Cum poți investi în Aur | Totul despre acest activ de refugiu

Carolina Caro Mora
22 Min citit
Vrei să dobândești o expunere pe aur? Ai două opțiuni: poți cumpăra fizic metalul prețios sau poți tranzacționa instrumente financiare derivate pentru a încerca să obții potențiale câștiguri odată cu creșterea prețului sau cu scăderea acestuia, dacă tranzacționezi CFD-uri(contracte pentru diferență) cu activ suport pe Gold.

În acest articol îți vom prezenta în detaliu toate opțiunile de investiții sau speculații pentru aur, analizând evoluția prețului acestuia și factorii care îl influențează.

 

Aurul a fost întotdeauna unul dintre cele mai apreciate active financiare din lume, pentru valoarea sa și istoria bogată. În comparație cu bancnotele, monedele sau alte tipuri de active, aurul și-a păstrat valoarea de-a lungul anilor, fiind folosit și ca o modalitate de a transmite averea de la o generație la alta. Aurul este unul dintre refugiile tradiționale în caz de turbulențe macroeconomice.

A fost activul vedetă între anii 2000 și 2011, cu o rentabilitate cumulată de aproximativ 441%, atingând un vârf în jurul valorii de 1.920 $, în apogeul crizei din Zona Euro. Mai recent, ca urmare a crizei cauzate de Pandemia de Covid-19, am putut observa un alt record istoric (pe 7 august 2020), la aproximativ 2.074 $, un nivel atins din nou în martie 2022, după începerea războiului din Ucraina.

5 moduri prin care te poți poziționa pe aur, în 2023

În prezent, există cinci moduri prin care te poți poziționa pe aur. Acestea sunt după cum urmează:

Acțiuni Este cea mai comună modalitate: poți cumpăra acțiuni ale companiilor miniere din industria aurului.
ETF-uri ETF-urile sau fondurile tranzacționate la bursă urmăresc prețul unui activ suport, indice sau al unui coș de acțiuni.
Futures Un contract futures este un acord între două părți, un cumpărător și un vânzător, privind prețul unui activ suport, în acest caz aurul, la o dată viitoare.
Opțiuni Un contract de tip opțiune îi oferă cumpărătorului dreptul, dar nu și obligația, de a cumpăra sau de a vinde activul suport la un preț fix, înainte sau la o dată specificată în viitor.
CFD-uri pe aur  Contractele pentru diferență (CFD-uri), le permit traderilor să speculeze cu privire la prețul unui activ suport, în acest caz aurul, și potențial să profite atât din creșterea prețului - poziționare “long”, cât și din scăderea acestuia - poziționare “short”.

La Admirals poți investi în aur prin acțiuni, prin CFD-uri pe acțiuni sau prin ETF-uri. De asemenea, poți tranzacționa aurul în contrapartidă cu valute precum dolarul american, euro sau dolarul australian, sau prin contracte futures.

Tranzacționează CFD-uri pe mărfuri

Tranzacționează CFD-uri pe petrol, cafea, aur, argint și multe altele!

Este oare un moment bun pentru a investi în aur?

În ultimele decenii au avut loc mai multe evenimente economice de amploare globală, care au influențat evoluția prețurilor aurului. Putem observa acest lucru în următorul grafic al CFD-ului GOLD/USD.

Sursa: Admirals MetaTrader 5 - Grafic săptămânal GOLD - Interval de date: 17 august 1997 până la 22 martie 2023 - Luat pe 22 martie 2023 la ora 10:00 CET. Vă rugăm să rețineți că performanța trecută nu este un indicator al rezultatelor viitoare.

În anii 1990, prețul aurului s-a situat într-un interval mai scăzut, comparativ cu anterioarele două decenii.

Din momentul în care bula internetului a atins apogeul în martie 2001, prețul aurului a început să crească treptat, acționând ca un refugiu sigur. Odată cu ultima criză financiară din 2008, tendința ascendentă a prețului a continuat până la punctul în care acesta a crescut de până la 9 ori, depășind 1900 $ în august 2011, fapt surprinzător într-o perioadă cu o inflație scăzută.

Din august 2011 și până în decembrie 2015, prețul aurului a scăzut, după mai bine de 10 ani de creștere exponențială, din cauza politicii monetare stricte a Rezervei Federale și a creșterii economice globale. În octombrie 2018, aurul a recuperat teren din nou, întâi pe fondul încetinirii economice și apoi din cauza izbucnirii Pandemiei de Covid-19 la nivel global, până când a atins un maxim istoric de aproximativ 2.074 $, în august 2020.

După izbucnirea războiului din Ucraina, aurul s-a apropiat din nou de acest nivel. Din 22 martie 2023, este din nou pe un trend ascendent, apropiat de nivelul din 2009, în contextul falimentelor Silicon Valley Bank și Signature din Statele Unite și a problemelor întâmpinate de Credit Suisse. 

Sursa: Admirals MetaTrader 5. Grafic săptămânal GOLD. Interval de date: 10 februarie 2020 - 22 martie 2023. Data capturii: 22 martie 2023 la 10:30 CET. Vă rugăm să rețineți că performanța trecută nu este o garanție a performanței viitoare.

Pe grafic putem observa cum, în urma Pandemiei de Covid-19 din martie 2020, prețul aurului crește brusc, de la aproximativ 1.440 $ la 2.074 $. Începând cu 2021, incertitudinea începe să se disipeze de pe burse, iar prețul aurului scade, până când acesta formează un suport la 1.677 $.

Pe tot parcursul anului, prețul oscilează într-un interval cuprins între 1.677 și 1.924 $. Odată cu începutul conflictului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022, prețul sparge crescător intervalul, până când se apropie din nou de 2.074 $, la scurt timp după.

După revenirea în intervalul menționat mai sus, prețul revine din nou și, la începutul lunii martie 2023, începe o tendință ascendentă aproape verticală, în contextul unei inflații ridicate si a creșterii ratelor de dobândă și a volatilității piețelor, ca urmare a falimentelor unor bănci din SUA.

Va sparge oare prețul rezistența de la 2009 $ sau va reveni la intervalul anterior? Mediile mobile exponențiale de 100 și 50 de perioade ar putea indica faptul că tendința reprezintă o continuare.

Vrei să înveți mai multe concepte și să descoperi noi strategii de tranzacționare? Întâlnește-te și interacționează cu traderi experimentați. Urmărește și învață din sesiunile de tranzacționare live.

Webinare de trading gratuite

Accesează webinarele live găzduite de experții noștri în tranzacționare

Factori care influențează prețul aurului

Când vine vorba de tranzacționarea metalelor prețioase, cea mai populară metodă este investiția în aur, aceasta fiind, în general, văzută ca o metodă de diversificare a riscului, în special prin utilizarea de contracte futures și derivate.

Ca și alte piețe, cea a aurului este supusă volatilității. Prețul aurului este determinat de cerere și ofertă, dar, spre deosebire de majoritatea mărfurilor, economisirea lui are un impact mai mare asupra prețului, decât consumul.

Factorii care influențează prețul aurului: 

Politica Monetară a Băncilor Centrale
În general, prețul aurului este strâns legat de ratele de dobândă: pe măsură ce ratele de dobândă cresc, aurul își pierde atractivitatea, deoarece alte active oferă randamente potențiale mai mari.
Acoperirea stresului financiar
Ca toate celelalte metale prețioase, investiția în aur poate fi folosită ca o protecție împotriva inflației, deflației sau a devalorizării monedelor.
Bijuteriile și cererea industrială
Bijuteriile încă reprezintă mai mult de două treimi din cererea anuală a aurului, iar sezonul căsătoriilor face din India cel mai mare consumator de aur din punct de vedere al volumului, urmată de China și de Statele Unite. Utilizările industriale, dentare și medicale reprezintă aproximativ 12% din cererea mondială de aur, deoarece aurul are proprietăți ridicate de conductivitate termică și electrică.
Dolarul american
Mișcările dolarului american pot avea un impact mare asupra prețurilor aurului. Acest lucru se datorează faptului că aurul este denominat în dolari americani. Prin urmare, evoluția dolarului american influențează și aceasta în mod semnificativ prețurile aurului.

Webinare de trading gratuite

Accesează webinarele live găzduite de experții noștri în tranzacționare

Istoria aurului

Știai că aurul este cea mai veche monedă? De fapt, aurul a servit drept monedă până în anul 1971. În acel an, președintele american Richard Nixon a pus capăt etalonului aur-monedă, adică sfârșitul convertibilității dolarului în aur.

1871

La inițiativa Germaniei, aurul și-a făcut intrarea oficială în sistemul monetar internațional după războiul franco-prusac, sub denumirea de „etalonul aur”, care a făcut posibilă transformarea directă a banilor în aur.

Accidentul din 1929

Țări precum Regatul Unit și țările scandinave au abandonat sistemul parității dintre aur și monedele proprii, nesustenabilă pentru economiile lor. În Statele Unite, președintele de atunci, Franklin D. Roosevelt, a decis să interzică proprietatea privată a aurului, prin adoptarea unei legi - Ordinul executiv 6102.

1944

Etalonul aur a căpătat adevărata sa formă după acordul de la Bretton Woods, când a fost instituită o nouă ordine economică mondială, care a consolidat dolarul american ca monedă de referință a lumii. Dolarul a fost legat de metalul galben, pentru 35 $ pe uncia de aur.

1971

În data de 15 august 1971, președintele Richard Nixon a retras Statele Unite din standardul aurului, care fusese un sistem monetar internațional în care valorile monedelor erau fixate la o anumită cantitate de aur. Acest lucru a avut loc ca urmare a inflației în creștere, care a dus la o scădere a valorii dolarului american și a provocat o creștere dramatică a prețului aurului în întreaga lume.

1980

Pe 21 ianuarie 1980, prețurile aurului au crescut vertiginos de la 35 $/oz la 850 $/oz (sau 2.398,21 $, ajustați la inflație).

2008

La sfârșitul acelui an, prețul aurului începe o traiectorie ascendentă, după izbucnirea crizei financiare globale, de la nivelul de 700 $ la 1.924 $, la sfârșitul anului 2011.

2020

Pe 7 august 2020, aurul a atins maximul de 2.074 $/oz, un nivel care a mai fost iarăși atins după izbucnirea conflictului din Ucraina, în luna martie 2022.

Cum poți să tranzacționezi Aur în MetaTrader

Pentru a tranzacționa aur pe platforma Admirals MetaTrader, dacă simbolul CFD Gold nu apare implicit în MetaTrader, trebuie să îl adaugi, urmând acești pași:

  1. Deschizi tabelul „Market Watch”.
  2. Faci clic pe butonul din dreapta al mouse-ului
  3. Selectează opțiunea „Symbols”.
  4. Selectează categoria "Metals spot"
  5. Apasă simbolul GOLD
  6. Apasă butonul „Show symbol” și apoi OK

Poți exersa strategiile cu un cont demo gratuit. Este cel mai bun mod de a învăța, deoarece nu există niciun tip de risc, atunci când operezi cu fonduri virtuale:

Cont Demo Fără Riscuri

Înregistrează-te pentru un cont demo online gratuit și însușește-ți strategia de tranzacționare

 Întrebări frecvente

Este profitabil să investești în aur?

Există multe opinii despre profitabilitatea investiției în aur. Aurul are avantajul de a nu avea o contrapartidă, pentru că nu este datoria nimănui. În schimb, dolarul și euro depind de deciziile anumitor bănci centrale. Înainte de a investi în Aur, trebuiesc analizați factorii care îi influențează prețul și contextul macroeconomic, pentru a stabili dacă poate fi o investiție profitabilă.

 

Care este cel mai bun mod de a investi în aur?

Răspunsul la această întrebare depinde de interesele și obiectivele financiare ale fiecărui trader în parte, precum și de toleranța la risc a fiecăruia. De exemplu, CFD-urile sunt produse cu efect de levier și, prin urmare, riscul tranzacționării acestora este mai mare decât în ​​cazul acțiunilor.

 

Care sunt avantajele investiției în aur?

Printre avantajele investiției în aur putem cita câteva: este o modalitate de diversificare pentru a reduce riscurile, oferă acoperire împotriva inflației crescute și este un activ de refugiu, în cazuri de instabilitate pe piețele de capital.

 Alte articole care te-ar putea interesa 

Despre Admirals

Ca broker reglementat, oferim acces la unele dintre cele mai utilizate platforme de tranzacționare din lume. Puteți tranzacționa prin noi CFD-uri, acțiuni și ETF-uri. Iată un articol recapitulativ De ce să tranzacționați cu Admirals!

Datele furnizate oferă informații suplimentare cu privire la toate analizele, estimările, prognozele, previziunile, studiile de piață, perspectivele săptămânale sau alte evaluări sau informații similare (sub denumirea de "Analiză") publicate pe site-ul Admirals. Înainte de a lua orice decizie de investiție, vă rugăm să acordați o atenție deosebită următoarelor aspecte:

  • Aceasta este o comunicare de marketing. Conținutul este numai pentru scopuri informaționale și nu trebuie interpretat ca un sfat sau recomandare de investiții. Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu cerințele legale de promovare a independenței cercetării în domeniul investițiilor și nu este supus niciunei interdicții de tratament înainte de difuzarea cercetării în domeniul investițiilor.
  • Orice decizie de investiție este luată de fiecare client pe cont propriu, în timp ce societatea Admirals AS (Admirals) nu este responsabilă pentru nici o pierdere sau daună rezultată ca urmare a acestei decizii, indiferent dacă este sau nu bazată pe conținut.
  • Pentru a proteja interesele clienților noștri și obiectivitatea analizei, Admirals a instituit proceduri interne adecvate pentru prevenirea și gestionarea conflictelor de interese.
    Analiza este pregătită de un analist independent (denumit în continuare "Pierre Perrin-Monlouis") pe baza estimărilor personale ale lui Jérémy Delsol (Analist financiar).
  • Cu toate că au fost făcute toate eforturile rezonabile pentru a asigura fiabilitatea tuturor surselor de conținut și pentru a ne asigura că toate informațiile sunt prezentate într-o manieră inteligibilă, în timp util, exactă și completă, Admirals nu garantează exactitatea sau exhaustivitatea informațiilor cuprinse în analiză.
  • Orice tip de performanță trecută sau modelată a instrumentelor financiare prezentate în conținut nu trebuie interpretat ca o promisiune, garanție sau implicare explicită sau implicită de către Admirals a oricărei performanțe viitoare. Valoarea instrumentului financiar poate crește și scădea, iar păstrarea valorii activului nu este garantată.
  • Produsele cu efect de levier (inclusiv contractele pentru diferență) sunt speculative și pot duce la pierderi sau profituri. Înainte de a începe să tranzacționați, asigurați-vă că înțelegeți riscurile implicate.
TOPUL ARTICOLELOR
Ce Este Piața Financiară și Cum Se Tranzacționează
Piața financiară este o piață în care instrumentele financiare sunt tranzacționate atât la nivel național, cât și la nivel global. Traderii cumpără și vând aceste instrumente pentru a obține profit în timp ce încearcă să-și limiteze riscurile.Mulți traderi tind să se orienteze pe o piață financiară...
4 tipare de tranzacționare intra day, pe care orice trader trebuie să le cunoască
Tiparele de tranzacționare intra day sunt modele grafice repetitive ale prețului, care apar din activitatea cumpărătorilor și a vânzătorilor pe piață. Acestea pot fi utile pentru a identifica cine deține controlul asupra pieței și încotro ar putea evolua prețurile în continuare....
Cum Să Tranzacționați EURGBP?
Perechea valutară EURGBP este una dintre cele mai tranzacționate perechi valutare.EURGBP este una dintre perechile valutare preferate de către traderii europeni. Descoperți cum puteți să tranzacționați EURGBP! În acest articol vom răspunde la următoarele întrebări: Ce este EURGBP? 4 Caracteristici...
Vizualizează Tot