Piața Obligațiunilor ⬗ Investiții în Obligațiuni | Ghid Complet 2023

Admirals
11 Min citit

Vă întrebați ce este piața obligațiunilor? În acest ghid vă vom explica acest lucru și multe altele: ce sunt obligațiunile, cum să investiți în obligațiuni sau ce tipuri de obligațiuni există. Dacă vă gândiți să investiți în acest instrument din categoria de investiții cu venit fix pentru a vă diversifica portofoliul, acest ghid este pentru dvs. Să începem!

În acest articol veți descoperi:

Cont Demo Fără Riscuri

Înregistrează-te pentru un cont demo online gratuit și însușește-ți strategia de tranzacționare

Piața Obligațiunilor - Ce Sunt Obligațiunile?

Obligațiunile sunt instrumente de datorie. Cu alte cuvinte, acestea validează regula contractului creditor-debitor; într-adevăr, emitentul împrumutului, rambursează investitorului, care nu este altul decât titularul obligațiunii în condițiile stabilite .

Emitentul acestor obligațiuni este titularul datoriei, în ceea ce privește persoana care subscrie, aduce noi fonduri.

✴️ De acum înainte, sub tutela emitentului, aceste fonduri pot fi utilizate de către aceștia pentru a finanța una sau mai multe activități ale companiei. În schimb, investitorul va primi o dobândă fixă reprezentând un anumit procent din datorie, care va fi plătită periodic și la intervale regulate până la scadență. În mod similar, atunci când obligațiunea ajunge la termen și este considerată matură, emitentul datoriei va trebui să plătească o sumă egală cu suma inițială a datoriei.

Emiterea de noi datorii și primele tranzacții cu investitorii se află pe piața primară, această piață reprezentând doar o parte a pieței obligațiunilor. Aceasta include și piața secundară, în care obligațiunile deja emise circulă și sunt negociate între cumpărători și vânzători.

Piața de obligațiuni este vastă, depășește în mare măsură piața valorilor mobiliare în termeni de valoare.

Cei mai mari emitenți de titluri de valoare sunt guvernele, care emit obligațiuni de stat,.

▶ Scopul acestor obligațiuni pe termen lung este finanțarea cheltuielilor de stat necesare pentru dezvoltarea și susținerea acestor țări.

▶ De asemenea, băncile și companiile sunt considerate jucători mari pe piața obligațiunilor. Vom analiza ulterior atât obligațiunile de stat, cât și obligațiunile corporative.

Bineînțeles, obligațiunile nu sunt singurele instrumente de datorie, putem menționa, de asemenea, certificate de depozit sau certificate de trezorerie. Obligațiunile se deosebesc de acestea, prin maturitatea lor în general mai lungă.

Înainte de a aborda diferitele tipuri de obligațiuni, vă oferim un rezumat al unor concepte și termeni cheie folosiți adesea atunci când se discută tema obligațiunilor.

  1. Principalul element: este valoarea datoriei, asumată de emitent, reprezintă baza pe care se calculează dobânzile și ulterior se plătesc investitorilor.
  2. Scadența: aceasta este data la care principalul (suma împrumutată) trebuie rambursată investitorului.
  3. Cupon: reprezintă rata dobânzii plătită de emitent cumpărătorului obligațiunii.
  4. Randamentul: este o măsură a ratei de rentabilitate pe care un investitor în respectiva obligațiune le-ar primi în mod direct. Această rată de rentabilitate poate fi calculată folosind mai multe metode, cea mai comună și cea mai simplă fiind de a împărți suma dobânzii anuale cu prețul de piața al acestei obligațiuni.
  5. Prețul curent al pieței: prețurile obligațiunilor variază în funcție de tranzacționarea pe piața secundară până la maturitate.

Relația dintre Ratele Dobânzilor și Obligațiuni

Există o relație strânsă între ratele dobânzilor și obligațiuni: Într-adevăr, obligațiunile permit rambursarea periodică a unei sume fixe. În consecință, acestea câștigă atractivitate, pe măsură ce ratele dobânzilor scad și devin mai puțin atractive pe măsură ce ratele dobânzilor cresc. Astfel, prețurile acestor instrumente ar putea varia de la prețurile de emisiune, ele sunt adesea considerate o oglindă a așteptărilor pieței în ceea ce privește modificările ratelor dobânzilor pe termen mediu și lung.

În mod similar, prețul anumitor obligațiuni va fi în mod firesc afectat de o posibilă schimbare de percepție față de emitent și, prin urmare, calitatea creditului său ar fi pusa în discuție.

Ediția exclusivă MetaTrader Supreme

Descarcă cea mai puternică suită de pluginuri pentru platforma ta de tranzacționare preferată!

Tipuri de Obligațiuni

În această secțiune, vom aborda în mod esențial patru tipuri de obligațiuni, respectiv:

✔️ Obligațiuni corporative; numite obligațiuni private;

✔️ Obligațiuni de stat; numite obligațiuni publice sau suverane;

✔️ Obligațiuni municipale;

✔️ Obligațiuni supranaționale;

Obligațiuni Corporative sau Obligațiuni Private

În mod tradițional, companiile pot obține fonduri prin două metode:

  • Obligațiuni corporative după o emisiune de obligațiuni 
  • Acțiuni tranzacționabile.

Există mai multe motive pentru care companiile adoptă astfel de abordări, inclusiv fuziuni și extindere; acesta este cazul când, cheltuielile de capital sunt convențional denumite CAPEX.

Majorarea capitalului include, desigur, un cost. În cazul finanțării prin capital (acțiuni), compania renunță la o parte din drepturile de vot și, de obicei, la un dividend.

În ceea ce privește finanțarea prin datorii (obligațiuni), compania este de acord să plătească dobânzi la investitori. În timp ce societatea are puterea de a decide scadența acestor datorii și, prin urmare, obligațiunile, este convențional în acest caz ca obligațiunile să aibă o scadență de cel puțin un an. Datoria pe termen scurt este cunoscută sub denumirea de hârtie comercială.

Piața secundară a obligațiunilor corporative este tranzacționată la bursă, cu toate acestea, unele obligațiuni sunt tranzacționate direct pe piață.

Dacă doriți să începeți să tranzacționați obligațiuni sau alte instrumente financiare, o puteți face cu bani virtuali, deschizând un cont demo GRATUIT cu Admirals. Faceți click pe banner-ul de mai jos pentru a vă înregistra. Aveți nevoie doar de numele dvs., o adresă de e-mail și un număr de telefon!

Principala platformă multi-activ din lume


Ce Sunt Obligațiunile de Stat - Titluri de Stat vs. Obligațiuni Private

Cum cumpăr obligațiuni de stat? Obligațiunile de stat formează datoria suverană. În mod implicit, acestea au o maturitate pe termen mediu sau lung, variind de la câțiva ani până la câteva decenii. Spre deosebire de datoria suverană pe termen scurt, cum ar fi certificatele americane de trezorerie.

Cele mai populare obligațiuni guvernamentale, dispun de ETF-uri foarte lichide, permițând o democratizare a negocierilor lor pentru investitorii comuni.

Aici veți găsi o listă neexhaustiva a obligațiunilor suverane:

➡️ US T-Bonds (numite de asemenea, obligațiuni lungi, au o maturitate lungă, variind de la 10 la 20 de ani)

➡️ US T-notes (datoria SUA pe termen mediu, cu scadență între 2 și 10 ani)

➡️ UK Gilts (obligațiuni britanice pe termen mediu și lung)

➡️ German Bund (instrument de creanță pe termen lung cu scadență între 8.5 și 10.5 ani)

➡️ German Schatz (cunoscut sub numele de micul Bund, reprezintă datoria germană la 2 ani)

➡️ German BOBL (Bundesobligationen este datoria germană pe termen mediu, cu scadențe cuprinse între 4,5 și 5,5 ani)

➡️ Obligațiunile guvernului din Italia (cunoscut și sub numele de BPT, Buoni del Tesoro Poliannuali. Acestea reprezintă datoria italiană, scadența este cuprinsă între 3 și 30 de ani)

Deoarece datoria este suverană, lichiditatea și riscul acesteia sunt in general asociate cu guvernul țării în cauză. Cu toate acestea, acest tip de obligațiune este perceput ca având un risc scăzut și tinde să aibă o lichiditate foarte bună. Mai ales pentru statele cu o situație economică stabilă și liniștitoare, cum ar fi țările G7.

În mod similar, este important de reținut că există totuși un risc. De exemplu, Rusia, în pofida faptului că reprezintă cea de-a douăsprezecea cea mai mare economie din punct de vedere al volumului (conform FMI și Banca Mondială în 2016), încă nu are datoria internă de la sfârșitul anilor nouăzeci, solicitând un moratoriu asupra datoriei externe (ceea ce înseamnă amânarea termenelor viitoare).

Obligațiuni Municipale

Obligațiunile municipale sunt de tip sub-suveran. În Statele Unite, obligațiunile emise de guvern sunt "Treasury notes / Notele de trezorerie" sau notele de trezorerie și obligațiunile. Sub nivel federal, alte organisme guvernamentale pot emite astfel de obligațiuni, pentru a-și finanța capitalul și pentru a-și asigura cheltuielile. Datoriile emise de guvern, agenții sau entități locale, cum ar fi state, orașe, municipii, scoli și universități sau chiar aeroporturi publice, se numesc obligațiuni municipale.

Piața obligațiunilor municipale este mare, cu valoare totală estimată de 7 trilioane USD. În SUA, de exemplu, veniturile generate de acest tip de obligațiuni sunt de multe ori deductibile din taxe federale și, în unele cazuri, acestea ar putea fi chiar supuse unor deduceri din impozitul statului în cauză. 

Obligațiuni Supranaționale

O obligațiune supranațională este o obligațiune pe termen lung care se extinde dincolo de granițele unei țări. Acest tip de obligațiuni este foarte similar cu datoria suverană și tinde să aibă rating-urile la fel de ridicate. Un bun exemplu de datorie supranațională ar fi emisiunea de obligațiuni a Băncii Europene de Investiții; o instituție de credit aparținând statelor membre ale Uniunii Europene.

Evaluare Obligațiuni

După cum este descris mai sus, deținătorul de obligațiuni împrumută bani emitentului datoriei (obligațiunilor). Când vine vorba de credit, o singură piesă cheie care trebuie luată în considerare este fiabilitatea împrumutului. În acest moment, rating-urile obligațiunilor intră în joc. De fapt, agențiile de rating, cum ar fi Moody's sau Standard & Poor, oferă servicii de rating privind calitatea împrumuturilor emise pentru a ajuta investitorului, precum și probabilitatea ca emitentul să-și îndeplinească angajamentele.

Cel mai bun rating este AAA. Obligațiunile cu un rating BBB sau mai mare, sunt considerate "Clasa de investiții" ca fiind cea mai bună categorie posibilă.

În ceea ce privește obligațiuni bursiere cu rating BB sau mai puțin, acestea sunt considerate ca fiind High Yield sau de mare randament, acest tip de instrument este, de asemenea, cunoscut sub numele de "Junk Bonds" care înseamnă obligațiuni spam / false și care demonstrează speculativitatea lor. Aceste obligațiuni tind să fie asociate cu riscul mai mare de neplată. Ca urmare, acest lucru împiedică atractivitatea acestui tip de datorie și împinge emitentul datoriei să se angajeze să plătească un cupon mai mare pentru a încuraja investițiile.

Asemănări și Deosebiri Între Acțiuni și Obligațiuni

Cele mai importante asemănări între acțiuni și obligațiuni sunt:

  • ambele sunt titluri de valoare
  • acțiunile si obligațiunile sunt supuse unor riscuri

Dacă vorbim de diferențe, există numeroase diferențe între acțiuni și obligațiuni.

Rămâneți Informați - Analiză Obligațiuni

Aveți posibilitatea să participați și să vizualizați webinariile live de analiză oferite de Admirals România pe canalul de Youtube, de 3 ori pe săptămână, de la ora 10:00. În cadrul acestor webinarii, efectuăm analize tehnice și fundamentale live pe cele mai importante perechi valutare, mărfuri, indici și criptomonede.

Tranzacționare Obligațiuni - Cum Să Investești În Obligațiuni

Anterior, am menționat asocierea dintre prețurile pieței obligațiunilor și ratele dobânzilor. Aceste date evidențiază obligațiunile ca și contracte futures ca fiind un bun instrument de investiții, dacă investitorul are o viziune asupra performanței viitoare a ratelor dobânzilor sau dacă dorește să-și acopere poziția împotriva unui risc al ratei de dobândă.

Oferim contracte pentru diferență denumite CFD-uri futures, cu activ suport obligațiunile din SUA la 10 ani (10 ani T-Note), astfel încât să aveți posibilitatea de a tranzacționa contractele futures pe obligațiuni după cum doriți în vederea obțineri de venituri din obligațiuni, precum și pe piața valutară (FOREX) prin platforma MetaTrader 4.

Ca și cotația unei perechi valutare, prețul obligațiunilor poate fi influențat de știrile economice. Dacă doriți să rămâneți la curent cu cele mai recente tendințe care afectează piețele financiare, trebuie să aveți la dispoziție toate instrumentele și mijloacele necesare în platforma dumneavoastră de tranzacționare. Va sfătuim să descărcați aplicația gratuită MetaTrader Supreme Edition. MT4SE este o extensie a aplicației MetaTrader. Aceasta vă va ajuta să aveți acces la toți indicatorii și alte instrumente legate de platformă.

Imaginea de mai jos reprezintă un rezumat al calendarului nostru economic.

Indiferent de produsul pe care doriți să tranzacționați, fie că este vorba despre acțiuni și obligațiuni sau perechi valutare, o modalitate excelentă de a începe este să o încercați într-un mediu sigur. Contul nostru de tranzacționare demo vă va permite să tranzacționați cu fonduri virtuale, deci aveți risc zero până când veți acumula experiență și sunteți încrezători în strategia dumneavoastră de tranzacționare pentru a începe să tranzacționați pe un cont real.

Cont Demo Fără Riscuri

Înregistrează-te pentru un cont demo online gratuit și însușește-ți strategia de tranzacționare

Curs Forex

Despre Admirals

Ca broker reglementat, Admirals vă oferă acces la unele dintre cele mai utilizate platforme de tranzacționare din lume. Cu noi, puteți tranzacționa CFD-uri, acțiuni și ETF-uri. Iată un articol recapitulativ De ce să tranzacționați cu Admirals!

Acest document nu conține și nu trebuie interpretat ca având în componență sfaturi de investiții, recomandări de investiții, oferte sau solicitări în privința oricărei tranzacții cu instrumente financiare. Rețineți că această analiză de tranzacționare nu este un indicator fiabil al performanței actuale sau viitoare, deoarece circumstanțele se pot schimba în timp. Înainte de a lua o decizie de investiție, trebuie să luați legătura cu un consultant financiar independent pentru a vă asigura că înțelegeți riscurile.

TOPUL ARTICOLELOR
Ce Este Piața Financiară și Cum Se Tranzacționează
Piața financiară este o piață în care instrumentele financiare sunt tranzacționate atât la nivel național, cât și la nivel global. Traderii cumpără și vând aceste instrumente pentru a obține profit în timp ce încearcă să-și limiteze riscurile.Mulți traderi tind să se orienteze pe o piață financiară...
4 tipare de tranzacționare intra day, pe care orice trader trebuie să le cunoască
Tiparele de tranzacționare intra day sunt modele grafice repetitive ale prețului, care apar din activitatea cumpărătorilor și a vânzătorilor pe piață. Acestea pot fi utile pentru a identifica cine deține controlul asupra pieței și încotro ar putea evolua prețurile în continuare....
Cum Să Tranzacționați EURGBP?
Perechea valutară EURGBP este una dintre cele mai tranzacționate perechi valutare.EURGBP este una dintre perechile valutare preferate de către traderii europeni. Descoperți cum puteți să tranzacționați EURGBP! În acest articol vom răspunde la următoarele întrebări: Ce este EURGBP? 4 Caracteristici...
Vizualizează Tot