Piețele, în degringoladă în urma escaladării războiului comercial dintre SUA și China. Ce va urma?

Mai 19, 2019 01:43

Relațiile comerciale dintre Statele Unite și China au evoluat către un nivel extrem de tensionat la nivel istoric. După ce SUA au lansat o investigație asupra politicilor comerciale ale Chinei, în 2017, nu au fost mulți analiști care au crezut că negocierile vor decurge atât de rău și că ar provoca o asemenea criză pe scară largă în piețele mondiale. Cu toate acestea, pentru unii, este doar începutul.

În acest articol, discutăm situația actuală a comerțului dintre SUA și China, reacția piețelor și posibilele modalități de a profita de unele dintre cele mai mari mișcări din piețe pe care le-am văzut de ceva timp. Să începem!

Un ghid rapid în privința războiului comercial dintre SUA și China

În 2017, SUA a lansat o investigație privind politicile comerciale chineze privind proprietatea intelectuală, presupusele activități de hacking sponsorizate de guvern și infiltrarea în companiile americane pentru a avea acces la noi tehnologii, printre multe alte probleme.

De atunci, SUA au impus trei runde de creșteri de tarife vamale pentru mărfuri chinezești în valoare de peste 250 miliarde de dolari. China a reacționat, cu măsuri de retorsiune, în anul 2018, asupra importurilor din SUA, în valoare de aproximativ 110 miliarde de dolari. Cu toate acestea, ambele țări au convenit să stopeze, printr-un moratoriu, noi creșteri de tarife vamale în luna decembrie 2018, pentru a putea astfel permite noi runde de discuții care, din păcate, nu au mers în direcția dorită.

Vineri, 10 mai, SUA au mai făcut un pas în această direcție și au majorat tarifele vamale de la 10% la 25% pentru bunuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari. Și, chiar după ce Trump a amenințat China că ori va accepta o înțelegere în cel mai scurt timp, ori va suporta consecințe mai grave în cel de-al doilea mandat al său, China a anunțat deja măsuri de represalii prin creșterea tarifelor aferente unor mărfuri de proveniență americană în valoare de 60 de miliarde de dolari.

Răspunsul piețelor la escaladarea comerțului dintre SUA și China

Conflictul dintre dintre cele mai mari două economii ale lumii, aflat în escaladare, a condus la scăderea marilor piețe, din cauza riscurilor percepute a fi în creștere. Luni, 13 mai - prima zi de tranzacționare după punerea în vigoare a măsurilor de răzbunare ale Chinei - piețele au relevat o imagine urâtă :

  • Dow Jones Industrial Average (DJI30) a scăzut cu peste 600 de puncte - cea mai proastă sesiune de tranzacționare din 3 ianuarie;
  • Indicele S&P 500 (SP500) a consemnat, de asemenea, cea mai proastă zi de la începutul anului, scăzând cu 2,4% în doar o singură sesiune de tranzacționare.

Piețele Forex au înregistrat, și ele, mișcări majore pe monedele de siguranță (safe-haven), cum ar fi yenul japonez și francul elvețian, dar această mișcare de risk-off a condus și la creșterea cotației aurului. Monezile așa-zise „de mărfuri", cum ar fi dolarul australian, adică cele ale căror dinamici sunt puternic legate de cea a creșterii economice din China, au scăzut la minimele ultimelor patru luni. Întrebarea care se pune este: sunt tranzacționabile aceste mișcări? Să aflăm împreună...

Cum puteți să tranzacționați volatilitatea pieței

Cei mai mulți participanți sunt, în natura lor, „urmăritori" ai tendințelor, ceea ce înseamnă că acestea se desfășoară în conformitate cu tendințele prezente în piețe. Una dintre cele mai simple forme de intrare în piață despre care se vorbea în multe cărți de tranzacționare este să "cumperi jos și să vinzi sus ". Acestea se numesc strategii de retragere, sau, în engleză, de retracement.

Cu toate acestea, în cazul unei volatilități sporite în piețe, acestea se pot mișca instantaneu într-o anumită direcție, pe măsură ce traderii se luptă pentru a-și face tranzacțiile sau pentru a ieși din pozițiile care au ajuns să evolueze împotriva lor. Deși există multe modalități de a tranzacționa acest tip de volatilitate crescută care este prezentă în piețe, mulți traderi sunt în favoarea strategiilor de tipul breakout. De exemplu, să aruncăm o privire la un grafic al cotației zilnice a aurului:

Graficul zilnic al cotației Gold, sursa: platforma MT5 Ediția Supremă a Admiral Markets. Interval: 6 decembrie 2017 - 13 mai 2019. Vă rugăm să rețineți aspectul că performanța trecută nu este un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

Din captura de ecran de mai sus, putem lesne constata faptul că piața evoluează adesea între perioade de trend și perioade de consolidare / dinamică laterală / variație în „range". Caseta galbenă evidențiată prezintă cel mai recent interval de tranzacționare pentru aur. Deoarece prețurile se deplasează adesea într-un interval de tranzacționare, acest aspect ne indică faptul că nici cumpărătorii și nici vânzătorii nu au o poziție dominantă în piață.

Cu toate acestea, chiar și în cadrul unui interval de tranzacționare (range), volatilitatea prețurilor poate începe să scoată în evidență o anumită structură prezentă în activitatea de cumpărare și vânzare. De exemplu, graficul orar al cotației aurului ne arată o imagine interesantă:

Graficul orar al cotației Gold, sursa: platforma MT5 Ediția Supremă a Admiral Markets. Interval: 22 aprilie 2019 - 13 mai 2019. Vă rugăm să rețineți aspectul că performanța trecută nu este un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

În graficul de mai sus, o mare parte din acțiunea de preț ce are loc în perioadele de tranzacționare laterală este aleatorie. Cu toate acestea, înainte ca prețul aurul să înceapă să se deterioreze, volatilitatea cotațiilor a început să releve o evoluție care s-a înscris strict între liniile de suport și rezistență reprezentate de cele două linii negre de trend.

Modificarea preferințelor participanților la piață înspre activele considerate a fi sigure (safe-haven assets), apărută pe fondul intensificării tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China, a ajutat la trecerea cotației aurului de zonele de maxim ale intervalului precedent de tranzacționare. Odată ce prima bară a graficului orar de tranzacționare a reușit să treacă și să închidă deasupra liniei de rezistență, traderii ar fi putut intra într-o poziție de cumpărare, sau Long, în zona de închidere a barei respective, adică în jurul valorii de 1.291 de dolari, cu un ordin de tipul stop-loss plasat în zona de minim a barei respective, adică în jurul valorii de 1.282 de dolari.

Dacă piața ar fi căzut și ar fi lovit, astfel, ordinul de tipul stop loss, traderul ar fi pierdut 9 puncte. Dacă respectivul ar fi tranzacționat la cel mai mic volum, sau la o valoare a lotului de 0,1, aceasta ar fi reprezentat echivalentul unei pierderi în valoare de 90 de dolari. În situația în care traderul respectiv ar fi menținut poziția deschisă și ar fi închis-o la sfârșitul zilei, adică în jurul valorii de 1.299 de dolari, aceasta ar fi avut ca rezultat un profit de aproximativ 80 de dolari. În lipsa unui acord comercială încheiat între SUA și China, cum vă pregătiți pentru noi pusee de volatilitate?

Una dintre cele mai bune modalități prin care puteți începe tranzacționarea este să descărcați platforma de tranzacționare MetaTrader 5, prin intermediul căreia puteți tranzacționa mii de produse ale piețelor financiare la nivel global folosind un cont live sau demo oferit de compania Admiral Markets. Nu trebuie decât să faceți clic pe imaginea de mai jos pentru a putea începe!

Datele furnizate oferă informații suplimentare privind toate analizele, estimările, prognozele, previziunile sau alte evaluări sau informații similare (denumită în continuare "Analiză") publicate pe site-ul Admiral Markets. Înainte de a lua orice decizie de investiție, vă rugăm să acordați o atenție deosebită următoarelor aspecte:

1. Analiza este publicată numai în scopuri informative și nu poate fi interpretată în niciun fel ca fiind o recomandare de investiții.

2. Orice decizie de investiție este luată de fiecare client individual, în timp ce Admiral Markets nu este răspunzătoare pentru nicio pierdere sau daună rezultată în urma unei astfel de decizii, indiferent dacă este sau nu bazată pe analiză.

3. Fiecare analiză este pregătită de un analist independent (Jitan Solanki, Freelance Contributor) și este bazată pe propriile estimări.

4. Pentru a se asigura că interesele clienților sunt protejate și obiectivitatea Analizei nu este afectată, Admiral Markets a stabilit proceduri interne relevante pentru prevenirea și gestionarea conflictelor de interese.

5. În timp ce toate eforturile rezonabile sunt luate pentru a se asigura că toate sursele Analizei sunt fiabile și că toate informațiile sunt prezentate cât mai mult posibil într-o manieră inteligibilă, în timp util, precisă și completă, Admiral Markets nu garantează exactitatea sau completitudinea niciunei dintre informațiile conținute în analiză. Cifrele prezentate se referă la faptul că orice performanță din trecut nu este un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

6. Conținutul Analizei nu trebuie interpretat ca fiind o promisiune, garanție sau implicare expresă sau implicită de către Admiral Markets că clientul va profita de strategiile din aceasta sau că pierderile aferente pot fi sau vor fi limitate.

7. Orice fel de performanță anterioară sau modelată a instrumentelor financiare indicate în cadrul publicației nu trebuie interpretată ca o promisiune, garanție sau implicare expresă sau implicită de către Admiral Markets pentru orice performanță viitoare. Valoarea instrumentului financiar poate crește și scădea, iar păstrarea valorii activului nu este garantată.

8. Proiecțiile incluse în Analiză pot fi supuse taxelor, impozitelor sau altor taxe suplimentare, în funcție de subiectul publicației. Lista de prețuri aplicabilă serviciilor oferite de Admiral Markets este disponibilă public pe site-ul Admiral Markets.

9. Produsele cu levier (inclusiv contractele pentru diferență) sunt speculative și pot duce la pierderi sau profit. Înainte de a începe tranzacționarea, trebuie să vă asigurați că înțelegeți toate riscurile.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.