Tranzacționarea pe Bursa de Valori București | Bursa BVB | Ghid Actualizat 2023 ☝️

Admirals
26 Min citit

Ce Este Bursa de Valori București sau ce înseamnă BVB? Este cea mai importantă instituție a pieței de capital din România și are sediul la București. La sfârșitul anului 2017 avea o capitalizare bursieră de 36 miliarde de euro. Piața Reglementată a Bursei de Valori București are listate 82 de companii la BVB, în timp ce piața AeRo are listate 299 de societăți.

Grație tehnologiei de care dispunem astăzi, practic oricine poate tranzacționa pe bursa de valori, dacă dispune de un calculator conectat la internet. Mai exact oricine poate tranzacționa pe orice bursă din lume, la alegerea sa. Nu este nevoie decât de un cont deschis la un broker care pune la dispoziție accesul la bursa sau bursele care prezintă interes.

Admirals UK Ltd, broker reglementat și autorizat de Autoritatea de Conduita Financiară (FCA) vă pune la dispozitie o gamă largă de instrumente financiare pe care le puteți utiliza pentru investiții pe cele mai mari burse de valori din lume.

Rețineți că tranzacționarea pe bursă este o activitate care are potențial mare de câștig, dar are și niște riscuri asociate la fel de mari. Este recomandabil să testați tranzacționarea la bursă inițial pe un cont demo și să vă construiți strategii de tranzacționare care au dovedit rezultate pe evoluții istorice, înainte de a vă risca propriul capital.

CFD-uri pe acțiuni și ETF-uri

Tranzacționează CFD-uri pe acțiuni și ETF-uri cu Admirals

Bursa București – Scurt Istoric

Bursa de Valori București a fost fondată la 1 decembrie 1882, a fost închisă odată cu instaurarea în România a regimului comunist în anul 1945 și și-a reluat activitatea în 1995.

Momente de referință în evoluția Bursei de Valori București:

➠ 1997 Este lansat indicele de referință BET, primul indice al BVB;

➠ 2005 BVB preia prin absorbție piața RASDAQ;

➠ 2006 BVB obține statutul de membru asociat al World Federation of Exchanges;

➠ 2006 este privatizată prima companie de stat prin intermediul bursei Transelectrica;

➠ 2008 Erste Group Bank s-a listat pe BVB și este prima companie internațională care se listează pe bursa de la București;

➠ 2010 Bursa București devine societate pe acțiuni și se listează pe propria piață;

➠ 2010 BVB lansează sistemul alternativ de tranzacționare dedicat IMM-urilor și startup-urilor care sunt în căutare de surse de finanțare;

➠ 2010 sunt lansate pe BVB primele certificate;

➠ 2011 este listat primul fond imobiliar New Europe Property Investments;

➠ 2012 BVB listează primul ETF;

➠ 2015 BVB devine membru al inițiativei Natiunilor Unite 'Sustainable Stock Exchanges';

➠ 2015 se lansează AeRO, segmentul de acțiuni al Sistemului Alternativ de Tranzacționare al BVB;

➠ 2016 se lansează warranturile;

➠ 2016 FTSE Russell include piața de capital din România pe lista tarilor cu potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă;

BVB, ca orice bursă de altfel, a fost creată cu scopul de a facilita circulația capitalurilor între investitori – persoane care au capital disponibil și caută oportunități să îl fructifice și companii care au nevoie de finanțare pentru a-și extinde activitatea.

Drept urmare Bursa BVB propune alternative de finanțare dedicate companiilor mari care pot atrage investiții prin intermediul Pieței Principale, dar și companiilor mici și mijlocii și chiar startup-urilor prin intermediul Pieței AeRO.

În funcție de anumite caracteristici ale companiei cum ar fi dimensiunea, vechimea, numărul de acțiuni distribuite public, aceasta poate fi admisă la tranzacționare fie pe Piața Principală Reglementată, fie pe piața AeRO. Fiecare piață are propria procedură de listare. Iar pe fiecare dintre aceste piețe pot fi emise atât acțiuni cât și obligațiuni.

Cu titlu de exemplu, în anul 2017 valoarea cumulată a emisiunilor de obligațiuni BVB și acțiuni listate la bursă a fost de 1,6 miliare de euro.

BVB Romania generează venituri din:

✔️ Activitatea de tranzacționare;

✔️ Comisioane încasate pentru listare;

✔️ Diverse tarife plătite de participanții la piață;

✔️ Vânzarea de seturi de date;

Cont Demo Fără Riscuri

Înregistrează-te pentru un cont demo online gratuit și însușește-ți strategia de tranzacționare

Bursa De Valori Bucureşti - Piața Reglementată

Piața Reglementată sau Piața Principală a BVB este așa cum îi spune și denumirea o piață spot reglementată, unde se tranzacționează instrumente financiare emise de entități din România și entități internaționale.

Instrumentele tranzacționate pe Piața Reglementată a BVB București sunt:

◇ Acțiuni și drepturi emise de entități economice române sau străine;

◇ Obligațiuni corporative, obligațiuni de stat, obligațiuni municipale - emise entități din România sau internaționale;

◇ Titluri de participare în organisme de plasament colectiv (UCIT) – unități de fond și acțiuni;

◇ Produse structurate;

ETF-uri;

Pe Piața Reglementată a BVB se tranzacționează cele mai importante companii românești listate la bursă.

Piața AeRO BVB Sau Sistemul Alternativ de Tranzacționare

Piața AeRO a fost lansată relativ recent în 2015 și este destinată exclusiv companiilor mici și startup-urilor pentru a-și finanța nevoile de dezvoltare. Investitorii sunt interesați să fie activi pe această piață deoarece au acces la companii noi în stadii de dezvoltare inițială, care le pot aduce randamente excelente atunci când companiile respective au succes.

Listarea pe AeRO se poate face indiferent de mărimea companiei, cerințele de listare sunt simplificate - este necesară doar o prezentare corporativă, cerințele de raportare sunt și ele mai reduse. Piața AeRO permite tranzacționarea de acțiuni, de obligațiuni și instrumente care nu îndeplinesc exigențele necesare pentru a accede pe piața reglementată.

De asemenea, Piața AeRo poate fi utilizată ca rampă de lansare pentru listarea pe Piața Reglementată, întrucât favorizează expansiunea capitalurilor și a free-float-ului.

Instrumente Financiare Tranzacționate La BVB București

Bursa de Valori București este o piață autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și este totodată și operator de sistem bursier.

Bursa Valori București operează şi administrează:

  • O piaţă reglementată;
  • Un sistem alternativ de tranzacţionare - ATS -;
  • Piaţa RASDAQ;

Instrumentele financiare care se tranzactioneaza pe BVB sunt:

  • Actiuni;
  • Obligațiuni;
  • Certificate;
  • Unități de fond;
  • Contracte futures;
  • Produse structurate;

Principalele modalități de finanțare a companiilor prin intermediul BVB sunt acțiunile și obligațiunile.

Bursa De Valori București Acțiuni - BVB Acțiuni

✍ Acțiunile sunt titluri de valoare ale unei companii care se listează public pe bursă. Un antreprenor care emite acțiuni și le listează pe bursă, renunță la o parte din drepturile sale de proprietate asupra companiei în schimbul finanțării de care are nevoie compania. De obicei companiile se listează pe bursă pentru a-și susține dezvoltarea viitoare și pentru a dispune de investiții mai mari ca volum.

Dincolo de infuzia de capital care vine odată cu listarea pe bursă, companiile au parte și de alte beneficii colaterale:

✅ Utilizarea acțiunilor proprii pentru garantarea unor credite bancare;

✅ Utilizarea acțiunilor proprii pentru achiziționarea altor companii;

✅ Profilul de companie se îmbunătățește semnificativ;

✅ Se ameliorează guvernanța corporativă;

✅ Crește vizibilitatea companiei atât printre clienți cât și printre partenerii comerciali și de afaceri;

✅ Publicitate gratuită;

Pentru a emite acțiuni BVB pe Piața Principală o companie trebuie să îndeplinească mai multe cerințe printre care:

1️⃣ Să fie societate pe acțiuni – SA înainte de a începe procedura de listare;

2️⃣ Să aibă situații financiare pentru cel puțin 3 ani;

3️⃣ Capitalizare anticipată de cel puțin 1 milion de euro;

4️⃣ 25% din acțiuni să fie free-float, adică să fie disponibile la tranzacționare și în portofoliile investitorilor;

Pentru a emite acțiuni pe AeRO a BVB o companie trebuie să îndeplinească diferite cerințe printre care:

➢ Să fie societate pe acțiuni – SA înainte de a începe procedura de listare;

➢ Să aibă o capitalizare proprie de 250.000 euro;

➢ Să aibă free float de 10% sau minim 30 de acționari;

După cum se poate observa condițiile pe piața AeRO sunt mai puțin stricte decât cele de pe Piața Principală pentru a permite accesul la finanțarea pe bursă și a companiilor mai mici care nu îndeplinesc condițiile de listare pe piața reglementată.

BVB Obligațiuni

✍ Obligațiunile sunt instrumente financiare utilizate de companii pentru a se finanța, care funcționează ca un împrumut de la investitori și în schimbul căruia compania plătește o dobândă fixă.

Finanțarea împrumutată prin intermediul obligațiunilor se rambursează la maturitate sau în tranșe parțiale. La maturitatea obligațiunilor se poate proceda la refinanțarea respectivului împrumut printr-o nouă emisiune de obligațiuni sau pot fi convertite în acțiuni.

Obligațiunile ca instrument financiar prezintă interes întrucât atunci când sunt utilizate nu se modifică acționariatul unei companii, iar deținătorii de obligațiuni nu au dreptul de a interveni în managementul și operațiunile companiei așa cum se întâmplă în cazul acțiunilor. Finanțarea prin obligațiuni pe bursă conferă notorietate suplimentară companiei.

Lista criteriilor pentru admiterea unei emisiuni de obligațiuni este mai scurtă decât pentru BVB acțiuni. Desigur, principalul criteriu este valoarea emisiunii de obligațiuni.

Pentru Piața Principală valoarea minimă a unei emisiuni de obligațiuni este de 200.000 euro, deși pot exista și excepții, în cazul în care ASF le aprobă.

Pentru Piata AeRO emisiunea de obligațiuni nu are un prag minim.

Indici Bursieri BVB

BVB calculează și distribuie pentru tranzacționare în timp real 8 indici proprii:

  • BET
  • BET-FI
  • BET Plus
  • BET-TR
  • BET-XT
  • BET-XT-TR
  • BET-BK
  • BET-NG

Și un al nouălea indice ROTX dezvoltat în colaborare cu Bursa de la Viena.

✍ Indicii BVB sunt calculați ca indici de preț ponderați cu capitalizarea free float și au impuse limite referitoare la ponderea maximă pe care o pot atinge companiile componente. Indicii prezintă evoluția prețurilor acțiunilor cu cel mai mare volum de tranzacționare de pe bursa românească sau arată evoluția unor sectoare de bază ale economiei, sectorul energetic, financiar-bancar, etc.

Majoritatea indicilor BVB reprezintă strict evoluția prețurilor din piață, doar indicii BET-TR și BET-XT-TR sunt ajustați să includă dividendele.

Toți indicii Bursei de Valori București sunt calculați în moneda locală RON, în EUR și în USD.

Indicii BVB pot fi utilizați ca active suport pentru produse structurate sau alte instrumente financiare derivate.

➡️ Indicele BET BVB

BET este un indice BVB de referintă și primul indice care a fost dezvoltat de bursa locală. Abrevierea BET corespunde Bucharest Exchange Trading. Acest indice BET BVB a fost lansat în 19 septembrie 1997, a inclus de-a lungul timpului între 10 și 20 de societăți, și se revizuiește trimestrial.

Ca toți indicii BVB este un indice ponderat cu capitalizarea free float. O acțiune cuprinsă în indice poate atinge cel mult 20% pondere în cadrul său.

Criteriile de selecție pentru ca o acțiune să fie inclusă în indice cuprind:

✳️ lichiditatea - criteriu primar

✳️ transparență

✳️ calitatea raportărilor

✳️calitatea comunicării cu investitorii

În prezent indicele de referință BET cuprinde 13 cele mai lichide acțiuni listate pe Piața Reglementată, dacă excludem SIF-urile – cele cinci societăți de investiții financiare.

Bursa de Valori București - lista companiilor componente BET:

Companie

Domeniu de activitate

Simbol bursă

Ponderea în index (%)

SC Fondul Proprietatea SA - București

fonduri mutuale

FP

20.34

OMV Petrom S.A.

petrolier

SNP

15.97

Banca Transilvania S.A.

bancar

TLV

19.62

S.N.G.N. Romgaz S.A.

gaze naturale

SNG

8.01

BRD - Groupe Societe Generale S.A

bancar

BRD

10.63

Electrica S.A.

electricitate

EL

3.95

S.N.T.G.N. Transgaz S.A.

gaze naturale

TGN

3.83

C.N.T.E.E. Transelectrica

electricitate

TEL

1.67

S.N. Nuclearelectrica S.A.

electricitate

SNN

3.77

SC Bursa de Valori București SA

bursă de valori

BVB

0.46

S.C. MedLife S.A.

servicii medicale

M

2.83

Digi Communications N.V.

telecomunicații

DIGI

3.29

S.C. CONPET S.A.

transport prin conducte

COTE

0.68

PURCARI WINERIES

vinificație

WINE

1.12

Sphera Franchise Group

restaurație

SFG

0.50

Capitalizare indice: 43.826.108.378,59 RON

     

Sursa :BVB. Actualizat la 24 iunie 2021

Din 2014 până în 2017 indicele BVB - BET, a crescut cu 19,9% atingând maxime istorice. 2018 a avut o evoluție ascendentă pană în Decembrie, când guvernul a anunțat intempestiv introducerea unor taxe pentru companiile mari, în special sectorul bancar, ceea ce a dus la o corecție severă a bursei și la atingerea unor minime istorice de după 2008.

Bursa de Valori București S.A. – operatorul de piață însuşi este o companie inclusă în indicele BET. Compania este inclusă de asemenea și în alți indici locali, dar și în indici internaționali care prezintă evoluția burselor de valori listate, cum ar fi Dow Jones Global Exchanges sau FTSE / Mondo Visione Exchanges.

Ediția exclusivă MetaTrader Supreme

Descarcă cea mai puternică suită de pluginuri pentru platforma ta de tranzacționare preferată!

➡️ BVB Indici - Indicele BET-TR

BET-TR este acronimul pentru Bucharest Exchange Trading Total Return Index, este primul indice de tipologie total return creat de BVB București și a fost lansat în septembrie 2014. BET-TR urmează structura indicelui de referință BET și include 13 cele mai lichide acțiuni ale bursei. Reflectă evoluția prețurilor acțiunilor componente și a dividendelor oferite de companiile respective.

➡️ Indici BVB - Indicele BET-FI

BET-FI sau Bucharest Exchange Trading – Investment Funds, este primul indice sectorial creat de BVB și lansat în octombrie 2000. BET-FI este de asemenea un indice ponderat cu capitalizarea free float, și face referire exclusiv la sectorul financiar românesc. Arată evoluția societăților de investiții financiare (SIF) și a altor companii asimilate acestora.

În BET-FI o acțiunea poate atinge maxim ponderea de 30%

➡️ Indicii Bursieri Ai BVB - Indicele BET-XT

BET-XT sau Bucharest Exchange Trading Extended Index, este un indice lansat de BVB în iulie 2008 și reprezintă evoluția prețurilor acțiunilor celor mai tranzacționate 25 de societăți de pe Piața Reglementată BVB, inclusiv SIF-urile.

BET-XT este tot un indice ponderat cu capitalizarea free-float. O acțiune poate atinge pragul maxim de 15% ca pondere.

➡️ Indicele BET-NG

BET-NG sau Bucharest Exchange Trading Energy and Related Utilities Index, este un indice sectorial legat de domeniul energetic care a fost lansat în iulie 2008. BET-NG include un număr variabil de societăți și reflecta evoluția la bursă pe Piața Reglementată acțiunilor companiilor ce activează în domeniul energetic și al utilităților asociate.

De asemenea, un indice ponderat cu capitalizarea free float și cu pondere maximă a unei acțiuni de 30% în indice.

➡️ Indicele BET-BK

BET-BK sau Bucharest Exchange Trading Benchmark Index, a fost lansat în iulie 2012 și a fost creat cu scopul de a fi folosit ca element de referință de investitorii instituționali și administratori de fonduri. Indicele înglobează acțiunile a 25 de societăți și este ponderat cu capitalizarea free float.

Metodologia de calcul pentru acest indice demonstrează exigențele legale și în ce limite pot investi fondurile.

➡️ Indicele BET Plus

BET Plus sau Bucharest Exchange Trading Plus Index este un indice lansat în iunie 2014 și înglobează un număr variabil de acțiuni. Este indicele care arată exclusiv evoluția societăților românești care sunt listate pe Piața Reglementată, mai puțin societățile de învestiții financiare și care îndeplinesc condițiile minime de selecție în termeni de lichiditate și valoarea acțiunilor luate în considerare în free float.

BET Plus este un alt indice ponderat cu capitalizarea free float, iar ponderea maximă a unei acțiuni în acest indice este 20%

➡️ BVB București - Indicele BET-XT-TR

BET-XT-TR sau Bucharest Exchange Trading Extended Total Return este un indice de tipologie total return bazat pe indicele BET-XT. A fost lansat în martie 2015 și înglobează cele mai lichide 25 de societăți listate la Bursa de Valori București.

BET-XT-TR este unul din indicii care ia în calcul pe lângă evoluția prețurilor acțiunilor componente și dividendele asociate acestora.

➡️ Indicele BVB - ROTX

ROTX sau Romanian Traded Index este un indice creat de BVB cu concursul Bursei de Valori Vieneze (Wiener Borse AG). Acesta este un indice care include un număr variabil de companii și a fost lansat în martie 2005. ROTX arată evoluția în timp real a acțiunilor "blue chip" tranzacționate pe BVB București și este diseminat de bursa de la Viena.

Din nou un indice ponderat cu capitalizarea free float. Este un indice care poate fi folosit ca activ suport pentru instrumente financiare derivate și produse structurate.

Companii Listate La BVB

La BVB sunt tranzacționate unele dintre cele mai mari companii din România. Vă întrebați câte companii sunt listate la BVB? La 31 martie 2021 Piața Reglementată are listate 82 de companii.

Cele mai importante firme listate la BVB în funcție de capitalizare sunt :

  • Erste Group Bank AG
  • OMV Petrom S.A.
  • S.N.G.N. Romgaz S.A.
  • Fondul Proprietatea
  • New Europe Property Investments PLC
  • BRD – Groupe Societe Generale S.A
  • Banca Transilvania
  • Electrica
  • Transgaz.

Bursa de Valori București s-a constituit în 2010 ca societate pe acțiuni și este listată pe propria piață, având simbolul BVB.

La 31 martie 2021, 74,44 % din acțiunile BVB SA erau deținute de entități juridice din România, urmați de persoane fizice române 21,58 % și acțiuni institutionali români 1,82 %.

Structura acționariatului BVB la 31.03.2021. Sursa : BVB

Orar BVB - Program De Tranzacționare BVB

La Bursa de Valori București se tranzacționează zilnic de luni până vineri. Orarul de tranzacționare se diferențiază în funcție de tipul instrumentelor financiare și de piață.

Pentru zilele normale de tranzacționare orarul este, în general, următorul:

  • 9:30 AM - 9:45 AM (Ora Bucureștiului GMT+2) sesiunea de pre-deschidere a Pieței Reglementate. Este partea de deschidere a ședinței de tranzacționare când pot fi introduse ordine dar nu se înregistrează tranzacții bvb.
  • 9:45 AM - 5:55 PM sesiunea de tranzacționare normală. Se stabilește prețul de deschidere al ședinței bursiere pe baza ordinelor existente în piață la momentul respectiv. Apoi se tranzacționează efectiv.
  • 5:55 PM - 18:00 pre-închiderea sesiunii de tranzacționare. Este partea de închidere a ședinței de tranzacționare când pot fi introduse ordine dar nu se mai înregistrează tranzacții.
  • 6:00 PM - 18:10 închiderea sesiunii de tranzacționare. Se închide etapa de preînchidere și se stabilește prețul de închidere al sesiunii bursiere

Bursa de Valori București este închisă în zilele de sâmbătă și duminică, și în zilele libere prin lege în România, anunțate de BVB în avans.

Orar de tranzactionare BVB - zilele în care Bursa de Valori București nu tranzacționează în 2019 sunt:

01.01.2021

Anul nou

30.04.2021

Vinerea Mare

03.05.2021

Paștele Ortodox

01.06.2021

Ziua Copilului

21.06.2021

Rusaliile

30.09.2021

Sf. Andrei

30.11.2021

Sf. Andrei

01.12.2021

Ziua Națională a României

25.12.2021 - 26.12.2021

Sărbătorile de Crăciun

Sursa: BVB

Cum Se Tranzacționează La BVB București Acțiuni?

Când bursa este deschisă și se tranzacționează, se plasează ordine în mod continuu, iar prețul unei anumite acțiuni fluctuează în funcție de cerere și ofertă.

Orice tranzacție efectuată pe BVB urmează următoarea procedură:

  • Se execută tranzacția
  • Are loc compensarea – adică instrumentul financiar este transferat către cumpărător
  • Are loc decontarea – echivalentul în bani al instrumentului financiar este transferat vânzătorului
  • Are loc transferul de proprietate

De obicei procesul de tranzacționare se finalizează în 2 zile lucrătoare din momentul lansării tranzacției, moment în care cumpărătorul va avea noile instrumente disponibile în portofoliu, iar vânzătorul va fi încasat banii pentru vânzarea lor.

Sursa: Fluentinfinante

Când se efectuează operațiuni bursiere trebuie avute în vedere următoarele detalii:

  • Numele acțiunii, compania emitentă și simbolul aferent. De exemplu, simbolul pentru Banca Română de Dezvoltare este BRD și prezentarea acțiunii BRD pe BVB arată ca în imaginea de mai jos:

Sursa: BVB

  • Numărul de acțiuni pe care doriți să le vindeți/cumpărați. În cazul în care cumpărați, indicați și bugetul maxim
  • Prețul acțiunii, poate să fie prețul pieței - ordin la piață, ordin limită sau eventual ordin stop.

Ordinul la piață – are loc atunci când tranzacția cu instrumente financiare pe bursă se efectuează la prețul disponibil pe piață la momentul respectiv - prețul pieței. Ordinul se execută la cel mai favorabil preț găsit pe piață, respectiv cel mai bun preț de cumpărare când se efectuează o vânzare și cel mai bun preț disponibil la vânzare când se realizează un ordin de cumpărare acțiuni BVB.

Ordin limită - brokerul execută ordinul doar la un anumit preț indicat de client sau la unul mai avantajos.

Ordin stop – brokerul execută ordinul la un preț țintă numit "preț stop".

  • Termenul de valabilitate al unui ordin. Acesta poate fi ordin deschis, ordin zi și ordin fill-or-kill.

Ordinul deschis – este un ordin de a tranzacționa un instrument financiar care rămâne valid până se execută, sau până este anulat de client sau de sistem, dacă datorită mișcării prețului, ordinul nu se mai încadrează în intervalul de variație admisă

Ordinul zi – este un ordin de a tranzacționa valabil doar pentru ziua respectivă și care expiră la finalul zilei dacă nu a fost executat

Ordinul fill-or-kill – este un ordin care implică executarea integrală și imediată a întregului volum altfel este anulat.

  • Costurile totale ale tranzacției și comisioanele de intermediere

Desigur înainte să lansați ordine de tranzacționare la BVB trebuie să urmăriți evoluția prețurilor, dacă ați hotărât să investiți pe cont propriu via platforme online sau doar să dați instrucțiuni de executare brokerului BVB.

Cotații BVB - Preturile zilnice ale acțiunilor sunt disponibile online la publicațiile economice și desigur pe siteul bursei BVB.

În general, se afişează 4 niveluri de preț:

  • Prețul de închidere – ultimul preț tranzacționat la închiderea ultimei ședințe de piață
  • Maximul zilei – cel mai mare preț plătit pentru o acțiune pe durata sesiunii de tranzacționare
  • Minimul zilei – cel mai mic preț plătit pentru o acțiune pe durata sesiunii de tranzacționare
  • Intervalul de variație al prețului - raportat la nivelul prețului acțiunii din finalul sesiunii anterioare

Creșterea sau scăderea prețului unui instrument este indicat prin prezenta semnelor « + » și « - » în fața prețului. Dacă prețul a stagnat nu este prezent nici un semn.

Tipuri De Tranzacționare BVB - BVB Tranzacții

  • Tranzacționarea continuă – se efectuează în mod normal în timpul ședinței bursiere când se introduc continuu ordine și se execută tranzacții
  • Tranzacționarea pe model licitație – în acest model, ședința de tranzacționare pentru respectivul instrument are loc în mare parte în faza de pre-deschidere. Modelul de tranzacționare este decis de BVB în funcție de lichiditatea simbolului în cauză.
  • Tranzacționarea la închidere sau trading at last – are loc doar pe Piața Reglementată a BVB, tranzacțiile se fac la prețul de închidere al bursei, preț unic.

Principala platformă multi-activ din lume


Cum Să Investiți La Bursă În 2021

Este deja de notorietate faptul ca investițiile pe bursă pot genera cele mai ridicate profituri, dacă știți cum să vă gestionați riscurile.

În cazul în care sunteți începător, aceștia sunt pașii simpli pe care trebuie să îi urmați pentru a începe să investiți la bursă:

1️⃣ Hotărâți-vă Cum Doriți Să Investiți La Bursă

Exista mai multe modalități de a investi, printre acestea număram :

  • Pe cont propriu și decideți singur în ce instrumente investiți: acțiuni, fonduri mutuale sau fonduri de investiții. Dacă nu ați tranzacționat până acum, citiți în continuare, dacă sunteți familiarizat cu tranzacționarea și știți cum să tranzacționați la bursă, veți avea nevoie doar de un cont de brokeraj, și puteți începe să investiți la bursă, dar mai întâi este recomandat să vă antrenați cu ajutorul unui simulator bursier.
  • Prin intermediari care să gestioneze aceasta activitate în numele dumneavoastră. În acest sens aveți desigur mai multe variante: vă puteți abona la un serviciu de semnale de tranzacționare, sau la un serviciu de copiere a tranzacțiilor bursiere în timp real de pe un cont pe altul prin intermediul celei mai bune platforme de tranzacționare. MetaTrader 5 sau MT5 integrează principalele burse de valori internaționale într-o singură platformă. Pentru BVB găsiți pe siteul oficial lista BVB brokeri autorizați și intermediari agreați.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații pentru a vă hotărâ cum doriți să investiți, consultați următorulTrading KIT care vă oferă aproximativ 8 GB de materiale educaționale (cursuri de investiții bursiere, cărți referitoare la investiții la bursă și instrumente avansate pentru analiza piețelor).

2️⃣ Decideți Ce Instrumente Doriți Să Tranzacționați Pe Bursă

Pentru persoanele fizice, investițiile la bursă se rezumă la 2 tipuri de investiții:

  • Acțiuni individuale. Dacă sunteți interesat de o singură companie, puteți cumpăra pachete de acțiuni la aceasta. Pentru a minimiza riscurile este nevoie să vă diversificați portofoliul și să achiziționați mai multe tipuri de acțiuni la companii diferite, din sectoare diferite. Aveți în vedere însă că este nevoie de un capital semnificativ pentru a îndeplini acest obiectiv.
  • Fonduri mutuale sau fonduri tranzacționate pe bursă (cunoscute și sub denumirea de ETF-uri). Fondurile mutuale vă permit să cumpărați o selecție de acțiuni diferite într-o singură tranzacție. ETF-urile sau fondurile deschise, de obicei, se bazează pe un indice.

Avantajul incontestabil al ETF-urilor este că oferă un produs diversificat și deci comportă riscuri mai reduse. Dar este valabil și reversul, nu poate să înregistreze o creștere spectaculoasă cum s-ar putea întâmpla în cazul unei acțiuni individuale. Investițiile în acțiuni individuale pot aduce randamente semnificative, dar totuși nu vă așteptați să vă îmbogățească în timp scurt, probabilitatea este minimă.

Ca idee generală investiția în fonduri tranzacționate la bursă este o alegere cu randamente bune și riscuri calculate.

3️⃣ Definiți Ce Buget Alocați Investițiilor La Bursă

2 întrebări sunt de bază în această etapă:

➡️ De câți bani aveți nevoie pentru a începe să investiți la bursă?

Bugetul minim pentru a investi la bursă depinde în principal de prețul activelor financiare în care doriți să investiți, ca de pildă prețul acțiunilor.

Acțiunile au cotații care variază în limite foarte largi la nivel global, de la câțiva dolari la zeci de mii sau sute de mii de dolari – spre exemplu Berkshire Hathaway care se tranzacționează în decembrie 2018 cu 288,000 $ pentru acțiunile clasa A - puteți verifica pe platforma de tranzacționare MetaTrader 5 cotațiile acțiunilor în timp real.

Pe bursa de la București prețurile acțiunilor companiilor listate încep de la 1 leu până la câteva sute de lei. Momentan cea mai scumpă este acțiunea Transgaz care se tranzacționează la 298 lei.

Dacă aveți la dispoziție un buget mic, cel mai probabil este recomandat să cumpărați ETF-uri. Întrucât se pot cumpăra cu câteva sute de euro, sunt mai accesibile decât fondurile mutuale unde este nevoie de sume mai importante.

➡️ Câți bani ar trebui să investiți pe bursă?

Răspunsul evident este depinde ce obiective aveți. Dacă vă hotărâți să investiți în fonduri aveți posibilitatea de a aloca un procent mai semnificativ către acțiuni, mai ales dacă aveți la dispoziție un orizont de timp mai îndelungat. De exemplu, o persoana de 30 de ani poate să aloce 80% din portofoliu pentru fonduri și 20% pentru titluri individuale.

Dispuneți de un buget mic pentru investiții? Puteți începe să investiţi la bursă cu doar 200 Euro.

4️⃣ Deschideți Un Cont Pentru Investiții La Bursă

Aveți grijă în primul rând să alegeți un broker autorizat. Firmele de brokeraj vă pot pune la dispoziție conturi de investiții sau conturi CFD pentru tranzacționarea instrumentelor derivate.

Când evaluați diverși brokeri pentru a-l alege pe cel care corespunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră, trebuie să aveți în vedere o serie de elemente, cum ar fi costurile (taxe și comisioane), calitatea și diversitatea ofertei (căutați o selecție variată de ETF-uri dacă preferați să vă axați pe fondurile de investiții), platforma viabilă, instrumente de tranzacționare și analize dedicate investitorilor.

Admirals pune la dispoziția investitorilor contul Invest.MT5 cu cele mai mici comisioane, special creat pentru investițiile la bursă: încep de la 1 cent pe acțiune.

Investițiile pe bursă și implicit pe BVB sunt investiții cu grad ridicat de risc, ca atare înainte să vă investiți economiile pe piața de capital asigurați-vă că aveți destule cunoștințe pentru a lua cele mai bune decizii pentru investițiile dumneavoastră, iar dacă tranzacționați pe cont propriu testați întâi tranzacționarea la bursă pe un cont demo.

Cont Demo Fără Riscuri

Înregistrează-te pentru un cont demo online gratuit și însușește-ți strategia de tranzacționare

Curs Forex

Despre Admirals

În calitate de broker reglementat, oferim acces la unele dintre cele mai populare platforme de tranzacționare. Puteți tranzacționa cu noi CFD-uri (contracte pentru diferență), acțiuni și ETF-uri (Exchange Traded Funds).

  1. Aceasta este o comunicare de marketing. Conținutul este publicat numai în scopuri informative și nu poate fi interpretat sub nici o formă ca un sfat sau recomandare de investiții. Aceasta nu a fost elaborată în conformitate cu cerințele legale menite să promoveze independența cercetării în domeniul investițiilor și nu este supusă niciunei interdicții de a se ocupa de diseminarea cercetării în domeniul investițiilor.
  2. Orice decizie de investiție este luată de fiecare client în parte, în timp ce Admirals AS (Admirals) nu răspunde pentru nicio pierdere sau daună rezultată în urma unei astfel de decizii, indiferent dacă este sau nu bazată pe conținut.
  3. În vederea protejării intereselor clienților noștri și a obiectivității analizei, Admirals a stabilit proceduri interne relevante pentru prevenirea și gestionarea conflictelor de interese.
  4. Deși sunt făcute eforturi rezonabile pentru a ne asigura că toate sursele de conținut sunt fiabile și că toate informațiile sunt prezentate, pe cât posibil, într-o manieră inteligibilă, precisă, completă și în timp util, Admirals nu garantează exactitatea sau completitudinea niciunei informații conținute în analiză.
  5. Orice fel de performanță trecută sau modelată a instrumentelor financiare indicate în conținut nu ar trebui interpretată ca o promisiune, garanție sau implicare expresă sau implicită a Admirals pentru orice performanță viitoare. Valoarea instrumentului financiar poate crește și scădea, iar păstrarea valorii activului nu este garantată.
  6. Produsele cu efect de levier (inclusiv contractele pentru diferență) sunt speculative prin natura lor și pot duce la pierderi sau profit. Înainte de a începe tranzacționarea, trebuie să vă asigurați că înțelegeți pe deplin toate riscurile.
TOPUL ARTICOLELOR
Ce Înseamnă PIP în Tranzacționarea Forex ▶ [Ghid de Trading 2023]
Dacă ești interesat de piața Forex și citești toate analizele și comentariile, cu siguranță ai întâlnit termenul Pip sau Pipși. Ce este un pip în Forex? Pip-ul în Forex și în restul piețelor este o unitate standard, care indică variația prețului unui activ. Ce este un pip în Forex? Pip-ul...
Cel Mai Bun Site de Tranzacționare [Cum puteți să Alegeți un Broker pentru a Tranzacționa Eficient]
Când vă simțiți pregătit să tranzacționați pe bursa de valori, este esențial să găsiți cel mai bun site de trading online. Bineînțeles, căutați un site de tranzacționare sigur și securizat, adică mai exact cel mai fiabil site de trading. În acest articol, vă vom ajuta să găsiți cel mai bun site de t...
Strategii de Tranzacționare Swing pe Forex
Probabil ați întâlnit termenul "swing trading", dar nu vă este foarte clar la ce se referă. Este o strategie? Un stil de tranzacționare?Una dintre cele mai importante caracteristici ale sale este că... tranzacționarea swing vă permite să speculați pe piețele financiare fără a fi nevoie să petreceți...
Vizualizează Tot