Admiral Markets Grup este format din următoarele companii:

Admiral Markets Pty Ltd

Reglementată de către Comisia pentru Valori Mobiliare și Investiții din Australia (ASIC)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ

Admiral Markets UK Ltd

Reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA)
CONTINUĂ

Admiral Markets AS

Reglementată de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Estonia (EFSA)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ

Admiral Markets Ciprus Ltd

Reglementată de Comisia de Valori Mobiliare și Burse din Cipru (CySEC)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ
Notă:Dacă vei închide această această fereastră fără a alege o companie, înseamnă că ești de acord să continui conform regulamentului FCA (UK).
Notă:Dacă vei închide această această fereastră fără a alege o companie, înseamnă că ești de acord să continui conform regulamentului FCA (UK).
Reglementator fca

Ce este un fond tranzactionat la bursa (ETF)

Timp de citire: 7 minute

Daca vrei sa cumperi actiuni la bursa cu usurinta, dar sa beneficiezi si de diversificarea fondurilor mutuale, iti propunem o prezentare a fondurilor tranzactionate la bursa - asa numitele ETF-uri (Exchange Traded Funds), care combina cele mai bune atribute ale celor doua active.

Definitie ETF

Un fond de investitii tranzactionat la bursa este un cos de titluri – actiuni, obligatiuni, produse de baza sau o combinatie a acestora – pe care le puteti cumpara si vinde prin intermediul unui broker. ETF-urile ofera cele mai bune atribute ale celor doua active populare: ofera diversificare, precum fondurilor mutuale si sunt usor de tranzactionat, precum actiunile. Ca orice produs financiar, ETF-urile nu sunt o solutie unica. Evaluati-le pe baza propriilor avantaje, inclusiv costurile de management si taxele de tranzactionare, cat de usor le puteti cumpara sau vinde si calitatea investitiilor.

etf

Ce este un ETF

Un ETF va ofera posibiitatea de a cumpara si de a vinde un cos de active fara a fi necesar sa cumparati toate componentele in mod individual. Furnizorul de ETF detine activele suport (cei mai mari emitenti sunt SDPR, iShares sau Vanguard), construieste un fond care urmareste performantele acestora si apoi vinde actiuni la acel fond catre investitori. Actionarii detin o parte din ETF, dar nu detin activele suport din fond. Chiar si asa, cei care investesc intr-un ETF care urmareste un indice bursier (de exemplu SPDR Dow Jones Industrial Average Trust ETF, First Trust Dow Jones Internet Index Fund ETF CFD sau SPDR Dow Jones Global Real Estate ETF), obtine plati forfetare de dividend sau reinvestitii pentru actiunile care alcatuiesc indicele.

In timp ce ETF-urile sunt proiectate pentru a urmari valoarea unui activ suport - fie ca este vorba despre o marfa, cum ar fi aurul si arhicunoscutul fond de investitii SPDR Gold Shares ETF (#GLD) sau un cos de actiuni, precum S&P 500 (de exemplu Vanguard S&P 500 ETF sau ProShares UltraPro Short S&P 500 ETF) – acestea se tranzactioneaza la preturi determinate de piata, care de obicei difera de acel activ. In plus, datorita cheltuielilor, rentabilitatea pe termen lung pentru un ETF va diferi putin de cea a activului suport.

>> Afla mai multe despre ETF-uri la seminariile bursiere organizate in orasul tau

ETF vs fonduri mutuale vs actiuni

In general, ETF-urile au taxe mai mici decat fondurile mutuale si aceasta este o mare parte a recursului lor. In timp ce taxa medie anuala perceputa de fondurile mutuale din SUA este de 1.42% din cheltuielile administrative – ceea ce se numeste raportul de cheltuieli – comisioanele fondurilor de actiuni (ETF) sunt 0.53%, conform ETF.com. ETF-urile ofera, de asemenea, avantaje fiscale investitorilor. Exista, in general, o cifra de afaceri mai mare in cadrul unui fond mutual (in special cele care sunt gestionate activ) in raport cu un ETF, iar astfel, cumpararea si vanzarea pot avea ca rezultat castiguri de capital. In mod similar, atunci cand investitotii doresc sa vanda un fond mutual, managerul va trebui sa atraga numerar prin vanzarea de titluri, care pot, de asemenea, sa acumuleze castiguri de capital. In oricare dintre aceste scenarii, investitorii vor fi responsabili pentru aceste taxe.

ETF-urile sunt din ce in ce mai popolare, iar numarul fondurilor mutuale disponibile este inca, mai mare.

La fel ca si actiunile, ETF-urile pot fi tranzactionate pe bursa si au simboluri diferite, care va permit sa urmariti activitatea lor.

Exista #SPY pentru unul dintre ETF-uri, care urmareste S&P500, dar si de tipul #HACK, pentru fondurile de securitate cibernetica si multe altele, disponibile in platforma de tranzactionare multiactive MetaTrader 5. Acestea sunt singurele similaritati, ETF-urile fiind un cos de active, in timp ce actiunile reprezinta o companie.

>> Esti pregatit sa tranzactionezi ETF-uri? Testeaza pe un cont demo si vezi daca ti se potriveste

https://admiralmarkets.ro/start-trading

Avantajele ETF-urilor

In SUA, ETF-urile au reprezentat 30% din totalul investitiilor in titluri de valoare, in 2016, potrivti ziarului Barron's. Investitorii le-au ales, in numar mare, pentru simplitatea lor, fiind relativ ieftine (comision de la 0.01 per unitate ETF), dar si pentru ca reprezinta un produs diversificat.

Sa cumperi toate componentele unui anumit cos, implica multi bani si timp, insa printr-un singur click, un ETF livreaza toate aceste beneficii intr-un singur portofoliu.

In timp ce actiunile, obligatiunile sau anumite marfuri reprezinta o diversificare a pietei in plan vertical, ETF-urile permit investitorilor sa se diversifice pe orizontala, cum ar fi industriile. Sa cumperi toate componentele unui anumit cos, implica multi bani si timp, insa printr-un singur click, un ETF livreaza toate aceste beneficii intr-un singur portofoliu.

O alta caracteristica a ETF-urilor o reprezinta transparenta. Orice persoana care acces la Internet, poate cauta variatia pretului pentru un anumit ETF la Bursa, utilizand o platforma de tranzactionare sau aplicatie pentru mobil. In plus, participatiile unui fond sunt publicate pentru public, zilnic, in timp ce, pentru fondurile mutual, acest lucru se intampla lunar sau trimestrial.

In concluzie, avantajele fiscale ale ETF-urile sunt remarcabile. Investitorii sunt, de obicei, impozitati numai la lichidarea investitiei, in timp ce, in cazul fondurilor mutuale, acest lucru se poate intampla pe parcursul investitiei.

Bine de stiut pentru investitori!

Trebuie sa fiti constienti de faptul ca, desi, in general, costurile pentru ETF-uri sunt mai scazute, acestea pot varia de la un fond la altul, in functie de emitent – cei mai mari sunt iShares, SPDR si Vanguard – precum si complexitatea si cererea pentru acesta. Chiar si ETF-urile care urmaresc acelasi indice au costuri diferite.

Chiar daca un ETF este ieftin, nu inseamna neaparat ca se potriveste profilului dumneavoastra.

De obicei, costurile nu se rezuma doar la cheltuieli. Deoarece ETF-urile sunt tranzactionate la Bursa, acestea pot fi supuse comisioanelor percepute de brokerii online, iar acestea variaza.

Costurile ETF-urilor pot fi neatractive pentru investitorii care vor sa cumpere in cantitati mici si in mod frecvent, in acest caz CFD-urile pe ETF-uri (produse derivate ce au drept activ suport ETF-urile) fiind poate o solutie mai buna. Ca si in cazul oricarei garantii, preturile curente ale pietei va vor influenta atunci va veni momentul de vindeti., dar ETF-urile care nu sunt tranzactionate frecvent, vor fi mai greu gestionat.

Intre timp, trebuie sa va ghidati si dupa stilul dumneavoastra de a tranzactiona. Majoritatea ETF-urilor sunt gestionate in mod pasiv; ele urmaresc pur si simplu un indice. Unii investitori prefer abordarea "hands-on" a fondurilor mutuale, gestionate de catre un manager profesionist care incearca sa depaseasca performanta pietei. Altii, prefera sa tranzactionezi direct indici bursieri precum SP500, DAX Index, FTSE sau Dow Jones.

Cum sa investiti intr-un ETF

Exista o varietate de modalitati de a investi in ETF-uri. Pentru investitorii "hands-on", lumea investitiilor ETF este doar la cateva click-uri distanta. Aceste active reprezinta o oferta standard printre brokerii online, desi numarul de oferte (si comisioane aferente) va varia in functie de broker.

Chiar daca sunt simple, ETF-urile au nuante importante ce trebuie intelese de catre investitori. Avand cunostiintele de baza, puteti decide daca un ETF este potrivit pentru portofoliul dumneavoastra sau puteti incepe o calatorie interesanta pentru a va convinge de acest lucru cu ajutorul unui cont de brokeraj.

cont de brokeraj

Te-ar putea interesa și:

Despre Admiral Markets

În calitate de broker reglementat, oferim acces la unele dintre cele mai populare platforme de tranzacționare. Puteți tranzacționa cu noi CFD-uri, acțiuni și ETF-uri.

Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 85% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.