Cele mai importante 5 formațiuni de lumânări

Aprilie 28, 2017 16:39

Cele mai importante 5 formațiuni de lumânări

După cum se spune și pe Wall Street, nu știrile și datele economice sunt cele mai importante pentru investitori, ci modul în care prețurile reacționează sub influența acestora. Iar formațiunile de lumânări, ar putea argumenta Nison, reprezintă cea mai bună metodă de a măsura acest comportament deoarece includ mai multe date decât alte metode grafice.

Steve Nison este cunoscut în lumea întreagă drept persoana care a introdus graficele cu lumânări japoneze în Occident. Câștigătorul premiului Traders' Hall Of Fame, el a început să se concentreze pe analiza tehnică în urmă cu peste 30 de ani, în timp ce lucra pentru brokerul E.F. Hutton. La sfârșitul anilor 1980, în timp ce lucra la Merrill Lynch, Nison a cunoscut un broker japonez care folosea termeni precum "doji" și "harami" în conversațiile pe care le avea cu clienții. Intrigat, el a scris în anul 1989 un scurt articol pentru revista Futures despre tehnica japoneză veche de peste 200 de ani.

Citește și: Cum să folosești corect graficele cu lumânări japoneze

Acum, graficele cu lumânări - care includ informații despre evoluția unei investiții în timpul unei zile de tranzacționare, și nu doar prețul de închidere al acesteia - reprezintă un standard pentru majoritatea serviciilor grafice și mulți analiști occidentali spun că acestea reprezintă modul lor preferat de a reprezenta grafic piața. Cel mai important punct de atracție pentru analiștii tehnici constă în reprezentarea comportamentului pieței la punctele cheie de cotitură.

Următoarele grafice sunt exemple ale unor modele importante de formațiuni cu lumânări, așa cum au fost descrise de către Steve Nison în cartea sa, "Japanese Candlestick Charting Techniques". Pentru mai multe informații, înregistrează-te gratuit la seminarul web live găzduit de Admiral Markets, unde chiar Steve Nison îți va arăta cum să folosești corect lumânările japoneze.

Înregistrează-te: Metoda Lumânărilor Japoneze cu Steve Nison

Lumânări Doji

"Doji" este o lumânare japoneză pentru "aceeași perioadă". Acest tip de lumânare prezintă perioade de timp în care prețul de închidere este același sau aproape același cu cel de deschidere.

Formațiunile Doji se numără printre cele mai importante modele de lumânări individuale, explică Nison, și pot fi, de asemenea, componente importante ale altor modele de lumânări multiple.

Dacă o lumânare doji apare după un trend ascendent și mai ales dacă ea urmează o lumânare lungă, aceasta semnifică o indecizie la un nivel semnificativ, într-un moment în care taurii ar trebui să rămână decisivi. De asemenea, ea poate fi citită ca un semn că oferta și cererea au ajuns la echilibru. Oricum, este considerată ca un avertisment că trendul ascendent va lua sfârșit (dacă apare după un declin lung, avertizează că trendul descendent se apropie de final).

Formațiunea gravestone doji apare atunci când prețurile de deschidere și închidere au atins minimul zilei. Cu toate că aceasta formațiune poate fi observată la punctele minime, este mai adecvată pentru identificarea maximelor, spune Nison.

Formațiunea "engulfing (înghițire)" este un model cu două lumânări care semnalează o inversare majoră a punctelor extreme din piață.

Într-o formațiune "bearish engulfing", apare mai întâi o lumânare cu corp alb. Prețurile sunt mai mari la următoarea sesiune deschisă, ating un nou maxim, urcă și scad pentru a închide sub minimul sesiunii precedente.

Acest lucru sugerează că taurii și-au făcut împingerea finală, iar urșii au lansat un contraatac reușit, determinând taurii să se retragă. Formațiunile "bullish engulfing" pot fi văzute la minimele pieței.

Analiștii occidentali numesc aceasta "o inversare-cheie". Este puțin mai ușor de văzut într-un grafic cu lumânări.

Formațiunea "hammer (ciocanul)" este un "model important pentru minime" conform lui Nison. După un trend descendent, un ciocan este format dintr-un corp mic, o umbră superioară foarte mică sau inexistentă și o umbră inferioară foarte lungă, care formează un nou minim.

Culoarea corpului nu este întotdeauna importantă, dar este puțin mai ascendentă dacă este albă. Umbra inferioară ar trebui să fie de cel puțin două ori mai lungă decât corpul.

Acest model sugerează că taurii reușesc să forțeze o bază.

Formațiunea "hanging man (spânzuratul)" este un model cu lumânări construit asemenea ciocanului. Dar când apare după un raliu, acesta devine un model de inversare descendent.

Din nou, culoarea corpului mic nu este prea importantă, dar trendul tinde să fie puțin mai descendent dacă acest corp este plin. Umbra inferioară ar trebui să fie de cel puțin două ori mai lungă decât corpul.

Umbra inferioară lungă indică faptul că prețurile au devenit vulnerabile la o ruptură rapidă, ceea ce sugerează că nivelul de suport ar putea fi străpuns.

O închidere sub corpul spânzuratului în timpul următoarei sesiuni ar ajuta la confirmarea semnalului bearish al modelului. Modelul a fost numit spânzuratul pentru că arată ca o persoană care atârnă de la un nivel înalt, picioarele atârnând în partea de jos.

Formațiunea "Stars (stea)" constă într-un modele cu trei lumânări.

Într-o "stea de seară" bearish, care urmează după un trend ascendent, prima lumânare are un corp alb lung, al doilea are un corp mic, iar al treilea are un corp lung și plin. Umbra inferioară a celei de-a doua lumânări se poate suprapune corpului celei de-a treia lumanări. "Steaua dimineții" urmează după o evoluție descendentă.

Nison, invitatul special al seminarului online live web găzduit de Admiral Markets, pe data de 11 mai, a comparat formațiunea stea cu un semafor. Începe la verde, corpul lung în direcția trendului; se transformă în galben cu cea de-a doua lumânare mică, ceea ce implică indecizie; și, în cele din urmă, devine roșie cu o mișcarea puternică împotriva trend-ului.

La fel ca toate formațiunile de lumânări, rata de succes poate fi îmbunătățită dacă se combină cu alte semnale tehnice ( participă la webinarul lui Steve și învață cum pot lumanările japoneze să completeze eficiența altor tehnici grafice pentru o tranzacționare mai reușită). O formațiune engulfing bearish care se află la un nivel de rezistență, cu un indicator relativ-puternic de divergență bearish, ar fi mai degrabă un semnal puternic de vânzare decât o formațiune engulfing în sine.

În funcție de toleranța la risc a utilizatorului și de perioada de investiții, o formațiune bearish nu înseamnă neapărat că este timpul să pariezi pe un declin. "A fi bearish nu presupune întotdeauna să ieși dintr-o poziție", explică Nison. "Ar putea însemna, de asemenea, că trebuie să te protejezi", împotriva unei mișcări majore.

Află cum să eviți utilizarea necorespunzătoare a lumânărilor care ar putea provoca pierderi semnificative și descoperă cele mai importante reguli de tranzacționare ale lui Steve Nison, precum și cele mai recente sfaturi cu privire la utilizarea graficelor cu lumânări, participând gratuit la webinarul din data de 11 mai.

Lumanari Japoneze - webinar cu Steve Nison

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți.


Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 83% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.