Admiral Markets Grup este format din următoarele companii:

Admiral Markets Pty Ltd

Reglementată de către Comisia pentru Valori Mobiliare și Investiții din Australia (ASIC)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ

Admiral Markets UK Ltd

Reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA)
CONTINUĂ

Admiral Markets AS

Reglementată de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Estonia (EFSA)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ

Admiral Markets Ciprus Ltd

Reglementată de Comisia de Valori Mobiliare și Burse din Cipru (CySEC)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ
Notă:Dacă vei închide această această fereastră fără a alege o companie, înseamnă că ești de acord să continui conform regulamentului FCA (UK).
Notă:Dacă vei închide această această fereastră fără a alege o companie, înseamnă că ești de acord să continui conform regulamentului FCA (UK).
Reglementator fca

Tranzactii bursiere: cum incepi si cum supravietuiesti

Timp de citire: 6 minute

In tranzactiile bursiere, nu toti cei care cumpara si vand actiuni devin investitori, in adevaratul sens al cuvantului. Majoritatea investitorilor se imparte intr-una dintre cele doua tabere: una a investitorilor si una a traderilor, in functie de frecventa cu care plaseaza tranzactii la bursa sau strategia pe care o adopta. Cand vorbim despre traderi ne putem gandi la Gordon Gekko, din filmul "Wall Street" – un personaj fictiv care interpreteaza rolul unui om de afaceri de succes si foarte bogat, in timp ce Warren Buffet este considerat unul dintre cei mai de succes investitori la bursa din lume.

Tranzactii bursiere - ce inseamna

Termenul de "trader" pe piata bursiera se refera la persoana care cumpara sau vinde actiuni sau fonduri de investitii, in mod frecvent, pentru a valorifica fluctatiile zilnice ale preturilor. Traderii merg pe ideea de a paria ca pot obtine profit intr-un minut, ora, zi sau chiar o luna, mai degraba decat sa cumpere actiuni la companie si sa astepte ani buni pentru a obtine un eventual profit.

Tranzactiile bursiere online pot fi redefinite pe baza a mai multor criterii:

Putem vorbi despre tranzactionare activa atunci cand un investitor plaseaza mai mult de 10 tranzactii la bursa intr-o luna. De obicei, ei folosesc o strategie ce se bazeaza pe sincronizarea intrarii in piata, incercand sa profite de evenimentele pe termen scurt, atat la nivel de companie, cat si pe fluctuatiile pietei, cu scopul de a obtine profit in urmatoarele saptamani sau luni.

Tranzactionarea intraday este strategia adoptata de investitorii care "se joaca la bursa" cu actiunile – vand, cumpara si inchid pozitiile aceluiasi stoc intr-o singura zi si acorda putin interes asupra business-ului care sta la baza acestora. (Pozitia se refera la valoarea unui anumit stoc sau fond pe care il detineti). Scopul trader-ului intraday este acela de face cativa dolari in urmatoarele minute, ore sau zile, pe baza fluctuatiilor zilnice ale preturilor.

Investitorii pe termen lung adopta strategia investitiilor pasive – intentia din spatele actiunilor pe care le intreprind este foarte diferita. Abordarea tranzactiilor bursiere este considerate pasiva, prin faptul ca acestia nu au tendinta de a tranzactiona des. In loc sa se bazeze pe analize tehnice si sa petreaca mai mult timp tranzactionand, asa cum procedeaza traderii activi, investitorii pasivi folosesc analize macroeconomice pentru a examina cu atentie fundamentele din spatele companiilor si apoi cumpara actiuni, cu speranta ca vor fi recompensate peste ani sau char decenii, prin aprecierea pretului si ca vor obtine un randament superior depozitelor bancare din dividende.

>> Nu esti hotarat? Testeaza fara risc pe demo si vezi ce fel de tranzactii bursiere ti se potrivesc

tranzactii bursiere


Tranzactii bursa - cum incepi

Daca investiti la bursa pentru prima data, trebuie sa va concentrati pe obtinerea unor rezultate pe termen lung. Cei mai multi investitori obtin rezultate mai bune atunci cand pastreaza lucrurile simple si investesc intr-o combinatie diversificata de fonduri tranzactionate la bursa (ETF-uri) ce urmaresc performanta unui indice bursier, sector sau sub-sector. Aici este cheia, de fapt, pentru ca, altfel, cresterile si scaderile din piata, pe termen scurt, pot fi brutale.

Prin urmare, daca invatati logica prin care sa cumparati actiuni si alocati o mica parte din portofoliu, tranzactiile bursiere online pot fi profitabile, educationale si chiar distractive. Si in cel mai rau caz? Atat timp ca nu investiti sume de bani pe care nu vi le puteti permite, atunci tranzactiile la bursa se vor rezuma la cateva pierderi limitate, lectii invatate si experienta in domeniu, care se poate dovede de succes, pe viitor.

>> Vrei sa investi mai multe? Participa la seminarul introductiv 'Primii pasi la Bursa' in orasul tau


Cum sa supravietuiesti pe bursa

Nu alocati mai mult de 10% din portofoliul dumneavoastra pentru tranzactii bursiere. Chiar daca aveti talent in a investi la bursa, alocarea a mai mutl de 10% din portofoliu, in actiuni individuale, va poate expune economiile la prea multa volatilitate.

Alte reguli de baza pentru a gestiona riscul: nu investiti mai mult decat suma pe care va permiteti sa o pierdeti, nu utilizati banii care sunt alocati pe cheltuieli pe termen scurt, plati obligatorii (plata in avans pentru o masina sau o casa sau cheltuieli de scolarizare) si asa mai departe.

Exersati, insa nu cu bani reali la inceput! Experienta se dezvolta mult mai repede cand nu exista presiune, pe care investitorii o pot obtine prin intermediul simulatoarelor de tranzactionare oferite de multi brokeri de actiuni online. Tranzactiile la bursa cu bani virtuali le permite clientilor sa-si testeze aptitudinile si sa castige experienta inainte de a investi bani reali, insa lipsa emotiilor este un mare dezavantaj. Astfel, majoriatea prefera sa treaca rapid pe un cont de brokeraj cu o suma minima.

  • Reduceti riscurile prin construirea treptata a pozitiei, adaugand pe corectiile pietei in tranzactii bursiere profitabile, nu in cele pierzatoare.
  • Masurati renatbilitatea dumneavoastra pe baza unui indicator de referinta adecvat. Acesta este un sfat esential pentru toate tipurile de investitori, nu doar pentru cei activi. Obiectivul de baza al investiilor in actiuni trebuie sa fie obtinerea unui randament superior unui indice bursier de referinta. Acesta poate fi indicele Standard & Poor's 500 (este adesea utilizat ca proxy pentru "piata"), indicele compozit Nasdaq (pentru cei care investesc in tehnologie sau alti indici mai mici care sunt compusi din companii bazate pe marime, industrie sau geografie. Rezultatele masurarii sunt esentiale si daca un investitor nu nu reuseste sa depaseasca nivelul de referinta (acelasi principiu este urmarit si in cazul fondurilor mutuale), atunci face sens ca din punct de vedete financiar sa investeasca intr-un fond de indici cu costuri reduse sau ETF – in esenta, un cos de actiuni a carei performanta se aliniaza cu cea a unui indice de referinta.
  • Ignorati "hot tips" de la binevoitori care platesc pentru anunturi sponsorizate, care urmaresc anumite actiuni, nu sunt prietenii dumneavoastra, mentorii sau vreun guru de pe Wall Street. In majoritatea cazurilor, ei urmaresc sa cumpere multe actiuni intr-o companie putin cunoscuta, tranzactioneaza subtire (penny stocks) si folosesc Internetul pentru a promova afacerea. Pe masura ce acesti investitori incarca actiunile si conduc pretul in sus, ei isi iau profiturile si trimit actiunile inapoi la pamant. Daca sunteti interesat sa gasiti un guru in acest domeniu, urmariti scrisorile anuale ale lui Warren Buffet catre actionari pentru sfaturi si observatii cu privire la tranzactiile bursiere pe termen lung.

  • Alege brokerul prin care tranzactionezi in mod inteligent. Pentru a tranzactiona actiuni, ai nevoie de un broker, insa nu de orice broker. Alegeti pe unul care va pune la dispozitie termenii si instrumentele care se potrivesc stilului dumneavoastra si a experientei anterioare. O prioritate mare pentru traderii activi o vor reprezenta comisioanele mici si executia rapida a ordinelor pentru tranzactiile bursiere sensibile, la timp. Investitorii care se afla la inceput de drum pe piata bursiera, ar trebui sa se orienteze catre un broker care sa ii indrume sa foloseasca articole educationale, tutoriale online si seminarii bursiere. Alte caracteristici ce trebuie luate in considerare sunt calitatea si disponibilitatea instrumentelor de analiza a actiunilor, serviciul clienti.

Te-ar putea interesa și:

Despre Admiral Markets

În calitate de broker reglementat, oferim acces la unele dintre cele mai populare platforme de tranzacționare. Puteți tranzacționa cu noi CFD-uri, acțiuni și ETF-uri.

Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 85% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.