Ce surprize ne poate rezerva decizia de politică monetară a băncii centrale a Australiei?

Octombrie 01, 2018 00:02

Banca centrală a Australiei (Royal Bank of Australia) va publica declarația oficială cu privire la nivelul dobânzii pe data de 2 octombrie 2018, la ora 5.30 BST / ora 6.30 CET. Întrebarea cheie a traderilor este dacă banca centrală va reduce sau nu ratele dobânzilor, le va menține sau le va majora. Indiferent de ce decizie va lua banca centrală, aceasta va afecta în mare măsură sentimentul și tendința dolarului australian. Decizia privind rata dobânzii are o influență enormă asupra cererii internaționale a unei monede, ceea ce a fost subliniat în articolul de săptămâna trecută privind reuniunea FED din Statele Unite.

Cu toate acestea, nu numai dolarul australian va fi în centrul atenției. Decizia privind rata dobânzii poate, de asemenea, să influențeze prețul indicelui ASX 200, al Bursei de Valori din Australia. Să aruncăm o privire la relația dintre dolarul australian și ASX 200 înainte de a ne uita la modul în care traderii ar putea tranzacționa pe următoarea declarație a RBA.

Tranzacționarea dolarului australian și a indicelui ASX 200

Australia este, în primul rând, o țară bazată pe exporturi de mărfuri, care deseori acționează ca un proxy pentru expansiunea economică a Chinei. De exemplu, Australia este cel mai mare exportator de minereu de fier din lume - având 58% din piața globală în valoare de 66,6 de miliarde de dolari. 84% din exporturi merg direct în China. Aceasta înseamnă că, atunci când economia Chinei se extinde, este nevoie de mai multe mărfuri. Ca urmare, China trebuie să plătească dolari australieni pentru acele materii prime, ceea ce înseamnă mai mulți bani pentru companiile din Australia, dar și o monedă mai puternică. Acest lucru determină creșterea pieței de acțiuni (ASX 200) și a monedei australiene (AUD) într-o corelare pozitivă, în majoritatea cazurilor.

Corelare este susținută și de Oliver Gordon, director de investiții globale la Rivkin Securities, care sugerează că, de fapt, dinamica perechii valutare AUDJPY ar sta la baza fluctuațiilor indicelui SSX 200.

Iată graficul corelației:

Sursa: Business Insider Australia - Dolar australian/Yen japonez / Indice ASX200 - Interval: 2008 – 2015

Știm acum tema care stă la baza dinamicii dolarului australian, precum și a altor piețe corelate cu moneda respectivă. Acum, să ne uităm la ceea ce ne putem aștepta din partea statement-ului RBA.

Tranzacționarea în perioada anunțului băncii centrale a Australiei

Este de așteptat ca RBA să decidă menținerea ratelor dobânzilor la același nivel al ultimelor 26 de luni. Ultima dată când banca a întreprins o modificare a fost atunci când a redus dobânda în luna august a anului 2016. Ultima dată când au majorat ratele au fost în noiembrie 2010. Guvernatorul RBA Philip Lowe a explicat, într-o declarație recentă, că a rămas "optimist", subliniind faptul că economia australiană a crescut într-un ritm superior în prima jumătate a acestui ani. Cu toate acestea, odată cu încetinirea economiei Chinei și creșterea tarifelor comerciale, majoritatea analiștilor estimează că banca să păstreze constant nivelil ratelor dobânzilor. Unii analiști, inclusiv Gareth Aird, de la Commonwealth Bank, consideră că ratele dobânzilor vor rămâne la același nivel până în 2020.

Cum putem folosim aceste informații pentru a tranzacționa?

Cu siguranță, putem vedea că majoritatea analiștilor au o perspectivă destul de pesimistă asupra dolarului australian. Unul dintre cele mai importante indicii care trebuiesc analizate este acțiunea prețului la evenimentele anterioare ale RBA. Să aruncăm o privire asupra decizia băncii centrale de a menține la același nivel de luna trecută, din 4 septembrie.

Sursa: Admiral Markets MetaTrader 4 – Graficul la 4 ore al AUDUSD - Interval: 15 august 2018 - 24 septembrie 2018 – captură de ecran efectuată pe 24 septembrie 2018 la 12:00 PM BST

Caseta albastră evidențiată (prezentată mai sus) afișează activitatea de piață pentru perechea valutară AUDUSD pe un grafic la patru ore. În acest caz, piața a încercat să ducă piața în sus înainte de anunțul declarației băncii. Cu toate acestea, după publicare, piața a împins cotația mai jos și a determinat astfel apariție unui binecunoscut model de preț de inversare a acțiunii, numit „bearish engulfing candle". Acest tip de configurare arată o schimbare semnificativă a sentimentului în urma acestei formațiuni a lumânărilor: cumpărătorii pot lua controlul datorită maximului în creștere al lumânării. Cumpărătorii sunt apoi „curățați" și vânzătorii vin în control datorită minimului în scădere al lumânării. Acest model este, de obicei urmat, de prețuri în scădere.

Cum ar fi putut un trader să fi tranzacționat această situație?

Există diferite modalități de a tranzacționa un astfel de model. Să aruncăm o privire la un exemplu:

Sursa: Admiral Markets MetaTrader 4 – Graficul la 4 ore al AUDUSD - Interval: 15 august 2018 - 24 septembrie 2018 - captură efectuată pe 24 septembrie 2018 la 12:15 PM BST

În cazul în care un trader a intrat în piață la 0,7187, spargerea minimului lumânării precedente cu un ordin stop-loss la 0,7236 ar permite traderului să profite atunci când AUD / USD se tranzacționează sub prețul de intrare. Pierderea ar fi limitată la nivelul în care se află ordinul stop-loss. Tranzacționarea unui lot standard de 100.000 de unități ar duce la o pierdere aproximativă de 490 de dolari. În cazul în care traderul a decis să închidă poziția la 1:1 (raportul răsplată vs. risc), tranzacția ar fi putut fi închisă pe 7 septembrie, la 0,7183, rezultând un profit de aproximativ 490 USD.

Dacă intenționezi să tranzacționezi, de ce să nu deschizi un cont Demo și să testezi strategii precum exemplul de mai sus într-un mediu de tranzacționare fără riscuri. După ce te vei simți încrezător, vei puteai trece la un cont live și vei putea utiliza strategiile pe piețele live. Cu toate acestea, înainte de a face acest lucru, asigură-te că ai grijă să exersezi și gestionarea riscurilor, astfel încât să ai cunoștință despre riscurile implicate și să le poți gestiona în mod eficient.

Acest material nu conține și nu trebuie interpretat ca fiind unul ce conține sfaturi de investiții, recomandări de investiții, oferte sau solicitări de tranzacții cu instrumente financiare. Te rugăm să reții că o astfel de analiză de tranzacționare nu este un indicator relevant pentru nicio performanță actuală sau viitoare, deoarece circumstanțele pot fi schimbate în timp. Înainte de a lua orice decizie de investiții, trebuie să soliciți sfaturi de la consultanți financiari independenți pentru a re asigura că înțelegi riscurile.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.