Ar putea sancțiunile împotriva Iranului să împingă la 200 de dolari pe baril cotația petrolului?

Octombrie 21, 2018 23:58

Este de notorietate faptul că piața petrolului este extrem de volatilă pentru tranzacționare în special datorită numărului de factori care îi influențează prețul. Aprovizionarea, cererea, geopolitica, războiul comercial, sancțiunile impuse Iranului, dinamica economiei globale sunt principalii factori de influență. Cu toate acestea, se pare că ar putea apărea ceva nou...

Potrivit pieței de opțiuni din SUA, numărul pozițiilor deschise pentru nivelul de 100 de dolari al opțiunilor de tip Call ce au ca activ suport țițeiul WTI a crescut cu 30% la începutul lunii octombrie la un volum de 31.000 de contracte. O opțiune de cumpărare (de tip Call) este un pariu de creștere pe un instrument, ceea ce înseamnă că traderii implicați iau în considerare faptul că petrolul WTI va atinge pragul de 100 de dolari pe baril până în decembrie 2019.

Între timp, Turki Aldakhil, de la televiziunea Al Arabiya din Arabia Saudită, a susținut varianta că petrolul ar putea ajunge la 200 de dolari pe baril. Acest lucru se bazează pe tensiunile în continuă escaladare dintre SUA și Arabia Saudită în ceea ce privește moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, rezident american și critic al lui Mohammed bin Salman. El a fost dat dispărut după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie.

Înainte de a examina motivele de a tranzacționa sau nu și, dacă da, cum anume, pe grafice, să analizăm cele două tipuri diferite de piețe de petrol disponibile pentru tranzacționare.

Tranzacționarea WTI vs. Brent

Deși există multe tipuri diferite de petrol în piețele globale, există două repere principale pe care lumea le urmează, care sunt, de asemenea, tranzacționabile:

Brent - Aceasta este o formă de țiței ce provine din patru câmpuri petrolifere diferite din Marea Nordului: Brent, Forties, Oseberg și Ekofisk. În general, este ușor de transferat în locații îndepărtate și este ideal pentru rafinarea motorinei și a benzinei;

West Texas Intermediate (WTI) - Aceasta este o formă de țiței care este extras din zăcămintele situate în Statele Unite. Acesta este trimis prin conducte către Cushing, statul Oklahoma și este, de regulă, costisitor de transportat în locații îndepărtate.

Țițeiul WTI este principalul indicator al cantității de petrol consumată în Statele Unite. Deci, de ce a apărut o tendință ascendentă pentru uleiul WTI? Să aruncăm o privire asupra posibilelor cauze ale creșterii cu 30% a activității opțiunilor de tip Call.

Efectul sancțiunilor impuse Iranului asupra prețului petrolului

În luna mai, președintele american Donald Trump a anunțat că va retrage SUA din acordul nuclear pe care administrația Obama și alte cinci țări le-au negociat cu Iranul în 2015.

Acum, administrația Trump a impus sancțiuni asupra industriei energetice a Iranului, recomandând cumpărătorilor să reducă importurile de petrol din Iran până la 4 noiembrie 2018. Și, potrivit unor analiști, există dovezi care sugerează că țări precum India și China nu vor mai achiziționa petrolul iranian cu începere din luna noiembrie.

Odată cu exporturile Iranului, care au scăzut la 2 milioane de barili pe zi în septembrie, de la 2,8 milioane de barili în aprilie, mulți dintre participanții la piață se așteaptă ca OPEC, Organizația țărilor exportatoare de petrol, să intervină pentru a umple golul.

Următorul grafic Reuters ne arată dinamica pozițiilor deschise pentru contractele Call pe WTI la 100 de dolari cu scadență în 2019:

Sursa: Reuters 15 octombrie 2018 la 11:04 AM BST

Deci, cum ar putea traderii să încerce să profite de această tendință ascendentă a prețului petrolului? Să aruncăm o privire la un grafic al petrolului WTI pentru a afla mai multe detalii:

Strategia de tranzacționare a petrolului WTI

Sursa: Admiral Markets MT4 WTI Daily – Interval: 5 mai 2017 - 15 octombrie 2018

În graficul de mai sus putem vedea că, în timp, prețul WTI a crescut, deși nu cu o traiectorie în linie dreaptă. Cu toate acestea, traderii pot utiliza indicatori diferiți pentru a-i ajuta să găsească punctele "mediane" la care care piața se poate retrage în urma unei extinderi.

Bineînțeles, există numeroși indicatori și strategii care ar putea fi de folos într-o situație de piață ca cea de mai sus. Cu toate acestea, hai să începem cu unul dintre cele mai simpli indicatori: lina de trend.

În graficul WTI de mai sus a fost trasată o linie de trend care unește minimele cotației pe termen mai lung. Am putea spune că acesta este punctul central. Cu alte cuvinte, punctul din care piața ar putea începe, din nou, expansiunea. În unele cazuri, piața ar putea să nu se retragă către acest nivel menționat, pe măsură ce trendul de creștere accelerează. Cu toate acestea, în cazul în care aceasta revine la punctul median, sau linia de trend, ce am putea face?

Putem analiza dinamica prețului pentru a căuta posibile semnale din partea cumpărătorilor care ar putea reveni în piață. În cea mai recentă desprindere de la nivelul liniei de trend, pe 16 august 2018, piața a lansat un semnal de inversare a tendinței, numită „pun bar". Cum am putea tranzacționa o astfel de tendință? Să aruncăm o privire.

Deschiderea poziției, nivelul de Stop Loss, ținta și riscul

Un posibil nivel de intrare în piață ar fi putut fi cel din zona maximului înregistrat și, în același timp, cu un ordin de tip stop-loss situat la un nivel în partea inferioară. Adică, în cazul de față un preț de intrare de 65,71 și un stop-loss la 64,66 de dolari.

Dacă piața ar fi scăzut la un nivel mai jos decât cel al ordinului stop-loss, atunci tranzacționarea unui lot ar fi dus la o pierdere de 105 USD. În cazul în care traderul ar fi vizat maximul consemnat pe 30 iulie 2018, la 71,39 de dolari, atunci acest lucru ar fi avut ca rezultat un profit de aproximativ 568.00 USD pe 4 septembrie.


Acest material nu conține și nu trebuie interpretat ca având în conținutul său sfaturi de investiții, recomandări de investiții, oferte sau solicitări de tranzacții cu instrumente financiare. Te rugăm să reții că o astfel de analiză de tranzacționare nu reprezintă un indicator fiabil pentru nicio performanță actuală sau viitoare, deoarece circumstanțele se pot schimba în timp. Înainte de a lua orice decizie de investiții, ar trebui să soliciți lămuriri din partea unor consultanți financiari independenți pentru a te asigura că înțelegi riscurile.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.