Ce sunt ETF-urile și cum să investiți în acestea | Cele mai bune ETF-uri în 2023

Admirals
27 Min citit

Fondurile tranzacționate la bursă (Exchange Traded Funds sau ETF) sunt fonduri care cuprind o serie de active, dar care sunt listate sub forma unui singur instrument la bursă.

Dacă doriți să vă diversificați portofoliul sau dacă nu sunteți sigur în ce acțiuni să investiți, ETF-urile pot fi o opțiune bună.

În continuare, veți afla despre tipurile de ETF-uri care există, cum funcționează acestea, care sunt cele mai bune ETF-uri în care să investiți în 2023 și multe altele! 

În acest articol, vom face o sinteză a universului ETF:

Cont Demo Fără Riscuri

Înregistrează-te pentru un cont demo online gratuit și însușește-ți strategia de tranzacționare

Ce Înseamnă ETF - Ce sunt ETF-urile?

➢Un fond de investiții tranzacționat la bursă sau ETF, este un coș de titluri – acțiuni, obligațiuni, produse de bază sau o combinație a acestora – pe care le puteți cumpăra și vinde prin intermediul unui broker. ETF-urile oferă cele mai bune atribute ale celor două active populare: oferă diversificare, precum fondurile mutuale și sunt ușor de tranzacționat, precum acțiunile.

Un ETF (Exchange Traded Fund) adică fond tranzacționat la bursă este un fond care replică performanța activului suport listat pe platformele tradiționale de piață (Euronext, NYSE, Nasdaq, CBOE etc.) la un procentaj apropiat.

În funcție de starea de spirit a investitorilor, cumpărarea unui ETF este considerată o așa-numită investiție pasivă. De exemplu, cu un tracker susținut de CAC 40, investitorii sunt mulțumiți să urmeze evoluția indicelui parizian, fără a-și face prea multe griji despre ceea ce va face Air Liquide, Total sau BNP Paribas.

Pentru iubitorii de istorie, ETF nu este o clasă de active atât de recentă cum ați putea crede. Primul produs financiar de acest tip a apărut în 1993 în Statele Unite prin intermediul indexului S&P 500 sub simbolul sau ticker-ul SPY.

Ca orice produs financiar, ETF-urile nu sunt o soluție unică. Evaluați-le pe baza propriilor avantaje, inclusiv costurile de management și taxele de tranzacționare, cât de ușor le puteți cumpăra sau vinde și calitatea investițiilor.

Ce Înseamna ETF-uri

➢Un ETF vă oferă posibilitatea de a cumpăra și de a vinde un coș de active fără a fi necesar să cumpărați toate componentele în mod individual. Furnizorul de ETF deține activele suport (cei mai mari emitenți sunt SDPR, iShares sau Vanguard), construiește un fond care urmărește performanțele acestora și apoi vinde acțiuni la acel fond către investitori.

Acționarii dețin o parte din ETF, dar nu dețin activele suport din fond. Chiar și așa, cei care investesc într-un ETF care urmărește un indice bursier (de exemplu SPDR Dow Jones Industrial Average Trust ETF, First Trust Dow Jones Internet Index Fund ETF CFD sau SPDR Dow Jones Global Real Estate ETF), obține plăți forfetare de dividend sau reinvestiții pentru acțiunile care alcătuiesc indicele.

În timp ce ETF-urile sunt proiectate pentru a urmări valoarea unui activ suport - fie că este vorba despre o marfă, cum ar fi aurul și arhicunoscutul fond de investiții SPDR Gold Shares ETF (#GLD) sau un coș de acțuni, precum S&P 500 (de exemplu Vanguard S&P 500 ETF sau ProShares UltraPro Short S&P 500 ETF) – acestea se tranzacționează la prețuri determinate de piață, care de obicei diferă de acel activ.

În plus, datorită cheltuielilor, rentabilitatea pe termen lung pentru un ETF va diferi puțin de cea a activului suport.

>> Află mai multe despre ETF uri la seminariile bursiere organizate în orașul tău.

Cont Demo Fără Riscuri

Înregistrează-te pentru un cont demo online gratuit și însușește-ți strategia de tranzacționare

Cum Funcționează Un ETF?

Spre deosebire de un fond mutual, acesta este cotat la bursă în timp real și urmează pur și simplu evoluția activului suport. Cu toate acestea, ETF nu este un fond atât de pasiv, deoarece un manager trebuie să reproducă în același timp performanța activului suport.

Deși este un produs financiar puțin complex, nu toate ETF-urile sunt la fel de lichide. Prin urmare, este important să se analizeze lichiditatea activului suport în cauză.

De exemplu, pe Bursa de Valori din Paris cu emitentul Lyxor, ETF-ul CAC 40 este mai lichid decât cel al S&P 500.

Metode De Replicare A Unui ETF

Replicarea unui ETF este un parametru care trebuie luat în considerare. Din păcate, nimeni nu vorbește despre aceasta în condițiile în care este foarte important să înțelegem funcționarea acestei clase de active. Există două tipuri de replicare: replicarea fizică și replicarea sintetică.

ETF-urile cu replicare fizică sunt mai frecvent utilizate în Statele Unite. Acestea sunt compuse fizic din acțiuni sau valori mobiliare care alcătuiesc indicele de referință (CAC 40, DAX 30, S&P 500 etc.). Veți avea asigurarea că replică o performanță asemănătoare cu activul suport.

ETF-urile cu replicare sintetică se practică pe scară largă în Europa. Ele replică parțial performanța suportului. Înseamnă două lucruri.

1️⃣În primul rând, managerul nu cumpără întregul coș de acțiuni sau valori mobiliare care alcătuiesc indicele de referință.

2️⃣În al doilea rând, există o contrapartidă sub forma unui contract futures cu o entitate financiară care să reflecte cel mai bine evoluția ETF și cea a indicelui de referință. Dacă această contrapartidă lipsește, apare avertizarea care se datorează unei scăderi mai semnificative a valorii ETF față de piață.

Între un ETF cu replicare fizică și unul cu replicare sintetică, alegeți-l pe primul. Al doilea este lipsit de transparență în ceea ce privește compoziția și are contrapartide ambigue, și puteți astfel evita o diferență semnificativă între performanța sa și cea a indicelui de referință.

Principalii Emitenți De ETF-uri La Nivel Global

ETF-urile sunt din ce în ce mai populare în rândul tuturor categoriilor de investitori. Această tendință a fost consolidată în urma crizei financiare din perioada 2007-2009. Indiferent dacă sunt profesioniști sau independenți, investitorii doresc să se expună pe piețele financiare cu un risc controlat.

ETF-urile contribuie la îndeplinirea acestei cerințe. Multe instituții financiare s-au poziționat pe această piață în continuă creștere. Cu toate acestea, aproximativ 90% din piața ETF din SUA este deținută de cinci emitenți majori. Aceștia sunt:

➡Blackrock cu Ishares

➡Vanguard

➡State Street cu SPDR

➡Invesco cu Power Shares

➡Charles Schwab

Primul are în gestiune aproximativ 39% din ETF-urile aflate în administrare pe o piață de aproximativ 3 trilioane de dolari. Cel de-al doilea la 25%. Al treilea la 18%. Al patrulea 4%. Al cincilea 3%.

În Europa, este un trio care domină piața și anume Blackrock, Deutsche AM și Lyxor de la Societe Generale.

ETF Trading - Activele Pe Care Le Puteți Tranzacționa Cu ETF-uri

Când investiți într-un ETF, aveți numeroase oportunități în materie de active suport:

➡️Indicii bursieri, cum ar fi CAC 40, DAX, FTSE 100, Nasdaq, S&P 500 etc.

➡️Indicii sectoriali: tehnologie, petrol și gaze, industrie, consum discreționar, consum defensiv, utilități, metale industriale, metale prețioase, telecomunicații, sănătate

➡️Materii prime

➡️Obligațiuni de stat sau corporative

O altă particularitate a acestui produs financiar este că puteți găsi ETF-uri sau trakers care mizează pe declinul unui activ suport.

ETF-uri cu Efect de Levier

Conform Investopedia, definiția de bază a ETF-urilor cu efect de levier este: "un fond care utilizează instrumente financiare derivate și datorii pentru a amplifica randamentul unui indice de bază."

ETF-urile cu efect de levier mențin un anumit nivel în timpul perioadei de investiții, în proporție de 2:1 sau 3:1.În acest fel încearcă să crească constant performanța indicelui suport.

ETF-urile cu efect de levier utilizează instrumente financiare derivate și creanțe pentru a amplifica constant randamentul indicelui suport.

Rețineți că unele ETF-uri cu efect de levier pot oferi rezultate neașteptate dacă le mențineți pe termen lung.

⚠️În plus, efectul de levier este un instrument cu două tăișuri, care trebuie utilizat cu grijă. Atunci când tranzacționați sau investiți în ETF-uri folosind efectul de levier financiar nu se vor multiplica doar câștigurile, ci și pierderile. Ca și în cazul altor instrumente financiare, este esențială gestionarea adecvată a riscurilor.

Cont Demo Fără Riscuri

Înregistrează-te pentru un cont demo online gratuit și însușește-ți strategia de tranzacționare

ETF-uri - Diferite Tipuri de Investiții

Există o serie de ETF-uri pe care le puteți tranzacționa, cum ar fi:

✴️ ETF-uri specifice fiecărei țări: accesați piețele bursiere globale, care altfel ar fi greu de accesat. De exemplu, dacă credeți că piața bursieră din Taiwan va crește, puteți tranzacționa iShares MSCI Taiwan ETF.

✴️ ETF-uri specifice sectoarelor: Dacă credeți că sectorul imobiliar din Marea Britanie poate întâmpina probleme, puteți tranzacționa ETF-ul iShares UK Property UCITS. Și pentru că este un CFD, puteți tranzacționa atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

✴️ ETF-uri specifice materiilor prime: prin CFD-uri pe ETF-uri, cum ar fi SPDR S&P Metals & Mining ETF, vă permit să obțineți expunere la o piață globală a metalelor și a mineritului. Cu toate acestea, de exemplu, puteți alege, să investiți în ETF-uri pe aur, argint sau alte ETF-uri pe materii prime.

✴️ ETF-uri specifice indicilor: Așa cum am menționat anterior, unele dintre cele mai populare fonduri tranzacționate la bursă sunt cele care urmăresc evoluția indicilor, cum ar fi: S&P 500 ETF, Nasdaq ETF și AEX ETF.

Desigur, există mult mai multe ETF-uri specifice industriei, care sunt deosebit de populare în rândul investitorilor.

Cu toate acestea, zona care i-a fascinat întotdeauna pe investitori sunt acțiunile companiilor din sectorul tehnologic.

Posibil cele Mai Bune ETF-uri de Investit în 2023 

Sectorul Tehnologic

Cu o capitalizare de piață de peste 20 de miliarde de dolari, mai mult de 20% din compoziția indicelui S&P 500, se adresează sectorului tehnologic.

În mod tradițional, investitorii preferă indicii cu o capitalizare mai mare, precum S&P 500.

Cu toate acestea, întrucât piețele sunt într-o continuă schimbare și produsele noi sunt disponibile atât pentru investitori, cât și pentru traderi, aceștia pot profita de dezvoltarea acestui sector.

ETF Vanguard 500 Index

Dacă ați fi investit 10.000 USD în indicele Vanguard 500 (care replică performanța indicelui S&P 500) la 28 februarie 1997, valoarea investiției ar fi crescut la 42.650 dolari.

Pe următorul grafic puteți observa evoluția prețului acestui ETF în ultimii 5 ani.Sursa: Admirals MetaTrader 5 MT5 - Grafic săptămânal #VOO. Interval: 17 iunie 2016 - 5 iulie 2021. Grafic editat pe 5 iulie 2021. Vă rugăm să rețineți că performanțele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

Technology Select SPDR Fund ETF

Dacă ați fi investi 10.000 de dolari în acțiuni Apple la 31 decembrie 1980, aproape 30 de ani mai târziu, în februarie 2017, valoarea investiției ar fi crescut la 2.709.248 USD, după obținerea unui randament anual de 16,75%. Dacă ați fi investit 1.000 USD în mai 1997, atunci, în septembrie 2018, valoarea investiției ar fi crescut la aproximativ 1.362.000 USD.

De asemenea, dacă doriți să profitați de acest sector în expansiune, investiția în sectorul tehnologic ar putea fi o opțiune bună. De exemplu, puteți opta pentru ETF Technology Select SPDR Fund (#XLK).

Acest ETF include 75 de acțiuni, inclusiv marii giganți de tehnologie din lume, cum ar fi Apple, Microsoft și Facebook.Sursa: Admirals MetaTrader 5 MT5 - #XLK, grafic săptămânal. Interval: 14 februarie 2016- 5 iulie 2021. Vă rugăm să rețineți că performanțele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

În timp ce ETF-ul menționat mai sus, include o gamă largă de acțiuni din sectorul tehnologic, următorul ETF este mult mai specific.

iShares Semiconductor ETF

Sursa: Admirals MetaTrader 5 MT5 - #SOXX, grafic săptămânal din perioada 14 februarie 2014 - 5 iulie 2021 - editat la 5iulie 2021. Vă rugăm să rețineți că performanțele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

După cum sugerează și o parte a numelui "Semiconductor", acest ETF se concentrează exclusiv pe companiile care produc semiconductoare pentru dispozitivele electronice.

Acest ETF include unele dintre cele mai mari companii de hardware din industrie, inclusiv Nvidia Corp și Intel Corp.

Prin utilizarea nivelurilor de suport si rezistenta, traderii pot observa că acest ETF a înregistrat o tendință ascendentă pe parcursul anului 2019 și până la jumătatea lunii februarie 2020, lună în care a scăzut semnificativ din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus.

La jumătatea lunii martie, a înregistrat o creștere care a facilitat formarea unui trend ascendent, care continuă și la 5 iulie 2020. (momentul scrierii acestui articol).

Puteți urmări performanța acestor ETF-uri pe bursă în timp real prin intermediul platformei de tranzacționare gratuite MetaTrader 5. Dacă nu o aveți încă, descărcați-o în câteva secunde!

Principala platformă multi-activ din lume


Inteligența Artificială

Inteligența artificială se referă la sisteme sau la mașini care imită inteligența umană. ETF-urile care se concentrează pe companiile din domeniul inteligenței artificiale, oferă investitorilor posibilitatea de a beneficia de potențialul de dezvoltare al acestui sector, în special, robotica industrială sau non-industrială, automatizarea, social media, vehiculele autonome și procesarea de limbaj natural, prezintă potențial.

Există ETF-uri care se axează în principal pe acțiunile companiilor din acest sector și alocă cel puțin 25% din portofoliu acțiunilor companiilor care se concentrează puternic pe inteligența artificială și pe dezvoltarea tehnologiei, cum ar fi Tesla, Amazon sau Alphabet.

Dacă doriți să investiți în ETF-uri cu accent pe Inteligența Artificială, puteți lua în considerare următoarele fonduri tranzacționate la bursă:

  • PowerShares QQQ ETF CFD (QQQ)
  • Selectați Sectorul Tehnologie SPDR Fond ETF CFD (XLK)

Aur Și Argint

Activele defensive, precum aurul și argintul, pot fi o investiție bună în perioadele de incertitudine economică. În special în perioadele în care valoarea dolarului american scade, mulți investitori vor căuta refugiu în ETF-uri pe aur.

➨ Cea mai bună opțiune pentru traderii pe termen scurt este SPDR Gold Shares (GLD), datorită lichidității sale puternice și a costurilor reduse de tranzacționare (spread).

➨ În ceea ce privește investitorii pe termen lung, iShares Gold Trust (IAU) este o opțiune bună, deoarece rata anuală de cheltuieli este cu 15 puncte mai mică, comparativ cu GLD.

Imobiliare

Asemenea ETF-urilor pe aur, puteți tranzacționa bunuri imobiliare prin intermediul ETF-urilor. Investitorii imobiliari pot realiza profituri prin intermediul ETF-urilor care includ așa-numitele REIT-uri din SUA (Trusturi de investiții imobiliare).

Un REIT sau un fond de investiții imobiliare, este o companie care deține și administrează bunuri imobiliare pentru a genera venituri. Există multe tipuri de REIT-uri, inclusiv rezidențiale, comerciale, industriale sau ipotecare.

Câteva exemple sunt:

▷ Vanguard Large-Cap ETF CFD (VM)

▷ SPDR Dow Jones International Real Estate ETF CFD (RWX)

▷ iShares US Real Estate ETF CFD (IYR)

▷ Schwab US REIT ETF CFD (SCHH)

ETF Vanguard

La 11 aprilie 2018, unul dintre cele mai bune ETF-uri de capitaluri proprii, Vanguard, a avut în administrare active de peste 1169,6 miliarde de dolari.

Fondul Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA) a fost unul dintre cele mai importante. VEA are un randament anual de 5,1% în ultimii 10 ani, iar între ianuarie și septembrie 2019 a crescut cu 13,1%, conform Investopedia.

Deține aproape 4.000 de acțiuni, cu o capitalizare medie de piață de 28,5 miliarde de dolari. Companiile sale cele mai reprezentative sunt Royal Dutch Shell, Nestle, Samsung Electronics, Novartis și Roche Holding.

Dacă doriți să începeți să tranzacționați unele dintre cele mai bune ETF-uri, deschideți un cont live cu Admirals. Trebuie doar să faceți clic pe banner-ul de mai jos:

CFD-uri pe acțiuni și ETF-uri

Tranzacționează CFD-uri pe acțiuni și ETF-uri cu Admirals

Cele Mai Bune ETF-uri - Indici

În timp ce mulți investitori vor fi mulțumiți de performanța indicelui S&P 500 din ultimii ani, până la începutul anului 2020, unii vor prefera să-și diversifice portofoliul pentru a-și maximiza randamentul investiției.

Unii investitori pot dori, de asemenea, să investească în sectoare aflate în plină expansiune, cum ar fi sectorul tehnologic.

Indicele Nasdaq 100, ce reprezintă companii din sectorul tehnologic, a înregistrat o creștere de aproximativ 20%, în primele nouă luni ale anului 2019.

Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea celor mai bune ETF-uri, trebuie să știți că performanța nu depinde doar de evoluția activului suport. Există numeroase ETF-uri care urmează performanța indicelui Nasdaq 100.

De exemplu, puteți alege ETF-uri din sectorul tehnologic precum: First Trust NASDAQ-100 (QTEC), iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) și multe alte opțiuni.

Cu toate acestea, există și alte domenii și sectoare pe care ar trebui să le ia în considerare traderii profesioniști.

Investiți în ETF-uri care Plătesc Dividende

Există, de asemenea, o mulțime de opțiuni pentru cei care doresc să investească în ETF-uri și să obțină profit din dividende. Deși istoricul de plată al dividendelor unei companii poate fi informativ, nu oferă o imagine holistică a stării companiei. În plus, performanțele trecute nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

Acestea fiind spuse, investitorii ar trebui să acorde atenție acestor ETF-uri:

  • iShares US Real Estate ETF CFD (IYR)
  • PowerShares Preferred Portfolio ETF CFD (PGX)
  • Schwab US Dividend Equity ETF CFD (SCHD)
  • SPDR S&P Dividendo ETF CFD (SDYUS)

ETF-uri vs. Servicii Bancare Tradiționale

Pe viitor, când intenționați să investiți, poate fi esențial să analizați potențialul de câștig al diferitelor scenarii de investiții.

În acest scenariu, vom analiza investițiile într-un cont de economii și investițiile în ETF-uri.

Rata dobânzii bancare cu o investiție unică: să presupunem că investiți 1000 de euro într-un cont de economii, cu o rată a dobânzii de 3%. Dacă păstrați banii în cont timp de 40 de ani, soldul dvs. final ar fi de 3.262,04 EUR (pentru majoritatea oamenilor, această diferență nu ar schimba cu nimic viața lor).

Sursa: The calculator site. O investiție de 1000 de euro cu o rată a dobânzii de 3% pe 40 de ani. Vă rugăm să rețineți că performanțele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

Rata dobânzii bancare cu investiții regulate: Să presupunem că ați reușit să economisiți încă 100 de euro pe lună. Cu același capital inițial de 1000 de euro și aceeași rată a dobânzii de 3%, după 40 de ani, soldul dvs. final ar fi de 95 207, 23 EUR.

Acum, soldul contului începe să arate puțin mai bine. Să continuăm!

Sursa: The Calculator Site. O investiție inițială de 1000 EUR cu 100 EUR economisiți pe lună, cu o rată a dobânzii de 3% timp de 40 de ani. Vă rugăm să rețineți că performanțele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

Investiții regulate pe piața bursieră: știm deja că investițiile regulate sunt superioare investițiilor individuale, așa cum rezultă din randamentele scenariilor 1 și 2.

  • Acum să presupunem că investim pe piața bursieră pentru a maximiza profitul anual. Indicele S&P 500, care cuprinde cele mai mari 500 de companii listate la Bursa din New York, a obținut un randament anual de aproximativ 10% între 1928 și 2017.
Cu o investiție inițială de 1000 EUR, cu investiții lunare regulate de 100 EUR și cu o rată a dobânzii de 10%, peste 40 de ani valoarea investiției ar fi crescut la 604 720,00 EUR!

Sursa: The Calculator Site. Scenariul 2 cu un randament anual al pieței bursiere de 10%. Vă rugăm să rețineți că performanțele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

Desigur, acesta este doar un exemplu ipotetic, iar randamentele vor varia, întrucât performanțele din trecut nu reprezintă un indiciu cu privire la performanțele viitoare. Cu toate acestea, este destul de clar de ce investitorii miliardari precum Warren Buffett investesc pe piața bursieră.

ETF vs Fonduri Mutuale vs Acțiuni

În general, ETF-urile au taxe mai mici decât fondurile mutuale și aceasta este o mare parte a recursului lor. În timp ce taxa medie anuală percepută de fondurile mutuale din SUA este de 1.42% din cheltuielile administrative – ceea ce se numește raportul de cheltuieli – comisioanele fondurilor de acțiuni (ETF) sunt 0.53%, conform ETF.com.

ETF-urile oferă, de asemenea, avantaje fiscale investitorilor. Există, în general, o cifră de afaceri mai mare în cadrul unui fond mutual (în special cele care sunt gestionate activ) în raport cu un ETF, iar astfel, cumpărarea și vânzarea pot avea ca rezultat câștiguri de capital.

În mod similar, atunci când investitorii doresc să vândă un fond mutual, managerul va trebui să atragă numerar prin vânzarea de titluri care pot, de asemenea, să acumuleze câștiguri de capital. În oricare dintre aceste scenarii, investitorii vor fi responsabili pentru aceste taxe.

ETF-urile sunt din ce în ce mai populare, iar numărul fondurilor mutuale disponibile este încă mai mare.

La fel ca și acțiunile, ETF-urile pot fi tranzacționate pe bursă și au simboluri diferite, care vă permit să urmariți activitatea lor.

Există #SPY pentru unul dintre ETF-uri, care urmărește S&P500, dar și de tipul #HACK, pentru fondurile de securitate cibernetică și multe altele, disponibile în platforma de tranzacționare multiactive MetaTrader 5. Acestea sunt singurele similarități, ETF-urile fiind un coș de active, în timp ce acțiunile reprezintă o companie.

>> Ești pregătit să tranzacționezi ETF-uri? Testează pe un cont demo și vezi dacă ți se potrivește

Avantajele Și Riscurile ETF-urilor

În SUA, ETF-urile au reprezentat 30% din totalul investițiilor în titluri de valoare, în 2016, potrivit ziarului Barron's. Investitorii le-au ales în număr mare pentru simplitatea lor, fiind relativ ieftine ( comision de la 0.01 per unitate ETF), dar și pentru că reprezintă un produs diversificat.

Să cumperi toate componentele unui anumit coș implică mulți bani și timp, însă printr-un singur click, un ETF livrează toate aceste beneficii într-un singur portofoliu.

În timp ce acțiunile, obligațiunile sau anumite mărfuri reprezintă o diversificare a pieței în plan vertical, ETF-urile permit investitorilor să se diversifice pe orizontală, cum ar fi industriile. Să cumperi toate componentele unui anumit coș, implică mulți bani și timp, însă printr-un singur click, un ETF livrează toate aceste beneficii într-un singur portofoliu.

O altă caracteristică a ETF-urilor o reprezintă transparența. Orice persoană care acces la Internet, poate căuta variația prețului pentru un anumit ETF la Bursă, utilizând o platformă de tranzacționare sau aplicație pentru mobil. În plus, participațiile unui fond sunt publicate pentru public, zilnic, în timp ce pentru fondurile mutuale acest lucru se întâmplă lunar sau trimestrial.

În concluzie, avantajele fiscale ale ETF-urile sunt remarcabile. Investitorii sunt, de obicei, impozitați numai la lichidarea investiției în timp ce în cazul fondurilor mutuale acest lucru se poate întâmpla pe parcursul investiției.

Investiția în ETF-uri pe piața de capital are avantaje de care investitorii pot profita în plan financiar, practic și psihologic.

✅Comisioanele de administrare sunt semnificativ mai mici decât cele ale fondurilor de gestionare activă

✅Nu există comisioane de intrare și ieșire

✅Posibilitatea de a primi dividende dacă ETF-ul le oferă

✅Cotația în timp real îmbunătățește o parte din transparența acestei clase de active

✅Cu un ETF având ca suport CAC 40, investiți în 40 de acțiuni într-un singur produs

✅Managementul mai facil al portofoliului, deoarece se petrece mai puțin timp analizând fundamentele acțiunilor

✅O alternativă bună de diversificare a unui portofoliu de acțiuni

Acestea fiind spuse, nu totul este roz. Ca orice produs financiar, există dezavantaje care se dovedesc a fi riscuri pe care investitorul sau traderul trebuie să le cunoască.

❌Iluzia absenței riscului pe motiv că investiția într-un ETF nu necesită efort de gestionare și analiză

❌Atenție la ETF-urile cu replicare sintetică datorită lipsei de contrapartidă în cazul unor șocuri imprevizibile pe piața financiară

❌ETF-urile nu vă permit să profitați din plin de puterea dobânzii compuse prin intermediul dividendelor.

❌Eroare de tracking (volatilitatea diferenței de performanță dintre activul suport și ETF) variabilă în funcție de natura și lichiditatea activului suport

❌Riscul falimentului emitentului

Descarcă MetaTrader 5

Tranzacționare ETF-uri - Bine De Știut Pentru Investitori

Trebuie să fiți conștienți de faptul că, deși în general costurile pentru ETF-uri sunt mai scăzute, acestea pot varia de la un fond la altul, în functie de emitent – cei mai mari sunt iShares, SPDR și Vanguard – precum și complexitatea și cererea pentru acesta. Chiar și ETF-urile care urmăresc același indice au costuri diferite.

❗Chiar dacă un ETF este ieftin, nu înseamnă neapărat ca se potrivește profilului dumneavoastră.

De obicei, costurile nu se rezumă doar la cheltuieli. Deoarece ETF-urile sunt tranzacționate la Bursă, acestea pot fi supuse comisioanelor percepute de brokerii online, iar acestea variază.

Costurile ETF-urilor pot fi neatractive pentru investitorii care vor să cumpere în cantități mici și în mod frecvent, în acest caz CFD-urile pe ETF-uri (produse derivate ce au drept activ suport ETF-urile) fiind poate o soluție mai bună. Ca și în cazul oricărei garanții, prețurile curente ale pieței vă vor influența atunci când va veni momentul să vindeți, dar ETF-urile care nu sunt tranzacționate frecvent vor fi mai greu gestionat.

Între timp, trebuie să vă ghidați și după stilul dumneavoastră de a tranzacționa. Majoritatea ETF-urilor sunt gestionate în mod pasiv; ele urmăresc pur și simplu un indice. Unii investitori prefer abordarea "hands-on" a fondurilor mutuale, gestionate de către un manager profesionist care încearcă să depășească performanța pieței. Alții preferă să tranzacționeze direct indici bursieri precum SP500, DAX Index, FTSE sau Dow Jones.

Trading ETF - Cum Să Investiți Într-un ETF

Există o varietate de modalități de a investi în ETF-uri. Pentru investitorii "hands-on", lumea investițiilor ETF este doar la câteva click-uri distanță. Aceste active reprezintă o ofertă standard printre brokerii online, deși numărul de oferte (și comisioane aferente) va varia în funcție de broker.

Chiar dacă sunt simple, ETF-urile au nuanțe importante ce trebuie înțelese de către investitori. Având cunoștințele de bază, puteți decide dacă un ETF este potrivit pentru portofoliul dumneavoastră sau puteți începe o călătorie interesantă pentru a vă convinge de acest lucru cu ajutorul unui cont de brokeraj.

Costurile De Luat În Considerare La Achiziționarea Unui ETF

Atunci când cumpărați un ETF, există comisioane care se adaugă la suma inițială. La un broker online, există comisioane de brokeraj care sunt percepute direct la cumpărare. Din partea emitentului de ETF, investitorul va avea comisioanele de administrare deduse din performanța ETF-ului. Cu toate acestea, el poate fi mulțumit să nu aibă comisioane de intrare și ieșire, spre deosebire de fondurile gestionate activ.

Calcularea Costurilor Pentru O Investiție ETF CFD La Admirals

Când doriți să investiți într-un ETF listat în SUA, comisioanele sunt aceleași cu cele ale acțiunilor americane, cum ar fi Apple, Coca Cola sau Amazon, de la 0,01 dolari pe acțiune la deschidere și închidere. Pe platforma Admirals MT5, o acțiune este considerată un lot. Comisionul minim este de 1 USD.

➲ EXEMPLU

ETF Proshares Ultra Short S&P 500 (SDS)

  • Cont in dolari
  • ETF de cumparat: Proshares Ultra Short S&P 500 (SDS)
  • Valuta ETF: $ sau USD
  • Volum/număr de titluri achiziționate: 20
  • Ordin de cumpărare
  • Preț ETF: 280 USD

Să presupunem că vom cumpăra 20 de acțiuni ale ETF Proshares Ultra Short S&P 500 la 280 USD:

  • Suma investiției inițiale = numărul de titluri x prețul ETF = 20 x 280 = 5600 USD
  • Comisionul brokerului va fi calculat astfel: comision x numărul de valori mobiliare = 0,01 x 20 = 0,2 $

Chiar dacă comisionul tranzacției este mai mic decât pragul minim de 1$, brokerul va percepe din cont 1$.

Dacă doriți să investiți într-un ETF listat în Europa, taxele sunt de 0,12% pe acțiune la deschidere și la închidere. Pe platforma Admirals MT5, o acțiune este echivalentă cu un lot. Comisionul minim este de 5 €.

Să luăm exemplul ETF Amundi Euro Stoxx 50 (C50)

  • Cont în euro
  • ETF de cumpărat: Amundi Euro Stoxx 50 (C50)
  • Valuta ETF: €
  • Volum/număr de titluri achiziționate: 20
  • Ordin de cumpărare
  • Preț ETF: 73 €

Să presupunem că vom cumpăra 20 de acțiuni ale ETF Amundi Euro Stoxx 50 (C50) la 73 €:

  • Suma investiției inițiale = Numărul de titluri x Preț ETF = 20 x 73 = 1460 EUR
  • Comisionul brokerului va fi calculat astfel: Comision x Numărul de valori mobiliare x Prețul ETF = 0,12% x 20 x 73 = 175,2 €

Chiar dacă comisionul operațiunii este mai mic decât pragul minim de 5 €, brokerul va percepe 5 €.

De Ce Și Cum Să Investiți În ETF-uri Cu Admirals

Admirals vă permite să investiți în ETF-uri pe aproximativ 15 piețe financiare globale cu cotații în timp real, comisioane competitive și, în cele din urmă, să obțineți dividende fără a deține titlurile de valoare.

Pentru a avea acces la acestea, este necesar să deschideți un cont Invest.MT5. După ce urmați instrucțiunile, beneficiați de instrumentele de analiză tehnică, calendarul economic și cele mai recente informații financiare în timp real.

Cont Demo Fără Riscuri

Înregistrează-te pentru un cont demo online gratuit și însușește-ți strategia de tranzacționare

Curs Forex

Despre Admirals

Ca broker reglementat, oferim acces la unele dintre cele mai utilizate platforme de tranzacționare din lume. Puteți tranzacționa prin noi CFD-uri, acțiuni și ETF-uri. Iată un articol recapitulativ De ce să tranzacționați cu Admirals!

Datele furnizate oferă informații suplimentare cu privire la toate analizele, estimările, prognozele, previziunile, studiile de piață, perspectivele săptămânale sau alte evaluări sau informații similare (sub denumirea de "Analiză") publicate pe site-ul Admirals. Înainte de a lua orice decizie de investiție, vă rugăm să acordați o atenție deosebită următoarelor aspecte:

  1. Aceasta este o comunicare de marketing. Conținutul este numai pentru scopuri informaționale și nu trebuie interpretat ca un sfat sau recomandare de investiții. Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu cerințele legale de promovare a independenței cercetării în domeniul investițiilor și nu este supus niciunei interdicții de tratament înainte de difuzarea cercetării în domeniul investițiilor.
  2. Orice decizie de investiție este luată de fiecare client pe cont propriu, în timp ce societatea Admirals AS (Admirals) nu este responsabilă pentru nici o pierdere sau daună rezultată ca urmare a acestei decizii, indiferent dacă este sau nu bazată pe conținut.
  3. Pentru a proteja interesele clienților noștri și obiectivitatea analizei, Admirals a instituit proceduri interne adecvate pentru prevenirea și gestionarea conflictelor de interese.
  4. Analiza este pregătită de un analist independent (denumit în continuare "Pierre Perrin-Monlouis") pe baza estimărilor personale ale lui Jérémy Delsol (Analist financiar).
  5. Cu toate că au fost făcute toate eforturile rezonabile pentru a asigura fiabilitatea tuturor surselor de conținut și pentru a ne asigura că toate informațiile sunt prezentate într-o manieră inteligibilă, în timp util, exactă și completă, Admirals nu garantează exactitatea sau exhaustivitatea informațiilor cuprinse în analiză.
  6. Orice tip de performanță trecută sau modelată a instrumentelor financiare prezentate în conținut nu trebuie interpretat ca o promisiune, garanție sau implicare explicită sau implicită de către Admirals a oricărei performanțe viitoare. Valoarea instrumentului financiar poate crește și scădea, iar păstrarea valorii activului nu este garantată.
  7. Produsele cu efect de levier (inclusiv contractele pentru diferență) sunt speculative și pot duce la pierderi sau profituri. Înainte de a începe să tranzacționați, asigurați-vă că înțelegeți riscurile implicate.
TOPUL ARTICOLELOR
Ce Este Piața Financiară și Cum Se Tranzacționează
Piața financiară este o piață în care instrumentele financiare sunt tranzacționate atât la nivel național, cât și la nivel global. Traderii cumpără și vând aceste instrumente pentru a obține profit în timp ce încearcă să-și limiteze riscurile.Mulți traderi tind să se orienteze pe o piață financiară...
4 tipare de tranzacționare intra day, pe care orice trader trebuie să le cunoască
Tiparele de tranzacționare intra day sunt modele grafice repetitive ale prețului, care apar din activitatea cumpărătorilor și a vânzătorilor pe piață. Acestea pot fi utile pentru a identifica cine deține controlul asupra pieței și încotro ar putea evolua prețurile în continuare....
Cum Să Tranzacționați EURGBP?
Perechea valutară EURGBP este una dintre cele mai tranzacționate perechi valutare.EURGBP este una dintre perechile valutare preferate de către traderii europeni. Descoperți cum puteți să tranzacționați EURGBP! În acest articol vom răspunde la următoarele întrebări: Ce este EURGBP? 4 Caracteristici...
Vizualizează Tot