Admiral Markets Grup este format din următoarele companii:

Admiral Markets UK Ltd

Reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA)
 • Efect de levier de până la:
  1:30 pentru clienții de retail,
  1:500 pentru clienții profesionali
 • Protecție asigurată de FSCS
 • Protecție împotriva balanței negative
CONTINUĂ
Selectarea uneia dintre aceste entități de reglementare/companii de investiții vă va afișa informațiile corespunzătoare pe întregul website. Dacă doriți să afișați informații pentru un alt reglementator/companie de investiții, vă rugăm să îl selectați.
Selectarea uneia dintre aceste entități de reglementare/companii de investiții vă va afișa informațiile corespunzătoare pe întregul website. Dacă doriți să afișați informații pentru un alt reglementator/companie de investiții, vă rugăm să îl selectați.

Cum sa cumperi actiuni la Bursa

Timp de citire: 7 minute

Sa cumperi actiuni la bursa - in special daca esti prima data cand devii actionar la o companie - merita propriul ritual de inaugurare.

Insa, inainte de a alege palariile de actionar si tipul de confetti, haideti sa vedem cum poti sa cumperi actiuni online.

Cumpara actiuni la bursa in 4 pasi

 1. Deschide un cont de brokeraj. Cauta un broker de actiuni cu costuri reduse, licenta UK, conturi bancare segregate in Romania si suport profesionist.
 2. Alege ce actiuni sa cumperi. Cauta companii cu perspective de crestere pe termen lung.
 3. Decide cate actiuni sa cumperi. Orienteaza-te in functie de buget si procentul alocat unei investitii in actiuni la bursa.
 4. Alege tipul de ordine. Foloseste "market" sau "limit" in cele mai multe cazuri si evita "stop".


Pasul 1 - Deschide un cont de brokeraj

Te intrebi cum sa cumperi actiuni la bursa? Regizorii americani iubesc sa arate traderi frenetici pe floor-ul bursei de la New York (New York Stock Exchange sau NYSE), insa astazi foarte putine tranzactii bursieri se mai efectueaza astfel. Astazi, cel mai simplu mod este acela de a cumpara actiuni online prin intermediul unui cont de investitii la o firma de brokeraj.

Procedura deschiderii unui cont de brokeraj este la fel de simpla precum cea a unui cont bancar: completezi aplicatia online, atasezi dovada identitatii si a adresei, apoi alegi cum vrei sa alimentezi contul. Poti opta pentru un transfer bancar sau online cu cardul.

Cum gasesti un broker de actiuni prin care sa merite increderea ta? Nu este doar despre comisioanele platite, conteaza cel putin in egala masura sa beneficiezi de un suport de calitate, mai ales daca esti incepator pe bursa, mai exact in cumpararea de actiuni, dar si securitatea fondurilor.

Alte aspecte pe care sa le iei in considerare:

 • Cat capital ai la dispozitie. Foarte multe firme de brokeraj nu percep un cost pentru setarea unui cont de investitii la bursa, insa capitalul minim solicitat poate ajunge si la 10.000 USD. Poti cumpara actiuni la bursa incepand cu doar 500 Eur in cont si poti cumpara chiar si o singura actiune. In cazul in care nu poti aloca cel putin 5.000 Eur este recomandat un cont CFD (derivate pe actiuni), ce amplifica de 5 ori pentru clientii de retail, respectiv de 10 ori pentru clientii profesionali potentialul randament si potentialul risc.

 • Cat de frecvent intentionezi sa tranzactionezi la bursa. Comisioanele mici sunt importante pentru traderii activi, aceea care plaseaza cel putin 10 tranzactii pe luna. Traderii mai putin activi ar trebui sa se fereasca de brokeri care percep o taxa de inactivitate pe cont.

 • De cat de mult suport ai nevoie. Considera oferta brokerilor in ceea ce priveste materialele educationale, ghiduri si tutoriale, analize de piata si acces la un broker personal, suport prin telefon, chat, email si chiar birou local.


Pasul 2 - Selectarea actiunilor la bursa

Dupa ce ai setat si alimentat contul de tranzactionare, este timpul sa treci la alegerea actiunilor. Un punct de pornire este cercetarea companiilor pe care le cunosti din experienta ta de consumator. De exemplu, iata cum poti sa investesti in piata de masini electrice prin intermediul bursei sau in piata imobiliara prin intermediul actiunilor si al fondurilor.

Nu lasati fluxul de date si fluctuatiile in timp real din platforma de tranzactionare sa iti influenteze studiul. Ramai la planul initial: cauti companii la care vrei sa detii o mica parte.

Faimosul investitor la bursa Warren Buffett spunea, "cumpara o companie pentru ca vrei sa o detii, nu pentru ca vrei ca pretul sa creasca". Acesta nu s-a descurcat deloc rau urmand acest principiu.

Incepe cu rapoartele anuale ale companiei - in special comunicatele anuale ale consiliului de administratie catre actionari. Acesta iti va oferi o imagine clara a perspectivelor si contextul pentru cifrele din raport.

Dupa aceea, majoritatea informatiilor si a uneltelor analitice pe care trebuie sa le evaluezi vor fi disponibile pe site-ul brokerilor sau site-uri de trading, precum raportarile trimestriale, stiri recente si alte informatii importante. Foarte multi brokeri ofera tutoriale despre utilizarea uneltelor si chiar seminarii pentru a face primii pasi la bursa.

Decide cate actiuni vrei sa cumperi

Nu are trebui sa simti nicio presiune in a cumpara un anumit numar de actiuni la bursa sau chiar in a-ti construi portofoliul din prima. Considera insa sa incepi cu cate o singura actiune pentru a simti cum este sa detii actiuni la bursa si cum te influenteaza atat profiturile cat si pierderile acumulate. Poti adauga mai multe actiuni in timp pe masura ce capeti experienta, inclusiv CFD-uri pe actiuni pentru asa numitul hedging.

Sfatul nostru este sa tii cont de calitatea monedei in care sunt denominate actiunile. Pe scurt, daca vrei sa joci la bursa corect, cauta intai monede cu sanse se apreciere pe termen lung, apoi aloca un procent din portofoliu acelor monede si in final decide cate actiuni cumperi, conform expunerii procentuale aleasa.

Alege cu ce tip de ordin cumperi actiuni la bursa

Nu te lasa descurajat de toate acele cifre si cuvinte complicate din platforma de tranzactionare la bursa:

 • Ask - Pentru cumparatori: pretul pe care vanzatorii sunt dispusi sa-l accepte pentru actiune
 • Bid - Pentru vanzatori: Pretul pe care cumparatorii sunt dispusi sa-l plateasca pentru actiune.
 • Spread - Diferenta dintre cel mai mare pret de vanzare si cel mai mic pret de cumparare.
 • Market order - O solicitare pentru a cumpara sau vinde o actiune IMEDIAT la cel mai bun pret disponibil.
 • Limit order - O solicitare de a cumpara sau vinde o actiune la un pret specificat sau mai bun.
 • Stop (or stop-loss) order - Cand o actiune atinge un pret specificat, pretul stop sau nivelul stop, un ordin market este executat si intregul ordin este indeplinit la cel mai bun pret disponibil.
 • Stop-limit order - Cand pretul este atins ordinul devine limit si incepe sa fie executat unde pretul specificat este intalnit.

Terminologia este una complexa si uneori tinde sa devina prea fancy. Nu te preocupa in acest moment - sau poate chiar niciodata. Investitorii si-au construit cariere de succes si averi banzandu-se doar pe 2 tipuri de ordine pentru a cumpara actiuni la bursa: market si limit.

Ordine la piata

Cu un ordin market, transmiti ca vrei sa cumperi sau sa vinzi actiunea la cel mai bun pret disponibil pe bursa de valori unde este listata compania. Pentru ca un ordin la piata nu include parametrii, ordinul va fi executat imediat si completat total, doar daca nu incerci sa cumperi vreun milion de actiuni si sa incerci sa devii actionare majoritar.

Nu fii surprins daca pretul pe care l platesti - sau primesti, daca vinzi - nu este exact pretul la care ai fost cotat cu cateva milisecunde mai devreme. Cotatiile Bid si Ask se schimba frecvent pe parcursul sesiunii. Din acest motiv ordinul la piata este recomandat pentru cumpararea de actiuni la bursa ce nu au parte de fluctuatii semnificative - in principal companii mari si foarte lichide, recomandate pentru construirea portofoliului.

Ordine limita

Un ordin limita iti ofera mai mult control asupra pretului la care tranzactia va fi executata. Daca pretul actiunii ABC se tranzactioneaza la 100$ per actiune si crezi ca 90$ per actiune este un pret mai corect raportat la valoarea companiei, poti trimite un ordin pentru a cumpara actiunea doar daca pretul scade la acel nivel. In ceea ce priveste vanzarea, un ordin limita i transmite brokerului sa renunte la actiuni daca pretul Bid atinge nivelul stabilit de tine.

Ordinele limita sunt o unealta buna pentru investitorii ce cumpara actiuni la burse secundare sau cu o volatilitatea mai mare si lichiditatea mai scazuta. Sunt deasemenea recomandate pentru a specula volatilitatea pietelor bursiere pe termen scurt si cand pretul cumpararii actiunii este mai important decat executia ordinului.

Felicitari, acum esti un investitor la bursa!

broker actiuni

Te-ar putea interesa și:

Despre Admiral Markets

În calitate de broker reglementat, oferim acces la unele dintre cele mai populare platforme de tranzacționare. Puteți tranzacționa cu noi CFD-uri, acțiuni și ETF-uri.

Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 83% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.