Cine câștigă și cine pierde în urma Brexitului?

Iulie 12, 2016 10:34

În timp ce mulți încearcă să-și revină după surpriza referendumului din Marea Britanie, Europa se pregătește de noi schimbări în sectorul financiar.

Gigantul HSBC se gândește deja să mute o mie de traderi din Londra la Paris:

...dar trebuie să vedem decizia finală a Parlamentului Marii Britanii și deschiderea articolului 50 înainte de toate.

Rapoarte adiționale sugerează că Dublin ar putea deveni noul centru financiar al Europei, în condițiile în care este singura capitală a unei tări membre UE a cărei limbă nativă este engleza.

Așadar, bătălia pentru noul centru financiar al Europei abia a început - dar cine sunt cu adevărat câștigătorii și pierzătorii Brexitului?

Pierzătorii

Marea Britanie

O serie de întreprinderi majore se pregătesc să-și limiteze activitatea în Marea Britanie ca urmare a modificărilor acordurilor comerciale dintre Marea Britanie și cea mai mare piață de export, Europa.

După Brexit, termenii comerciali (ex: taxe, acces la piețe etc) cu siguranță vor suferi schimbări, ceea ce va face ca Marea Britanie să fie mai puțin competitivă decăt UE în piață.

Pe de altă parte, o liră mai slabă va face ca Marea Britanie să fie mult mai competitivă din punct de vedere al exporturilor și al serviciilor:

...dar cu ce preț?

Un lucru este cert: importurile vor deveni din ce în ce mai scumpe, iar consecința directă a acestu fenomen va fi inflația.

Confederația Industriei Britanice estimează PIB-ul Marii Britanii va scădea până în 2020 cu 128 de miliarde de lire și asta ar putea "costa" aproximativ un milion de locuri de muncă.

Unele studii prezic, de asemenea, că PIB-ul din Marea Britanie va avea o scădere de 3%.

Munca și imigrația au fost pretextele pe care Marea Britanie le-a folosit pentru a ajunge în acest punct, prin prisma faptului că localnicii erau puși în situația de a concura împotriva altor cetațeni europeni care erau în căutarea unui loc de muncă.

Rezultatul Brexitului dă posibilitatea Marii Britanii de a controla imigrația prin reintroducerea vizelor, dar oare vor fi în măsură să acopere prin resurse proprii necesitățile în ceea ce privește forța de muncă de care au nevoie?

Unii jurnaliști din Marea Britanie au sugerat, că prețurile imobiliarelor vor scădea semnificativ în condițiile în care cetățenii UE care vor fi constrînși să părasească Regatul Unit în lipsa unui loc de muncă.

Cu toate acestea, acest posibil efect lasă loc de interpretări, iar posibilul declin al pieței imobiliare este foarte dificil de analizat, în condițiile în care o liră mai slabă ar putea face din piața imobiliară britanică un obiectiv al investitorilor străini, care vor fi atrași de scăderea prețurilor. Astfel, efectul net ar putea fi oarecum neutru.

Un alt aspect esențial este acela că Marea Britanie este oarecum împărțită cu privire la votul Brexit, ceea ce ar putea să-i determine pe adepții UE să plece din țară pentru a locui într-un stat membru al Uniunii Europene.

Scoția și Irlanda de Nord

Ambele au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE în cadrul referendumului.

Să ne așteptăm așadar la referendumuri privind independența, fapt ce ar crea și mai multă instabilitate în zonă.

Germania

Ultimele studii sugerează că Brexitul ar putea determina schimbări neglijabile ale PIB-ului, pentru statele puternice UE precum Germania.

Germania s-a impus ca lider al Uniunii Europene, prin urmare:

...Berlinul ar trebui să aibă motive serioase de îngrijorare cu privire la sentimentul anti-UE pe care și l-ar putea manifesta și alte state în viitor.

...inclusiv țările relativ stabile economic precum Franța sau Olanda.

În cazul în care Germania continuă să acționeze și să se manifeste ca lider, va deveni vulnerabilă la o opoziție puternică.

În cazul în care aceasta nu va mai acționa în calitate de lider, vidul politic poate fi completat de alți membri UE.

Câștigătorii

Frankfurt, Paris, Dublin și poate Edinburgh

Cel mai important sector din economia Marii Britanii este sectorul serviciilor financiare.

Este de fapt un hub pentru sectorul financiar al Europei, cu Engleza ca limbă principală și "o piscină" de talente internaționale care locuiesc în prezent în UK.

Un Brexit efectiv (nu doar teoretic așa cum este acum) ar schimba radical acest lucru, iar băncile internaționale ar fi constrânse să-si mute sediul în interiorul Uniunii Europene, astfel încât acestea să poată păstra:

  1. clienții
  2. regimul fiscal și comercial în condiții actuale (avantajoase)

Goldman Sachs a sugerat deja că intenționează să-și mute sediul central în mod corespunzător și acesta este doar începutul.

Campaniile de marketing au început deja să ruleze în Paris și Frankfurt, pentru a atrage prezența marilor bănci.

Este de așteptat ca Dublin și Edinburgh să intensifice campaniile în acest sens.

Franța și alte țări din UE nu consideră că instituțiile financiare britanice nu ar trebui să beneficieze de accesul la piețele UE:

... cu excepția cazului în Marea Britanie acceptă libera circulație ca și până acum.

Ce se va întâmpla? Timpul ne va da răspunsul la această întrebare.

Parisul intenționează de asemenea să încurajeze firmele și angajații străini să se stabilească în Franța, implementând un regim special de taxe și impozite pentru aceștia.

Aces regim va include, de asemenea și servicii care vor facilita procedurile de obținere a permiselor de rezidența și accesul la programe educaționale.

Luxembourg

Luxembourg a precizat foarte clar ca va trimite doi miniștri în Marea Britanie, pentru a crea și consolida parteneriatele cu investitorii britanici.

Ministrul economiei Etienne Schneider și ministrul de finanțe francez Pierre Gramegna, vor vizita Londra și Bristol în perioada 25-27 iulie. Scopul acestora va fi acela de a promova Luxembourg, ca o alternativă bună post-Brexit.

Sună bine, dar atunci când se va așeza praful trebuie să ne așteptăm la o adevărată luptă de pastrare a unității proiectului European.

Există multe scenarii posibile atât pentru Europa, cât și pentru Marea Britanie, dar putem vedea în mod clar că țările cele mai proeminente ale UE fac deja demersuri importante pentru revendicarea statutului de centru financiar al Europei.

Toate aceste demersuri vor crea noi rivalități și asta ar putea influența în mod semnificativ evoluția piețelor financiare. Nu ne rămâne decât să speram că aceste influențe vor crea noi oportunități și traderii vor fi în măsură să profite de ele din plin.