Bitcoin devine un instrument financiar tot mai popular

Septembrie 25, 2017 10:30

Ce este Bitcoin?

Bitcoin devine un instrument financiar tot mai popular chiar dacă nu toată lumea înțelege bazele funcționării acestei monede digitale.

Acest articol promite să vină în ajutorul celor care vor să se pună la curent cu informațiile despre Bitcoin, oferind răspunsuri la întrebările de bază despre această criptomonedă: Cum funcționează Bitcoin? Cum funcționează mineritul Bitcoin? Este Bitcoin riscant?

Totodată, acest articol își propune să ofere celor interesați o prezentare succintă asupra câtorva concepte avansate ale Bitcoin, printre care blockchain, sistemul de plăți și transferuri. În următorul articol dedicat acestui subiect vom urmări graficele și cum putem tranzacționa Bitcoin.

Vom începe cu o întrebare fundamentală: Ce este Bitcoin?

Bitcoin este considerată o monedă digitală sau o "criptomonedă" datorită faptului că folosește criptografia pentru a securiza tranzacțiile din cadrul infrastructurii sale, acestea reprezentând o bază de date distribuită online sau "blockchain".

În cazul în care nu ați știut deja, acum este posibil să tranzacționați Bitcoin (BTCUSD) fără riscuri, pe un cont demo alături de Admiral Markets! Faceți o încercare astăzi!


Care este abrevierea pentru Bitcoin?

Abrevierea pentru Bitcoin este pur și simplu BTC. Se aplică același principiu ca și în cazul dolarului american USD sau Euro (EUR).

Bitcoin poate, de asemenea, să facă pereche și cu alte valute. În acest caz, numele contractelor CFD ar putea fi, de exemplu, CFD Bitcoin vs US Dollar sau BTC / USD.

Cum funcționează Bitcoin?

Bitcoin oferă oportunitatea de a efectua plăți peer-to-peer rapide, sigure și cu costuri scăzute fără a fi nevoie de o bancă sau un procesator central.

Tranzacțiile din sistem au loc direct între portofelele digitale ale utilizatorilor și sunt verificate în blockchain. Tranzacțiile sunt semnate digital cu ajutorul unor chei unice private, ceea ce demonstrează că plata a provenit de la proprietarul portofelului.

Ce este tehnologia Blockchain?

Un blockchain este în esență un registru public descentralizat al tuturor tranzacțiilor Bitcoin care au fost executate vreodată. Un anumit număr de tranzacții formează o unitate a bazei de date, denumită block, iar fiecare block stochează informații despre block-ul anterior, la fel cum și fiecare tranzacție stochează informații despre tranzacția precedentă. În acest fel, block-ul permite transparența totală a plăților.

Infrastructura blockchain a Bitcoin, a introdus o metodă revoluționară de stocare a datelor, aceasta fiind accesibilă oricui, complet transparentă, co-dezvoltată folosind un cod de sursă open care nu aparține niciunei persoane sau entități. În schimb, menținerea blockchain-ului este realizată folosind puterea a milioane de calculatoare care verifică tranzacțiile și le adaugă "block-ului".

Tranzacțiile verificate colectiv nu pot fi modificate sau șterse, astfel că toate plățile Bitcoin sunt finale și indiscutabile.

Ce este Bitcoin Mining?

Odată ce un block nou este format în cadrul blockchain-ului, acesta este recompensat cu 12.5 Bitcoins, ceea ce se întâmplă aproximativ la fiecare 10 minute. Aceasta este o recompensă pentru așa-numitul proces de "minerit"; ceea ce implică un consum al energiei electrice și al puterii de procesare a calculatorului pentru întreținerea rețelei. În acest proces de "minerit" sunt implicați multi oameni, dar și companii globale specializate, care pun umărul la crearea valorii monedei Bitcoin. Sistemul generează automat noi monede cu o frecvență constantă, astfel că nimeni nu poate eluda regulile globale pentru a obține Bitcoin mai repede altfel decât prin creșterea proporțională a investițiilor în echipamentul hardware și a costurilor pentru consumul de energie electrică.

Recompensa per block se va reduce la jumătate în 2020 și va continua să se înjumătățească la fiecare 4 ani, până când vor fi generate 21 de milioane de Bitcoins. Acest fapt ar trebui să conducă, fundamental, la o creștere a valorii Bitcoin.

Imaginea de mai jos arată că în anul 2017 există aproximativ 16 milioane (76% din total) Bitcoins în ofertă. De asemenea, imaginea indică o creștere rapidă a ofertei lor între data de începere (2009) și 2013, apoi o încetinire, ceea ce înseamnă că cererea este deja în creștere și va continua ritmul - desigur, dacă nici o altă criptomonedă concurentă, cum ar fi Litecoin, nu ar scoate Bitcoin din scenă.

Numărul total de Bitcoin în circulație. Sursă: Wikipedia


Cine a inventat Bitcoin?

Se crede că Bitcoin a fost creat de Satoshi Nakamoto, care a anunțat invenția la 31 octombrie 2008 într-o listă de mail-uri criptografică printr-o lucrare de cercetare numită Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System (Bitcoin: Un sistem peer-to-peer de plăți electronice). Ce este mai interesant este faptul că numele său este probabil un alias folosit de o persoană(e) necunoscută(e) care a(u) creat Bitcoin inițial. În 2016, antreprenorul australian, Craig Wright, s-a autodeclarat "Domnul Bitcoin ", o titulatură care a fost acceptată pe scară largă de membrii importanți ai comunității Bitcoin.

Când a fost creat Bitcoin?

Istoria financiară a Bitcoin își are originea pe 22 Mai 2010, când cineva a cumpărat o pizza. Dacă nu ați auzit despre acest eveniment major, nu vă faceți griji, nu sunteți singurul ...

Pizza nu a fost cea mai importantă parte a tranzacției, ci ceea ce a fost folosit pentru a plăti pentru ea a fost. Masa costa 10.000 de Bitcoins, si a fost pentru data când această monedă virtuală a fost folosită pentru a cumpără ceva în lumea reală. Această zi este sărbătorită anual, de către simpatizanții Bitcoin drept Pizza Bitcoin Day.

Lucrurile au evoluat foarte mult fată de acel moment. Utilizarea și valoarea Bitcoin-ului au avansat la fel de mult. Dacă acea cină s-ar fi desfășurat fără cei 10.000 de Bitcoin, poate nu ar mai fi intrat în istorie, dar acele persoane ar fi fost mai bogate cu peste 20 de milioane de dolari.

În luna martie a acestui an, prețul unui Bitcoin a depăsit pentru prima dată prețul unei uncii de aur. Și continuă să urce.

Unde puteți sa plătiți cu Bitcoin?

Există o mulțime de lucruri pe care le puteți cumpăra folosind Bitcoin - în afară de pizza! Acum există mai multe locuri care acceptă această monedă, iar conform www.coindesk.com, în 2015, numărul de comercianți și magazine care acceptă Bitcoin a explodat. Multe dintre ele sunt site-uri pentru comerțul online, dar un număr din ce în ce mai mare de magazine "clasice" acceptă acum și BTC. Lista se extinde constant și veți putea să folosiți Bitcoin literalmente oriunde.

1. Articole pentru gospodărie;

2. Jocuri video;

3. Carduri cadou;

4. Călătorii;

5. Produse alimentare;

6. Autovehicule;

7. Bacșiș și caritate;

8. Magazine online și offline.

Cele mai multe procesatoare de plată Bitcoin vor furniza, de asemenea, la checkout, un cod QR, care reprezintă o adresă Bitcoin și o sumă de plată.

Codurile QR sunt foarte convenabile, deoarece plata se face foarte ușor folosind aplicația portofelului Bitcoin de pe orice smatphone. Trebuie doar să scanați codul QR și datele privind destinatarul se vor completa automat și suma solicitată de plată. Odată ce ați introdus suma și ați autoriza tranzacția, plata este finalizată.

Tranzacțiile Bitcoin pot fi urmărite?

Bitcoin este complet transparent. Toate tranzacțiile Bitcoin sunt publice, urmărite și stocate permanent în rețeaua Bitcoin. Adresele Bitcoin sunt singurele informații folosite pentru a determina unde au fost alocate și unde au fost trimise Bitcoins. Aceste adrese sunt create în mod privat de către portofelele fiecărui utilizator. Întrucât utilizatorii de obicei trebuie să-și dezvăluie identitatea pentru a primi servicii sau bunuri, adresele Bitcoin nu pot rămâne pe deplin anonime. Rețeaua Bitcoin este o rețea peer-to-peer și este posibil să se înregistreze adresele IP ale utilizatorilor.

Ce țări susțin Bitcoin ca monedă?

Statutul juridic variază de la o țară la alta însă lista țărilor care acceptă BTC se extinde în mod constant.

Bitcoin operează independent de orice bancă centrală, spre deosebire de alte valute bine cunoscute, de ex. Dolarul american sau Euro. Rețeaua Bitcoin nu are nici un alt punct central sau un singur administrator, ceea ce o face o monedă digitală descentralizată.

Valoarea fundamentală a Bitcoin este generată prin minerit și strâns legată de costurile pentru energia electrică și hardware. De asemenea un alt factor care amplifică valoarea sa este cantitatea limitată, procesul de generare lent și creșterea cererii.


Bitcoin se răspândește pe tot globul ca metodă validă de plată în schimbul căreia puteți achiziționa diverse bunuri și servicii, ceea ce va duce la creșterea cererii și mai mult.

Este Bitcoin Legal?

Reglementările diferă de la țară la țară. În prezent, numai Japonia recunoaște oficial Bitcoin ca bani, în timp ce în alte țări nu există încă o legislație specifică. Dar ne putem aștepta ca autoritățile naționale de reglementare financiară să devină din ce în ce mai interesate de Bitcoin și de alte monede virtuale, pe măsura ce tehnologiile de tip blockchain se răspândesc rapid, iar dimensiunea cripto-economiei crește.

Este Bitcoin sigură pentru a putea fi tranzacționată?

Bitcoin este un activ volatil, cu variații zilnice de preț mai mari de 10%, ceea ce îl face sa fie considerabil mai riscant pentru investiții și tranzacționare. Desigur, nu există o recompensă mare fără un risc ridicat, dar nu trebuie să investiți sau să utilizați fonduri pe care nu vi le puteți permite să le pierdeți.

Vestea bună este că Admiral Markets oferă un set avansat de ordine condiționate - protecția împotriva volatilității - care va oferă protecție suplimentară pentru instrumentele extrem de volatile.

Este Bitcoin un Bubble?

Situația din jurul cripto-tehnologiilor se asemănă foarte mult cu bula .com de la începutul anilor 2000. Există un număr mare de proiecte bazate pe tehnologia blockchain care își anunță zilnic ICO. ICO reprezintă Initial Coin Offering și este o etapă a proiectului alocată strângerii de fonduri. Este un fel de IPO, dar în economia cripto. Proiectele sunt finanțate în mod colectiv de către public, care achiziționează "token" în schimbul Bitcoin și al altor criptomonede importante. Desigur, la fel ca în oricare altă industrie, 90% dintre proiecte nu vor reuși să livreze un produs final și probabil că nu va trece mult timp până când vom vedea câteva falimente . În prezent, prețul Bitcoin poate fi, într-o oarecare măsură, supraevaluat datorită cheltuielilor masive de Bitcoin efectuate în cadrul ICO-ului.

Deci, este doar un balon sau nu? Vom ști doar dacă se va sparge. Între timp, puteți tranzacționa Bitcoin CFD cu Admiral Markets și beneficiați de un levier de 1:5 în timpul unei sesiuni de tranzacționare 24/7.

Rămâi alături de noi pentru informații mai interesante despre Bitcoin și alte criptomonede ... în curând!

Rețineți că acum aveți posibilitatea să tranzacționați Bitcoin pe un cont Demo cu Admiral Markets. Încercați astazi ... Practica vă perfecționează!




Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.