Instrumentul Suprem pentru Protectia Contului TAU de Tranzactionare 2016.09.16

Septembrie 16, 2016 15:04

Abilitatea de a rezista în piață suficient de mult pentru a reuși, depinde mai puțin de cât câștigi atunci când ai dreptate și mai mult de cât pierzi atunci când te înșeli, pentru că, în timp ce înveți (și deseori după), ai tendința să greșești cel puțin la fel de mult pe cât ai dreptate, poate chiar mai mult.

Motivul pentru care administrarea corectă a capitalului și a riscului este un factor esențial este acesta: pierderile te afectează mai mult decât te ajută câștigurile, nu doar din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere moral. După ce ai suferit o pierdere, încrederea în tine scade seminificativ. De exemplu: să presupunem că începi tranzacționarea cu 1000$ și, dacă pierzi 10%, va trebui să câștigi 11% din 900$ rămași pentru a-ți acoperi pierderile. Dacă pierzi 50%, va trebui să câștigi 100% din cei 500$ rămași pentru a avea din nou 1000$.

Chiar dacă obiectivul este profitul, pierderile sunt cele care te pot împiedica să-l dobândești.

Una dintre regulile principale ale money management-ului pe care traderii profesioniști o respectă este aceea de a nu risca mai mult de 1-3% din capital într-o tranzacție. Cu toate că mărimea contului este factorul determinant în ceea ce privește flexibilitatea de a seta Stop Loss la un nivel optim față de punctul de intrare fără a risca mai mult de 1-3% din capital, Stop Loss și Volumul Poziției sunt două aspecte esențiale pentru protecția contului tău de tranzacționare.

Stop Loss

Când setezi nivelul de Stop-Loss, mereu încerci să găsești echilibrul între cele două criterii:

1. Stop loss este setat suficient de aproape de punctul de intrare, astfel încât dacă este atins, pierderile vor fi în jur de 1-3% din valoarea contului dvs.

2. Stop loss este setat departe de punctul de intrare, la fel și linia de suport/ezistență, astfel încât să nu fie atins de către așa-numitele vibrații ale prețului și să închidă poziția înainte ca prețul să se miște în favoarea ta. Este preferabil ca acesta să fie declanșat doar de către mișcările ce sunt suficiente pentru a-ți sugera că ai ales direcția și să conștientizezi că este timpul să închizi poziția înainte ca minusul înregistrat să devină unul mare.

Utilizând liniile de trend, orizontale și verticale cu rol de Stop-Loss/Trailling Stop și Take-Profit, poți găsi acest echilibru:

Linia de trend (Trend Line) – te poate ajuta să minimizezi pierderile și să maximizezi profiturile, ieșind din piață când trendul este supus riscului (SL) sau aproape de epuizare (TP).

Linia orizontală (Horizontal Line) – te poate ajuta să utilizezi corecțiile și extensiile prețului sau pivoții, cu rol de Stop Loss și Take Profit.

Linia verticală (Vertical Line) – te poate ajuta să gestionezi închiderea parțială sau totală a unui ordin bazându-te pe factorul timp, cicluri de piață sau sfârșitul unei perioade.

Închiderea parțială a ordinelor este recomandată pentru diversificare în managementul tranzacțiilor. În orice strategie de tranzacționare pot fi combinate diferite tipuri de linii cu rol de Stop Loss si Take Profit, static sau dinamic, total sau parțial, precum în exemplul de mai jos.

Sursă: Admiral Markets - MetaTrader 4 Supreme Edition

În exemplul de mai sus (cumpărare 3 loturi EURUSD) poți vedea cum Smart-Lines te pot ajuta să minimizezi pierderea și să îți maximizezi profiturile: închide 50% din dimensiunea poziției dacă linia de trend este străpunsă, închide 50% dacă punctul minim anterior este depășit, închide 1 lot dacă maxim-ul anterior este testat, închide 1 lot dacă rezistența canalului ascendent este testată, închide 1 lot la sfârșitul lunii.

Dimensiunea poziției

Dintre cele trei componente ale risk managementului (dimensiune cont, stop loss și volum), volumul de tranzacționare este deseori cel mai ușor de ajustat.

În realitate, mulți brokeri nu oferă prea multe opțiuni pentru optimizarea valorii efective a fiecărui pip sau punct din tranzacționare. Astfel, un calculator al volumului de tranzacționare este ceva ce poate fi utilizat de către oricine pentru a menține riscul la nivel minim. Când platforma face toate calculele pentru tine, tranzacționarea devine mult mai ușoară.

Când tranzacționezi, asigură-te că volumul este unul potrivit pentru a-ți menține pierderile maxime între 1-3% din capitalul propriu (Equity).

Pentru a controla riscul, calculează volumul ideal, în funcție de mărimea S/L și capitalul riscat în fiecare poziție (% din Equity), precum în exemplul de mai jos.

Sursă: Admiral Markets - MetaTrader 4 Supreme Edition

Liniile inteligente (Smart-Lines), calculatorul volumului (Lot Size Calculation) și multe alte funcții sunt disponibile gratuit cu Mini Terminal, primul Instrument Suprem de Tranzacționare.

Descarcă Ghidul de utilizare Mini Terminal

Vizionează tutorialul de mai jos pentru a înțelege cum se tranzacționează cu aceste instrumente supreme de protecția a contului.

Nu rata următorul instrument suprem de tranzacționare. ÎNREGISTREAZĂ-TE GRATUIT

Tranzacționează cu spread ZERO și comision ZERO până la 70 de zile. AFLĂ MAI MULTE

dax30


*Avertizare risc:Tranzacționarea pe piețele Forex și financiare cu ajutorul contractelor pentru diferență (CFD) implică riscuri și ar putea să nu fie potrivite pentru toate categoriile de investitori. Este posibil să suferiți o pierdere egală cu sau mai mare decât suma investită de către dvs. Prin urmare, nu trebuie să investiți sau să riscati bani pe care nu vă permiteți să îi pierdeți. Asigurați-vă că ați înțeles toate riscurile asociate tranzacționării.

Conţinutul acestui articol nu trebuie interpretat ca o recomandare personală. Admiral Markets UK Ltd recomandă să consultați un consilier financiar independent.