Admiral Markets Grup este format din următoarele companii:

Admiral Markets Pty Ltd

Reglementată de către Comisia pentru Valori Mobiliare și Investiții din Australia (ASIC)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ

Admiral Markets UK Ltd

Reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA)
CONTINUĂ

Admiral Markets AS

Reglementată de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Estonia (EFSA)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ

Admiral Markets Ciprus Ltd

Reglementată de Comisia de Valori Mobiliare și Burse din Cipru (CySEC)
Website disponibil doar în limba engleză
CONTINUĂ
Notă:Dacă vei închide această această fereastră fără a alege o companie, înseamnă că ești de acord să continui conform regulamentului FCA (UK).
Notă:Dacă vei închide această această fereastră fără a alege o companie, înseamnă că ești de acord să continui conform regulamentului FCA (UK).
Reglementator fca

Tot ce trebuie să știi despre tranzacționarea cu lumânările japoneze

Timp de citire: 16 minute

Lumânările ar trebui să ofere diferite indicii vizuale care să faciliteze înțelegerea acțiunii prețului mai ușor. Tranzacționarea în diferite cadre de timp folosind grafice cu lumânări japoneze permite traderilor să înțeleagă mai bine sentimentul general pieței. Datorita lui Steve Nison aceste grafice oferă informații mult mai profunde decât tradiționalele grafice cu bare.

Graficele de bare accentuează foarte mult maximele și minimele, în timp ce lumânările japoneze pun accentul pe relația dintre prețul de deschidere și cel de închidere.

Graficele cu lumânări oferă o imagine mai detaliată asupra prețului, folosind un efect aproape tri-dimensional. Principalul avantaj al graficelor cu lumânări este acela un trader poate observa tiparele mult mai clar și distinct decât atunci când folosește alte tipuri de grafice.

Traderii care folosesc diferite modele de lumânări, ar trebui sa identifice diferite tipuri de acțiuni ale prețului care pot anticipa întoarceri sau continuări ale trendului. Adițional, atunci când combinăm aceste pattern-uri cu alte instrumente de analiză tehnică am putea obține o estimare mai exactă a mișcărilor de preț.

Lumânările explicate

Sursa: Nenad Kerkez

După cum putem observa în imaginea de mai sus, atunci când prețul închide mai sus în raport cu prețul de deschidere atunci se formează o lumânare alba (bullish). Dar dacă prețul închide mai jos fată de prețul de deschidere, atunci se va forma o lumânare neagra (bearish).

Căsuța care este formată de acțiunea prețului este denumită "corpul lumânării". Extremele zilei realizate de mișcarea de preț, reprezentate de liniile care se extind din corpul lumânării, se numesc "fitile" (umbre). Partea mai mică a lumânării care rămâne în urma acesteia se numește "nas".

O lumânare care închide la aceeași valoare cu cea de deschidere, sau aproape de aceasta se numește "doji". Memorarea numelor acestor lumânări japoneze și a formațiunilor de lumânări nu este un factor determinant pentru a tranzacționa cu succes, dar este de ajutor pentru traderii care tranzacționează bazându-se pe acțiunea prețului.

Analizând aceste lumânări traderii pot înțelege impulsul, direcția, cumpărătorii și vânzătorii de moment și tendința generală a pieței.

Sursa: graficul EUR/USD H4, platforma Admiral Markets


Cum măsurăm lungimea unei lumânări

Măsurarea lumânării se face de la maxim la minim, unde maximul are rol de rezistență, iar minimul de suport. Cu cât lumânarea este mai mare, cu atât nivelurile de suport și rezistență sunt mai puternice.

Sursa: graficul AUD/USD H1, platforma Admiral Markets

Fereastra din stânga ta - fereastra de date - arată datele importante ale lumânării, pe care este nevoie sa le cunoaștem, inclusiv maximul și minimul, dar și prețurile de deschidere și de închidere. Aceste date sunt afișate implicit în platforma MetaTrader4 oferită de către Admiral Markets.

Urmărește lecția video de mai jos (în limba engleză) pentru a te familiariza cu noțiunile de bază despre lumânările japoneze.

Principalele trei componente ale graficelor cu lumânări:

1.Mărimea/Lungimea întregii lumânări

2.Corelația dintre deschidere și închidere

3.Umbrele și corelația acestora cu corpul lumânării

Dimensiunea/Lungimea întregii lumânări

Lumânările care deschid la o valoare scăzută și închid la una ridicata, sau lumânări care sunt extreme de lungi, sunt de asemenea o apariție frecventă. Dacă există un trend descendent ajuns la maturitate, o astfel de lumânare indica o posibilă inversare de trend.

În caz contrar, după un trend ascendent foarte lung, dacă o lumânare neobișnuit de lunga la închidere prezintă o "coadă" în partea superioară sau un corp "bearish" care începe de sus atunci vorbim despre o epuizare a trendului bullish. Observati exemplul de mai jos unde lumânările de întoarcere sunt marcate cu albastru.

Sursa: grafic EURUSD H4, platforma Admiral Markets

Corelația dintre prețul de deschidere și prețul de închidere

Așa cum culoarea corpului lumânării reprezintă o imagine negativă sau una pozitivă, în timpul unui trend ascendent sau în condițiile unei piețe bullish, de obicei cumpărătorii apar la deschidere. Prețul ar trebuii să crească și, în consecință, să formeze o lumânare albă, goală. Din moment ce cumpărătorii controlează acțiunea prețului, lungimea lumânării, sau distanta dintre prețul de deschidere și cel de închidere reflectă influența acestora asupra prețului.

În condiții de piață bearish, sau în timpul unui trend puternic descendent, se formează o lumânare cu un corp negru, ce indică faptul că vânzătorii au intrat în piață la deschidere și ei sunt cei care dețin controlul asupra prețului în acel moment.

Graficul cu lumânări permite realizarea unei analize complexe datorită formei și culorii acestor lumânări, fapt care nu este atât de simplu atunci când vorbim despre graficul cu bare.

Umbrele și Corelația acestora cu corpul lumânării

Lungimea fitilului care reprezintă minimul și/sau maximul prețului în perioada dată, atunci când este comparată cu prețurile de deschidere și închidere, indicate de corpul lumânării, poate oferi indicii adiționale, extrem de prețioase despre acțiunea prețului.

Dacă observam umbre lungi, care se formează după un lung trend descendent, acestea indică posibilitatea ca trendul să fie aproape de capitulare, și că cerea a crescut iar oferta se diminuează.

Dacă observăm umbre lungi care s-au format deasupra corpului lumânării, în special după o ascensiune puternica a prețului, acestea indică faptul că cererea se diminuează și oferta este în creștere. Cu cât umbra este mai mare, cu atât este mai important ca aceasta să se analizeze în raport cu corpul, deoarece aceasta poate arăta forța întoarcerii. Cele mai puternice dintre acestea sunt lumânările de tip pin.

Sursa: Nenad Kerkez

Atunci când se conturează un pin bar bullish, iar prețul respinge suportul, observăm un momentum bullish și, în consecință, prețul evoluează ascendent.

Sursa: graficul GBP/JPY H4, platforma Admiral Markets

Lumânări care indică un impuls puternic

Lumânările cu cel mai puternic momentum, care de obicei se formează la nivelurile de rezistentă sau de suport, sunt lumânările Marubozu. Lumânarea Marubozu este una de momentum, care nu prezintă nici o umbră. Acest tip de lumânări este foarte puternic și are o importanță foarte mare în obținerea de indicii cu privire la mișcarea prețului. Nenad Kerkez T traderul și analistul nostru profesionist a dezvoltat o tehnică specialăa de tranzacționare în care folosește doar lumânările Marubozu.

Marubozu definește un puternic selling off pe rezistență sau un puternic buying off pe suport. În limba japoneza Marubozu înseamna "cap chel" sau "cap ras". Denumirea vine de la faptul că acest timp de lumânare nu are nici măcar o umbra, sau dacă are, ea este foarte mică. În tranzacționarea modernă, Marubozu poate, de asemenea, să prezinte un fitil foarte mic la ambele capete, dar și în cazul acesta ea este considerată un semnal valid. De aceea este folosit și termenul de "lumânare de momentum".

Apariția unei lumânări de tip Marubozu într-un trend acendent poate sugera continuarea acestuia, în timp ce, pe un trend aflat în declin, o astfel de lumânare poate însemna întoarcerea pieței pe un trend bullish. Iată câteva exemple de White Marubozu (momentum).

Sursa: graficul GBP/JPY H4, platforma Admiral Markets

În schimb, apariția lumânării Black Marubozu pe un trend descendent poate indica o continuare a acestuia, pe când în cazul unui trend în creștere o astfel de lumânare poate sugera o potențială întoarcere bearish. Iată câteva exemple de Black Marubozu.

Sursa: graficul GBP/JPY H4, platforma Admiral Markets

Vizionați lecția video de mai jos (în limba engleză) pentru a înțelege cum utilizează Nenad lumânările Marubozu în metoda sa de tranzacționare!


Formațiuni de lumânări populare

Aceste tipuri de lumânări japoneze apar foarte frecvent în piețele Forex și CFD, de acțiuni sau indici. Iată câteva dintre cele mai cunoscute tipuri:

 1. Hammer
 2. Shooting Star
 3. Hanging Man
 4. Piercing Line
 5. Bullish/Bearish Engulfing
 6. Dark Cloud

Desigur, există mult mai multe tipuri de altfel de lumânări pe care le-am discutat în articolele Advanced Bullish Patterns și Advanced Bearish Patterns.

Hammer

Sursa: graficul GBP/USD H4 , platforma Admiral Markets

Hammer-ul prezintă o umbră foarte lungă, de obicei de două ori mai lungă decât corpul propriu-zis. Este un tip de lumânare de inversare bullish care apare de obicei la baza trendurilor descendente. Corpul poate fi atât bullish cât și bearish, dar semnalul este considerat mai puternic atunci când corpul lumânării este unul bullish.

Shooting Star

Sursa: graficul GBP/USD H4, platforma Admiral Markets

Shooting Star este o lumânare care apare într-un trend ascendent și semnifică o potențială inversare a trendului. Fitilul îndreptat în sus este mai lung decât corpul propriu-zis. Corpul poate fi atât bullish cât și bearish, dar semnalul este considerat a fi unul mai puternic atunci când corpul lumânării este unul bearish.

Hanging Man

Sursa: graficul EUR/USD D1 ,platforma Admiral Markets

Acest pattern este foarte asemănător cu Hammer-ul, însă apare la finalul trendurilor ascendente și poate acționa ca un semnal de avertizare pentru o potențială inversare bearish.

Piercing Line

Sursa: graficul EUR/USD D1, platforma Admiral Markets

Acesta este un tip lumânare de inversare bullish, cu o apariție frecventă în piața forex. Acest pattern se formează atunci când a doua lumânare bullish închide deasupra mijlocului primei lumânări bearish. Minimul celei de-a doua lumânări este sub minimul primei lumânări. În piața forex acest pattern este valabil chiar și în cazul în care minimele celor două lumânări sunt la același nivel.

Bullish și Bearish Engulfing

Pattern-urile de tip Engulfing (Bearish și Bullish), sunt formațiuni de inversare și apar la finalul unui trend ascendent (Bearish Engulfing) sau la finalul unui trend descendent (Bullish Engulfing).

Formațiunea Bullish Engulfing este compusă din două lumânări. Prima este cuprinsa în corpul celei de a doua, care este întotdeauna bullish.

Formațiunea Bearish Engulfing are în componență, de asemenea, două lumânări . Prima lumânare este cuprinsă în întregime de corpul celei de a doua, aceasta din urmă fiind întotdeauna bearish. Iată câteva exemple.

Sursa: graficul EUR/USD H1, platforma Admiral Markets

Un exemplu de formațiune de tip Bearish Engulfing:

Sursa: graficul GBP/USD H1, platforma Admiral Markets

Dark Cloud Cover

Sursa: graficul AUD/USD H1, platforma Admiral Markets

O formațiune de inversare bearish, care apare în trendurile ascendente, fiind alcătuit din două lumânări, prima bulish și a doua bearish. Formațiunea Dark Cloud Cover se formează atunci când prima lumânare deschide peste maximul primei lumânări, dar scade și închide deasupra prețului de deschidere al primei lumânări. Această formațiune este opusă celei de tip Piercing Line.

În mod similar, în piața Forex, formațiunea Dark Cloud Cover este validă atunci atunci când a doua lumânare deschide la maximul celei dintâi. Totuși, aspectul cel mai important este că a doua lumânare din acesta formațiune, trebuie să închidă undeva ma jos de 50% din corpul primei lumânări bullish.


Conceptul Master Candle

Sursa: graficul AUDUSD H1, platforma Admiral Markets


Conceptul Master Candle este foarte cunoscut printre traderii care tranzacționează cu strategii de Price Action. Varianta originală a acestui concept a fost prezentată pe Forex Factory și a continuat să fie dezvoltată de către Nenad pentru a se potrivi mai bine nevoilor și deciziilor sale de tranzacționare.

"The Master Candle" se definește printr-o lumânare cu o lungime între 30 și 150 de pipsi, care înghite următoarele 4 lumânări. Se poate tranzacționa pe evadarea Master Candle dacă a 5-a, a 6-a sau a 7-a lumânare sparge range-ul făcând astfel ca aceasta să devină valabilă.

Sursa: graficul GBP/USD H1, platforma Admiral Markets

Sursa: graficul NZD/USD H1, platforma Admiral Markets


Acest concept este folosit și în sesiunile sale de tranzacționare live. Se potrivește într-o sinergie perfectă cu indicatorul Admiral Pivot pentru a marca profitul sau pentru a plasa ordine de tip Stop Loss.

Urmărește lecția video de mai jos (în limba engleză) pentru aprofundare.


O altă strategie pe care dorim să ți-o prezentăm, este bazată pe formațiunile de lumânări explicate în paragraful de mai sus și se potrivește tuturor tipurilor de traderi: intraday, swing și chiar scalperi, care vor sa profite de mișcările pe termen scurt.

Strategie de tranzacționare bazată pe formațiuni de lumânări:

Indicatori: EMA 30, 60,100 aplicate la prețul de de închidere

Semnal de intrare: Candlestick pattern

Timeframe: 4H

Mai întâi trebuie sa setăm media mobilă exponențială, să corespundă cu direcția trendului general. De asemenea este nevoie să inserăm pe grafic 3 EMA. Așa cum este prezentat în exemplul de mai jos EMA 20 este de culoare albastră, EMA 60 are culoarea roșie și EMA 100 verde.

Strategia este relativ simplă. Este nevoie ca cele 3 EMA sa fie aliniate corect pentru a indica un trend. Atunci când EMA albastră este sub EMA roșie și cea verde, atunci trendul este bearish. Atunci când cea albastră este deasupra celorlalte două, trendul este bullish.

Trend Bearish

Sursa: graficul GBP/JPY H4, platforma Admiral Markets

Trend Bullish

Sursa:graficul GBP/JPY H4, platforma Admiral Markets

Este important să reții faptul că mediile mobile exponențiale (EMAs) trebuie sa fie aliniate corect pentru a indica un trend. Dacă cele trei EMA se intercalează atunci înseamna că nu există un trend.

Intrările în piață se fac atunci când prețul are o mișcare de retragere către mediile mobile. De fiecare dată când se observă o retragere a prețului, următorul semnal așteptat este apariția unei lumânări bullish ori bearish, în funcție de direcția trendului. Intrările în piață se fac pe oricare dintre lumânările menționate mai jos.

 1. Hammer
 2. Shooting Star
 3. Hanging Man
 4. Piercing Line
 5. Bullish/Bearish Engulfing
 6. Dark Cloud

Nivelul de Stop-Loss se plasează 10 pips deasupra lumânarea de intrare. Ca țintă, este recomandată utilizarea indicatorului Admiral Pivot, setat pe graficul Weekly.

Sursa: Admiral Markets MT4SE

Exemplu de tranzacție Bearish

Sursa:graficul GBP/JPY H4, platforma Admiral Markets

Exemplu de tranzacție Bullish

Sursa: graficul GBP/JPY H4, platforma Admiral Markets

Sfat: Întotdeauna este indicat să aștepți ca retragerea prețului să atingă cel puțin EMA albastră, înainte de a lua decizia de a intra în piață.

Tranzacționarea folosind lumânările japoneze poate fi foarte profitabilă, atâta timp cât există un management al riscului foarte riguros. Întotdeauna pregătește-te pe un Cont Demo de Tranzactionare înainte de a începe să tranzacționezi live.

Nenad Kerkez

Autor și Moderator Webinar

Te-ar putea interesa și:

Despre Admiral Markets

În calitate de broker reglementat, oferim acces la unele dintre cele mai populare platforme de tranzacționare. Puteți tranzacționa cu noi CFD-uri, acțiuni și ETF-uri.


Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 84% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.