DE CE VIITOAREA ȘEDINȚĂ FED AR PUTEA CONDUCE PERECHEA EUR/USD SPRE PARITATE

Martie 09, 2017 18:01

Ritmul și calendarul mult-așteptatelor creșteri ale ratei dobânzii din SUA reprezintă, fără îndoială, probleme-cheie pentru piețele globale, în special pentru valute, obligațiuni și acțiuni. Iată o vedere de ansamblu asupra modului în care piețele vor fi afectate de creșterile aproape certe ale ratei dobânzii, precum și câteva idei cu privire la modul în care ele ar putea fi tranzacționate.

În ultimii 7 ani, ratele scăzute ale dobânzilor practicate de principalele bănci centrale au reprezentat principalul sprijin pentru recuperarea economică. Cu numeroși indici majori ai piețelor bursiere globale aflați la niveluri record (de exemplu #DJI), piețele se tem de o eventuală revenire la rate în creștere mai mult decât de orice altceva.

Pe 15 martie vom primi cele mai recente indicii cu privire la ratele de dobândă practicate de cele mai importante bănci centrale din lume, comentate și analizate de către profesioniștii noștri în cadrul viitorului Webinar special marca Admiral Markets.

Webinar special - Ședința FED live

Scurt istoric

După ani de zile în care a ezitat asupra progresului economic și a elaborat motive după motive pentru a nu crește rata dobânzii, Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii ("FED") este în sfârșit gata să "apese pe trăgaci". Acesta ar putea fi momentul pe care toți investitorii de pe Wall Street îl așteptau.

Atunci când SUA crește rata dobânzii, nu vor fi influențate doar dolarul american și economia SUA. USD este cea mai tranzacționată monedă pe scară largă, iar economia SUA este cea mai mare din lume. Astfel, practic toate piețele de active la nivel mondial evoluează în funcție de schimbarea așteptărilor cu privire la calendarul și nivelul creșterilor viitoare, precum și în funcție de durata și ritmul acestora.

Ședința FOMC (Federal Open Market Committee – care stabilește politica FED) de miercuri și declarația lui Janet Yellen în cadrul conferinței de presă reprezintă principalul mod în care Fed comunică indicii cu privire la felul în care vede economia Statelor Unite și riscurile globale, în special piața forței de muncă, inflația și viitoarele alegeri prezidențiale din Franța, precum și în ceea ce privește dimensiunea și calendarul de majorare a ratei dobânzii.

De ce este ședința FED din data de 15 martie atât de specială

Posibilitatea, sugerată de Congres, de a apela la reduceri fiscale ce ar conduce la expansiunea deficitului bugetar, a condus traderii către bănci, mizând pe o accelerare a majorării ratei dobânzii de către FED ca urmare a ritmului de creștere a ratei o dată pe an, stabilit în 2015 și 2016. Expansiunea solidă a economiei Statelor Unite se adaugă argumentelor FED potrivit cărora politica ar trebui să continue să fie una hawkish, indiferent de contextul fiscal ambiguu.

Această ședință este atât de specială întrucât cei mai mulți analiști cred că vor avea loc trei majorări ale ratei dobânzii în acest an (în martie, iunie și septembrie) și poate încă trei în 2018. Această credință a influențat poziționarea traderilor și a investitorilor pe majoritatea piețelor globale. A reprezentat catalizatorul aprecierii dolarului (#USD) din ultimele zile față de majoritatea valutelor, inclusiv #EUR, deoarece decidenții Rezervei Federale au insistat că nu au nevoie să vadă reforme fiscale republicane sau alt gen de politici înainte de a acționa. Perspectivele de a adăuga o nouă majorare a dobânzii celei din decembrie 2016 au devenit "mult mai convingătoare", a declarat William Dudley, Președintele Rezervei Federale din New York. Astfel, șansele unei majorări au ajuns la aproape 100%, spre deosebire de sub 50%, cum se prevedea în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, în loc să se producă panică la gândul că FED nu numai că este gata să majoreze ratele dobânzilor, ci chiar se pregătește să facă acest lucru în mod regulat, piețele de acțiuni și obligațiuni, în esență, au rămas indiferente. Fără plâns, fără scrâșnit din dinți, ci doar cu o recunoaștere generală a faptului că, pe viitor, se vor confrunta cu rate mai mari ale dobânzii și că, în acest context, nu se prefigurează nicio catastrofă. Într-adevăr, o parte notabilă a reacției a fost că, de fapt, reacția a fost atât de nesemnificativă. De cele mai multe ori, însă, se dovedește a fi doar liniștea dinaintea furtunii.

Idei despre cum poate fi tranzacționată ședința FED

Cei care intenționează să tranzacționeze ședința FED trebuie să ia în considerare următoarele aspecte:

Întrebarea-cheie care se va pune miercuri este dacă declarația și proiecțiile vor indica sau nu faptul că FED se află pe o traiectorie mai agresivă decât a crezut piața inițial. S-ar putea face acest lucru prin:

1. Evidențierea aspectelor pozitive precum datele recente cu privire la economia solidă din SUA, cum ar fi: ocuparea forței de muncă din SUA ce a rămas solidă, cu o rată a șomajului de 4,8%, încrederea la nivelul mediului de afaceri sau al consumatorilor ori câștigurile din venitul mediu.

Exprimarea unei perspective foarte optimiste asupra economiei mondiale și o atitudine relaxată cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale din Franța - ceea ce ar putea însemna că ei ar putea dori să împingă în sus așteptările ce țin de o eventuală majorare și, prin urmare, rate de dobândă diferențiate între dolarul american și alte valute.

În cazul în care acest lucru se întâmplă, reacțiile de piață probabile ar putea include:

a. Câștigurile dolarului (#USD) s-ar putea intensifica, cu rezultate precum:

EURUSD ar putea sparge zona-cheie de suport de 1.05.

USDJPY ar putea străpunge zona-cheie de rezistență de 115.

b. Indicii bursieri, în special cei din SUA, ar putea să corecteze, deoarece ratele mai mari ale dobânzii încetinesc afacerile, deci se așteaptă ca profiturile să scadă. Din moment ce prețurile acțiunilor se bazează pe câștigurile pe acțiune, prețurile acțiunilor vor scădea, de asemenea.

c. Mărfurile care au prețurile exprimate în USD, precum aurul și argintul, ar putea suferi în urma creșterii încrederii în majoritatea formelor cash, precum USD.

2. În cazul în care FED majorează rata dobânzii așa cum este de așteptat, dar nu va semnala o cale mai agresivă către rate mai mari și nu va interpreta această majorare ca fiind hawkish, ci mai degrabă ca un indicator bullish al încrederii în economie, probabil că reacția pieței va include un pullback al dolarului pe termen scurt, decizia din Martie fiind considerată ca "inclusă în preț".

În cazul în care se va produce situația neplăcută ca FED să surprindă piețele și să mențină dobânda la același nivel, cel puțin până la ședința din mai, înainte de a majora ratele, decidenții politici vor fi nevoiți să delibereze într-un moment dificil. Alegerile din Franța reprezintă un factor de risc major în acea lună, investitorii din întreaga lume temându-se de posibilitatea unei victorii pentru Marine Le Pen. Acest lucru ar putea "răci" așteptările cu privire la majorarea ratei dobânzii trăgând dolarul american spre niveluri inferioare.

Graficele EURUSD și USDJPY de mai jos arată canalul de tranzacționare pe termen lung cu oportunități de breakout puternic sau pullback rapid, în funcție de modul în care piețele interpretează deciziile FOMC.

[Grafic EURUSD Weekly; MetaTrader 4 WebTrader, web.admiralmarkets.com]

[Grafic USDJPY Daily; MetaTrader 4 WebTrader, web.admiralmarkets.com]

Probabilitatea ca FED să recurgă la majorarea ratei dobânzii se apropie de 100% și există așteptări ca acest lucru să se producă între lunile iunie și septembrie. Acest punct de vedere a fost susținut de cele mai recente comentarii din partea oficialilor FED și de progresul economiei americane în direcția obiectivelor FED cu privire la ocuparea forței de muncă și la inflație.

Concluzii

Cea mai sigură abordare este să se aștepte decizia FOMC, înainte de a se efectua vreo tranzacție.

1. Dacă vom regăsi un optimism puternic din partea FED (care implică și o traiectorie mai agresivă decât cea la care s-a așteptat piața inițial), atunci:

–Traderii pe termen scurt și day-traderii ar putea lua în considerare ideea de a încerca să parieze pe o mișcare de tip breakout pentru USD în raport cu EUR, JPY, GBP, etc., după cum a fost menționat anterior.

–Traderii pe termen lung ar putea beneficia de maxime record ale indicilor americani pentru a înregistra profit.

2. Dacă FED nu va semnala o cale mai agresivă către rate mai mari, atunci ne vom confrunta cu situația opusă:

- Traderii pe termen scurt ar putea profita în urma unui pullback al USD.

- Traderii pe termen lung ar putea profita de slăbiciunea USD pentru a cumpăra dolarul la un preț mic.

Ai întrebări? Contactează-ne direct pe site-ul nostru admiralmarkets.ro sau cere suport prin telefon de la unul dintre experții noștri. Suntem aici pentru a te ajuta!

Deschide cont demo

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți.Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 83% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.