Cum să scapi de cel mai urât coșmar al Traderilor

Septembrie 11, 2017 10:53

NOTIFICARE URGENTĂ – APEL ÎN MARJĂ

===========================

Acest email este o notificare că balanța dvs., luând în considerație toate profiturile și pierderile realizate/nerealizate, a scăzut considerabil sub nivelul de marjă totală solicitat de noi. Pozițiile dvs. curente de tranzacționare sunt acum la un risc inevitabil de a fi închise pentru a acoperi deficitul.

Este responsabilitatea dvs. de a adăuga fonduri adiționale în cont sau limita orice pierderi potențiale pe pozițiile de tranzacționare.

Regreți că ai tranzacționat prea mult (over trading)? Că ai închis pierderile imediat? Vei adăuga mai multe fonduri? Care este răspunsul tău la un astfel de email primit de la brokerul tău?

Întâi de toate, tranzacționarea în marjă are "reputația" de a fi una prea riscantă și cu o șansă mare de eșec, din cauza:

  • Traderilor care au eșuat să-și facă temele și să înțeleagă riscurile asociate utilizării levierului, practică foarte des întâlnită în tranzacționarea online.
  • Brokerilor care nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor și au eșuat să furnizeze suficientă educație (training) cu privire la riscurile asociate cu tranzacționarea în marjă.

Acest subiect este discutat tot mai frecvent în media, cu titluri de genul: "Câțiva începători naivi au crezut în sloganul "Îmbogățește-te rapid" al unor brokeri, cu promisiuni că pot să facă bani rapid cu efort mic și fără experiență în tranzacționarea online. În cele din urmă au fost șocați (șocați!) să afle că așa ceva nu este posibil."

Concluzia: tranzacționarea în marjă ar trebui fie evitată sau nu este potrivită pentru toată lumea. Dacă vei reuși să parcurgi acest curs gratuit de 21 de zile, sperăm că vei înțelege absurditatea acestor afirmații.

Doar pentru că au loc accidente de mașină provocate în mare parte de șoferi iresponsabili, nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la automobile. Același principiu se aplică și tranzacțiilor cu CFD-uri. Dacă ai avea pregătirea corectă și disciplina de a tranzacționa responsabil, cu o gestionare corectă a riscului și a capitalului, ai putea menține riscul la un nivel acceptabil, ca în oricare alt tip de tranzacție sau investiție. La fel ca și conducerea unui automobil, există modalități de simulare a experienței reale și căi de a începe fără presiune, până când vei fi pregătit să faci față unor provocări mai mari (istoria din spatele cursului Zero to Hero).

În al doilea rând, o cauză comună a Apelului în marjă în tranzacționare este o combinație formată din:

  • Dimensiunea contului
  • Limitarea pierderii (Stop Loss)
  • Volumul de tranzacționare

Dimensiunea contului
Dimensiunea contului determină cât de departe poți seta riscul tranzacției (Stop Loss) față de punctul de intrare, fără a pierde mai mult de 1-3% din capital. De obicei, aceasta nu este o variabilă pe termen scurt pentru traderi, astfel, înainte de toate, trebuie să te asiguri că brokerul tău oferă micro-loturi pentru tranzacționare. Acest lucru este important, fiindcă piața poate evolua în direcția ta, dar ai nevoie de mai mult capital pentru a evita un apel în marjă înainte ca prețul să se miște în direcția ta.

Luând în considerare dimensiunea contului, noi credem că Stop Loss și Volumul sunt doi factori esențiali pentru protecția și creșterea contului de tranzacționare la bursă.

Stop Loss
Când setezi nivelul de Stop-Loss, mereu încerci să găsești echilibrul între două criterii:

1. Stop loss este setat suficient de aproape de punctul de intrare, astfel încât dacă este atins, pierderile este de maxim 1-3% din valoarea contului.

2. Stop loss este setat sufficient de departe de punctul de intrare, la fel și linia de suport/ezistență, astfel încât să nu fie atins de către așa-numitele mișcări aleatoare ale prețului și poziția să fie închisă înainte ca prețul să se miște în favoarea ta. Este preferabil ca acesta să fie declanșat doar de către mișcările care sunt suficient de mari pentru a-ți sugera că ai ales gresit direcția și să conștientizezi că este timpul să ieși din tranzacție înainte ca minusul înregistrat să devină unul mare.

Utilizând liniile de trend, orizontale și verticale cu rol de Stop-Loss dinamic (Tralling Stop) și Take-Profit, poți găsi acest echilibru:

Linia de trend (Trend Line) – te poate ajuta să minimizezi pierderile și să maximizezi profiturile, ieșind din piață când trendul este supus riscului (SL) sau aproape de epuizare (TP).

Linia orizontală (Horizontal Line) – te poate ajuta să utilizezi corecțiile și extensiile prețului sau pivoții, cu rol de Stop Loss și Take Profit.

Linia verticală (Vertical Line) – te poate ajuta să gestionezi închiderea parțială sau totală a unui ordin bazându-te pe factorul timp, ciclurile de piață sau sfârșitul unei perioade (zi, săptămână).

Închiderea parțială a ordinelor este recomandată pentru diversificare în managementul tranzacțiilor. În orice strategie de tranzacționare pot fi combinate diferite tipuri de linii cu rol de Stop Loss si Take Profit, static sau dinamic, total sau parțial, precum în exemplul de mai jos.

Sursă: Admiral Markets - MetaTrader 4 Ediția Supremă - Smart Lines

Dimensiunea poziției

Dintre cei trei piloni de bază în managementul riscului și al capitalului (dimensiunea contului, stop loss și volumul de tranzacționare),volumul de tranzacționare este deseori cel mai ușor de ajustat.

În realitate, mulți brokeri nu oferă prea multe opțiuni pentru optimizarea valorii efective a fiecărui pip sau punct. Astfel, un calculator al volumului de tranzacționare (Lot Size Calculator) este ceva ce poate fi utilizat de către oricine pentru a menține riscul la nivel minim. Când platforma face toate calculele pentru tine, tranzacționarea devine mult mai ușoară.

Când tranzacționezi, asigură-te că volumul este unul potrivit pentru a-ți limita eventualele pierderi la maxim 1-3% din Capitalul Propriu (Equity).

Pentru a controla riscul, calculează volumul ideal, în funcție de mărimea S/L și expunerea în fiecare poziție (% din Equity), precum în exemplul de mai jos.

Sursă: Admiral Markets - MetaTrader 4 Ediția Supremă - Lot Size Calculator

Sperăm că aceste aspecte te vor ajuta să eviți un apel în marjă și să nu experimentezi niciodată cel mai urât coșmar al traderilor!

Pentru începători, cursul gratuit de 21 de zile Zero to Hero, oferă o serie de lecții relevante pentru a preveni pierderea instantă a fondurilor, astfel încât să supraviețuiești procesului de învățare cu încredere și fără pierderi majore. Cursul Zero to Hero a fost special conceput pentru a "salva" începătorii de la erori fatale de tranzacționare!

Înregistrează-te GRATUIT!

Dacă ești un trader cu experiență, TRADER 007 te introduce în Lumea Instrumentelor Supreme de Tranzacționare deoarece, pentru a fi profitabil pe termen lung, noi credem că ai nevoie de instrumente ce pot să-ți ofere un avantaj competitiv față de mulți investitori individuali. Instrumentele Supreme precum Calculatorul de tranzacționare (lot size calculator), Simulatorul de tranzacționare (trading simulator) sau Liniile inteligente (smart lines) te vor ajuta să te protejezi de un nedorit apel în marjă!

Obține Instrumentele Supreme de Tranzacționare

Pentru traderii profesioniști, Birger Schäfermeier – DER TRADER – te ghidează pas cu pas prin labirintul tranzacționării profitabile și îți reamintește regulile pe care trebuie să le respecți în fiecare zi, ceea ce credem că este dificil pentru noi, oamenii. Conferința Anuală Admiral Markets este un eveniment pe care nu îți permiți să-l ratezi.

URMĂREȘTE GRATUIT transmisiunea live
BACKSTAGE TRADING - The Five Steps to a Winning Mindset

Cu deosebită considerație

Admiral Markets

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.