Admiral Markets Grup este format din următoarele companii:

Admiral Markets Pty Ltd

Reglementată de către Comisia pentru Valori Mobiliare și Investiții din Australia (ASIC)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ

Admiral Markets UK Ltd

Reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA)
CONTINUĂ

Admiral Markets AS

Reglementată de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Estonia (EFSA)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ

Admiral Markets Ciprus Ltd

Reglementată de Comisia de Valori Mobiliare și Burse din Cipru (CySEC)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ
Notă:Dacă vei închide această această fereastră fără a alege o companie, înseamnă că ești de acord să continui conform regulamentului FCA (UK).
Notă:Dacă vei închide această această fereastră fără a alege o companie, înseamnă că ești de acord să continui conform regulamentului FCA (UK).
Reglementator fca

Fonduri de Investitii sau Actiuni? In ce ar trebui sa investesti

Timp de citire: 6 minute

Nu exista niciun dubiu ca investitiile reprezinta una dintre cele mai bune metode prin care poti acumula bogatie. Insa, cheia spre o astfel de traiectorie este in ce investesti:

Fonduri de investitii vs. actiuni

Care este diferenta dintre actiuni si fonduri de investitii? Actiunile reprezinta o investitie intr-o singura companie, in timp ce fondurile de investitii detin mai multe active - invariabil si sute de actiuni - intr-un singur fond.

Poti afla mai multe despre fiecare strategie mai jos, insa oferim un pont celor care nu vor sa intre in detalii: este recomandat ca majoritatea investitorilor sa-si formeze portofoliul din fonduri de investitii (in special, fonduri care urmaresc indici bursieri si fonduri tranzactionate la bursa, cunoscute si ca ETF-uri, si mai putin fonduri mutuale administrate activ) in proportie de pana la 80%. Investiile in actiuni ar trebui sa reprezinte maxim 20% din portofoliu.

Actiuni Fonduri de investitii
Ce reprezinta? O actiune la profiturile companiei. Un portofoliu de investitii. Fondurile mutuale active sunt
administrate de profesionisti;
ETF-urile in general urmaresc un indice bursier sau un sector.
Comisioane Comision de tranzactionare cand sunt cumparate sau vandute.
 • Costuri procentuale anuale.
 • Pot fi taxe de rascumparare sau de tranzactionare in cazul fondurilor mutuale.
 • ETF-urile se tranzactioneaza precum actiunile cu comision la cumparare sau vanzare.
Stil de tranzactionare
 • Majoritatea fondurilor mutuale si fondurilor ce urmaresc un indice se tranzactioneaza o data pe zi dupa inchiderea pietelor.
 • ETFs trade throughout the day like stocks.
 • ETF-urile sunt tranzactionate pe parcursul zilei precum actiunile.
Afla mai multe
Cont de brokeraj Cont de tranzactionare actiuni
Cont demo de practica
Cont de tranzactionare fonduri de investitii
Cont demo de practica

Fonduri de investitii

AVANTAJE

 • Diversificare facila, deoarece fiecare fond detine mici parti din mai multe investitii.
 • Administrare profesionista prin intermediul fondurilor administrate activ, asa numitele fonduri mutuale.
 • Investitorii pot in general evita costurile de tranzactionare.
 • Multe fonduri de investitii ce urmaresc un indice bursier si ETF-uri au costuri foarte reduse.

DEZAVANTAJE

 • Rata anuala de cheltuieli, in cazul fondurilor mutuale.
 • Multe investitii in fonduri necesita un minim de 1000$ sau mai mult.
 • Se tranzactioneaza in general o singura data pe zi, dupa ce piata se inchide. Oricum, ETF-urile sunt tranzactionate pe bursa de valori precum actiuni.
 • Pot fi mai putin eficiente din cauza taxelor.
 • Randamentul fondurilor de investitii poate fi mai mic decat al actiunilor individuale


firma de brokeraj

Fonduri de investitii - detalii complete

Fondurile de investitii de actiuni sunt precum un intermediar intre tine si actiuni: aduna capital de la investitori si investesc intr-o diferite companii. In loc sa cumperi actiuni la bursa si sa-ti construiesti un portofoliu de unul singur, poti investi in actiuni nenumarate intr-o singura tranzactie printr-un fond de investitii.

Asta face ce fondurile de investitii sa fie o solutie ideala pentru investitorii care nu vor sa petreaca mult timp administrand un portofoliu de actiuni individuale - fonduri de investitii realizeaza asta pentru tine. Un portofoliu de investitii poate contine chiar si doar doua fonduri mutuale.

» Ai nevoie de ghidare? Vezi si cele mai bune fonduri de investitii 2018/19

Insa argumentul cheie al investitiilor in fonduri este ca exista diferite tipuri:
- fonduri mutuale administrate activ, detinute de manageri profesionisti
- fonduri de indici, care urmaresc performanta unui indice bursier precum SP500
- ETF-uri, care sunt o categorie de fonduri de indici - care in general urmaresc un indice sau sector, dar sunt tranzactionate la bursa pe parcursul zilei precum actiunile.

Suntem mari fani ai ETF-urilor (considerate cele mai bune fonduri de investitii) in dauna fondurilor mutuale administrate activ, si iata de ce: in timp ce traderii profesionisti din spatele fondurilor active urmaresc sa bata piata, reusesc acest lucru fac destul de rar, in special dupa ce iti ajustezi comisioanele. Dupa cum probabil te gandesti, un fond care angajeaza traderi profesionisti percepe taxe pe masura.

Urmarirea unui indice bursier cu un ETF ofera un potential crescut de randamente consistente pe terme lung, alaturi de diversificare si comisioane foarte reduse. O alternativa la fonduri de indici este tranzactionarea directa a principalilor indici compoziti globali, precum DAX, Dow Jones, FTSE sau Nikkei.

Retine ca fondurile mutuale necesita si implicare: tot trebuie sa iti verifici portofoliul - sa l rebalansezi periodic, sa verifici taxele, sa te asiguri ca menti riscul la un nivel corespunzator si confortabil. Cele mai cunoscute romanilor sunt "fonduri de investitii raiffeisen, fonduri de investitii bt, fonduri de investitii ing sau bcr fonduri de investitii".

Daca nu vrei sa faci asta, atunci esti un candidat potrivit pentru cea mai optima forma de investii financiare: ETF-urile sau fondurile tranzactionate la bursa, in versiune spot (vezi contul Admiral.Invest) sau ca produs derivat tranzactionat in marja (CFD - vezi contul Admiral.MT5). Iata mai multe detalii despre fonduri de investitii tranzactionate la bursa.

Actiuni la Bursa

BENEFICII

 • Foarte lichide.
 • Fara taxe anuale sau permanente.
 • Control complet asupra companiilor in care vrei sa investesti la bursa.
 • Eficiente din punct de vedere economic, din moment ce controlezi castigurile de capital prin alegerea momentului in care cumperi sau vinzi.

DEZAVANTAJE

 • Au un grad mai ridicat de risc decat fondurile de investitii, direct proportional cu potentialul net superior.
 • Trebuie sa detii mai multe actiuni individuale pentru o diversificare adecvata.
 • Consuma timp, deoarece investitorii trebuie sa analizeze si sa monitorizeze fiecare actiune individuala din portofoliul lor.
 • Platesti un comision pentru a cumpara actiuni la bursa.

CONCLUZII

Poti face munca unui fond mutual, fond de indici sau ETF de unul singur, cumparand actiuni la bursa direct? Sigur, daca vrei devii cel putin trader part-time. Primii pasi la bursa i poti face participand la un seminar in orasul tau.

Lasand gluma la o parte, este un plan ambitios si consumator de timp sa iti construiesti un portofoliu din actiuni individuale. Fiecare actiuni necesita o analiza detaliata; trebuie sa "sapi" in interiorul companiei in care consideri sa investesti, dar si in managementul sau, industrie, rapoarte financiare si trimestriale. (Iata aici cum sa alegi actiunile la bursa). Trebuie sa pui la un loc un numar din aceste actiuni individuale intr-un portofoliu care controleaza riscul prin diversificare la nivel de industrii, capitalizarea companiilor si regiunea geografica.

Anumitor investitori le plac fiorii unei astfel de activitati. Ar trebui investitiile sa fie excitante? De preferat sa fie plictisitoare. Insa, daca te grabesti sa gasesti o investitie castigatore, ce spui de un compromis: pune deoparte o portiune mica din capital pentru tranzactionarea activa a actiunilor (poate chiar CFD-uri pe actiuni daca vrei sa-ti multiplici potentialul profit, dar si potentiala pierdere), si investeste restul intr-un portofoliu diversificat compus din indici bursieri sau ETF-uri.

cont de brokeraj

Te-ar putea interesa și:

Despre Admiral Markets

În calitate de broker reglementat, oferim acces la unele dintre cele mai populare platforme de tranzacționare. Puteți tranzacționa cu noi CFD-uri, acțiuni și ETF-uri.

Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 85% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.