Ce reprezintă Blockchain Forks?

Iulie 24, 2017 16:40

Dacă sunteți la curent cu știrile recente despre Bitcoin, probabil vă este familiară noțiunea de 'forks'. În cadrul acestui articol vom explica ce înseamnă acestea, precum și modul în care pot influența cripto-monedele vizate.

Ce reprezintă Blockchain Fork?

Blockchain Fork se referă, în general, la o parte dintr-un proiect care se transformă într-un alt proiect, prin copierea codului sursă și modificarea acestuia pentru crearea unui alt blockchain. De exemplu, cripto-valuta Litecoin (LTCUSD) este o ramificație a Bitcoin (BTCUSD) ai cărei dezvoltatori au copiat codul Bitcoin, au făcut o serie de modificări și au lansat un nou proiect.

O ramificație a software-ului Bitcoin este dificilă, deoarece fiecare utilizator care execută un nod Bitcoin trebuie să-și mențină compatibilitatea cu rețeaua, altfel minerii de date pot începe să exploateze un blockchain greșit.

De ce se produc Blockchain Forks?

Soluțiile Blockchain ale cripto-valutelor sunt de obicei open source, ceea ce înseamnă că respectivul cod este gratuit și este disponibil tuturor pentru vizualizare și utilizare. Pe măsură ce monedele evoluează și se schimbă în timp, este necesar să se facă unele modificări la nivelul protocoalelor acestora. Astfel de modificări pot varia de la adăugarea unei noi caracteristici la modificări masive, cum ar fi creșterea mărimii maxime a blocului. Uneori modificările Blockchain-ului sunt văzute diferit în interiorul comunității minerilor de date. Unii acceptă schimbarea, iar alții nu. Astfel de separări în infrastructura de rețea pot, de asemenea, să ducă la crearea unor blocuri noi și a unor noi criptomonede, după cum vom explica mai departe.

Ce este Hard Fork?

Hard fork reprezintă o schimbare în protocolul criptomonedelor care nu este compatibilă cu versiunile mai vechi ale monedei. De exemplu, toți cei care rulează un nod în rețeaua Bitcoin trebuie să-și actualizeze software-ul pentru a recunoaște noile blocuri.

Hard fork reprezintă o situație în care nodurile care rulează noul software sunt separate de versiunea anterioară a cripto-valutei. Dacă jumătate dintre noduri rulează noua versiune și blocurile miniere, iar cealaltă jumătate rulează versiunea veche și exploatează un set diferit de blocuri, atunci aveți în mod efectiv două lanțuri diferite - de unde vine termenul "fork" (furculiță).

Ce este Soft Fork?

Soft fork este o modificare a protocolului cripto-valutei, în care numai blocurile valide anterior devin acum inaccesibile. Această modificare este compatibilă cu versiunile anterioare, deoarece versiunile mai vechi ale software-ului vor recunoaște blocuri noi.

Dacă hard fork necesită ca toți minerii de date să actualizeze și să aplice noile reguli, în cazul soft fork doar majoritatea nodurilor trebuie să fie actualizate și să convină asupra noii versiuni. Aceasta înseamnă că soft fork are un efect mai puțin haotic asupra rețelei, deoarece atât nodurile vechi cât și cele actualizate vor continua să recunoască noi blocuri și să mențină consensul asupra blocului.

Câteva exemple de Forks în acțiune...

Soft forks au reprezentat cea mai obișnuită modalitate de actualizare a blockchain-ului Bitcoin, deoarece se presupune că acestea implică un risc mai scăzut de fragmentare a rețelei. Câteva exemple de soft forks de succes sunt actualizările de software, cum ar fi BIP 66 - care se ocupă de validarea semnăturii și P2SH - care a schimbat formatul adresei Bitcoin.

Cel mai proeminent exemplu de hard fork poate fi dat în cazul Ethereum. Acest lucru s-a întâmplat în urma hack-ului DAO (Organizația Autonomă Digitală Descentralizată), un proiect ambițios pentru firma de capital de risc, construită exclusiv pe contractele inteligente de pe platforma Ethereum. La scurt timp după înregistrarea unui volum de 150 milioane dolari, cineva a început să sustragă bani din proiect, astfel încât pierderile s-au situat în jurul valorii de 50 de milioane de dolari, ceea ce a dus la decizia de a "sparge hackerul". Fundația Ethereum a trebuit să intervină și să creeze un fork la nivelul întregului sistem, împărțindu-l în două criptomonede - Ether și Ethereum Classic.

Admiral Markets îți oferă posibilitatea de a tranzacționa CFD-uri pe cele mai importante 4 criptomonede - Bitcoin (BTCUSD), Ether (ETHUSD), Litecoin (LTCUSD) și Ripple (XRPUSD). Spre deosebire de tranzacționarea unor cripto-monede nereglementate, CFD-urile pe criptomonedele pe care vi le punem la dispoziție vă oferă posibilitatea de a tranzacționa în continuare cu brokerul dvs. de încredere și, mai mult de atât, niciun hacker nu poate accesa direct fondurile dvs. În plus, puteți beneficia de fluctuațiile prețurilor criptomonedelor cu o putere de cumpărare mai mare, deoarece oferim aceste instrumente cu un efect de levier de până la 1:5. Aceste instrumente sunt, fără îndoială, cele mai mediatizate de pe planetă. De ce să nu le acorzi o șansă? MetaTrader 4 este cea mai populară platformă de tranzacționare din întreaga lume. Descărcați-o gratuit și începeți aventura de tranzacționare a criptomonedelor chiar acum!

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.