Cheia succesului în tranzacționarea la Bursă. Cum sa fii mai puternic

Aprilie 04, 2016 14:09

Capacitatea de a supravieţui suficient de mult timp pentru a reuşi este mai puţin o problemă de cât câştigi atunci când ai dreptate, ci mai mult una de cât de puţin pierzi atunci când greşeşti.

În timp ce înveţi (şi uneori şi după aceea), eşti predispus să greşeşti cel puţin la fel de mult pe cât de des ai dreptate, probabil chiar mai des. Astfel, pierderile te afectează mai mult decât te ajută câştigurile, și nu doar din punct de vedere emoțional, ci și matematic. Dacă pierzi 20% va trebui să câştigi 25% pentru a recupera pierderea. Dacă pierzi 50%, va trebui să obții un randamanent de 100% pentru a reveni la balanța inițială.

Așadar, cheia succesului stă în GESTIONAREA RISCULUI. Iată cei 3 piloni, soluții și unelte:

1. Mărimea contului

Determină valoarea în bani a 1-3 procente de pierdere maximă pe care ți-o poți permite. Astfel, determină cât de departe faţă de punctul de intrare poți plasa ordinele stop loss. Cu cât contul este mai mare, cu atât sunt mai largi ordinele stop loss pe care ți le poți permite şi cu atât sunt mai multe opţiunile de tranzacţionare (termen mediu și lung, diversificare, acumulare...).

Pentru o anumită mărime a contului, pierderea maximă permisă în condiţii de siguranţă este stabilită în funcţie de următorii doi factori:

2. Stop Loss

Fixează distanța față de punctul de intrare de la care nu mai ești dispus să plătești să vezi dacă ai dreptate sau nu.

Atunci când predefinești și plasezi ordinele stop loss, realizează întotdeauna un echilibru între aceste două criterii aparent conflictuale:

a. SL suficient de apropiat de punctul de intrare, astfel încât, dacă e atins, pierderea nu depăşeşte 1-3 procente din valoarea contului.

b. SL suficient de depărtat de punctul de intrare şi de nivelul critic de suport (cazul long) sau rezistență (cazul short) a trend pattern-ului, astfel încât să nu fie atins de mişcările de preţ aleatorii și să nu fie activat înainte ca preţul să aibă timp să se mişte în favoarea ta.

Asigură-te că Stop Loss este activat de mișcări suficient de mari și decisive (anormale) care sugerează că s-au schimbat condițiile din piață și probabilitățile nu mai sunt de partea ta. Este momentul să închizi poziţia înainte ca o pierdere acceptabilă să devină una semnificativă sau chiar fatală.

3. Volumul în loturi

Determină valoarea în bani a fiecărui pip de pierdere sau profit. Cu cât volumul este mai mare, cu atât costă mai mult fiecare pip. Reține, potențialul unei tranzacții este direct proporțional cu riscul.

Dintre cei trei piloni ai gestionării riscului, mărimea poziţiei este de obicei cel mai uşor de ajustat.

În practică, mulţi brokeri nu oferă prea multe variante pentru optimizarea volumului și gestionarea riscului. În special atunci când ești începător în tranzacționare, durează puțin până te acomodezi cu terminologia și mecanismele, mai ales cele pentru control riscului.

Cu functia Mini Terminal din versiunea MetaTrader 4 Supreme Edition, procesul de învățare și tranzacționare devine mult mai ușor. Programul face toate calculele pentru tine!

Acest avansat Calculator al Traderului, oferit în exclusivitate de Admiral Markets, oferă posibilitatea de a seta volumul în loturi în funcție de Stop Loss și Money Management.

Tot ce trebuie să faci este să plasezi ordinul Stop Loss, apoi calculatorul traderului îți generează volumul optim pentru a menține riscul în limite acceptabile.

Unelte pentru optimizarea ordinelor Stop Loss și gestionarea tranzacțiilor:

Smart Lines utilizeaza liniile de trend, liniile orizontale si verticale trasate pe grafic cu rol de Stop Loss sau Take Profit total sau partial pentru pozitiile deschise:

  • Linia de trend poate fi Stop Loss si/sau Take Profit dinamic.
  • Ordinul poate fi inchis partial la diferite preturi (cand atinge diferite linii de trend) sau linii orizontale (cand atinge diferite praguri de suport sau rezistenta).
  • Ordinul poate fi inchis total sau partial pe baza factorului Timp (de exemplu la inchiderea zilei sau la expirarea unui ciclu de piață).



In exemplul de mai sus sunt doua linii de trend, una pentru Stop Loss si una pentru Take Profit (50% din ordin). Suplimentar, o linie verticală va inchide pozitia daca pretul nu atinge una dintre liniile de trend până la expirarea perioadei de timp.

Practic, orice linie de trend disponibilă în platforma de tranzacționare MetaTrader 4 (trendline, horizontal line, vertical line) poate fi utilizată ca Stop Loss, Take Profit sau Close (total sau partial ca % din volum sau valoarea fixă în subdiviziuni ale ordinului).

Nicio alta platforma de tranzactionare nu oferă un sistem atât de avansat de administrare a ordinelor Stop Loss, Take Profit si Tralling Stop.


Concluzii

Gestionarea riscului în fiecare tranzacție depinde de 3 factori: mărimea contului, ordinul stop-loss și volumul în loturi.

Un cont mai mare îți permite să plasezi ordine stop loss suficient de largi pentru a evita o închidere forţată a poziţiilor (Stop Out), riscând totuşi doar 1-3 procente din capital.

Asta înseamnă că există mai multe tranzacţii disponibile cu puncte de intrare suficient de apropiate de praguri cheie și un risc limitat asumat. Îți poți permite ordine stop loss mai largi necesare pentru a urmări trendurile stabile pe termen mai lung.

Liniile inteligente îți permite să ajustezi și să optimizezi ordinele Stop Loss și Take Profit. Poți beneficia de fluctuațiile pe termen scurt din cadrul trendurilor mai stabile și mai previzibile pe termen lung.

Calculatorul de loturi îți generează automat volumul ideal pentru a menține riscul per tranzacție în limite acceptabile.

Deloc surprinzător, statisticile arată că majoritatea traderilor care eșuează din primul an, utilizează conturi mici și riscuri ridicate. Drept consecință, aceștia petrec 70% din timpul dedicat tranzacționării pentru gestionarea pozițiilor necâștigătoare.

FII MAI PUTERNIC

Crește-ți balanța cu până la 50% și beneficiază de uneltele avansate de administrare a riscului și a tranzacțiilor.

Avertisment Risc: Tranzacționarea produselor derivate in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați pe Forex sau CFD decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rugam că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți.


Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.