Aprecierea dolarului si consecintele acesteia

August 19, 2015 12:06

Aprecierea Dolarului

Ce inseamna aprecierea dolarului?

Dolarul american nu are o valoare constanta in raport cu clelalte valute - euro, yeni japonezi, lire sterline si asa mai departe. Valoarea dolarului creste si scade în functie de conditiile economice, politicile guvernamentale, dezechilibrele de import-export si alti factori. Aprecierea dolarului american inseamna ca dolarul devine mai valoros in comparatie cu alte valute, ceea ce poate avea un efect direct asupra buzunarului dumneavoastra.

Rate de schimb

Ratele de schimb va permit să "schimbati" o cantitate dintr-o anumita valuta, intr-o cantitate echivalenta a altei valute. De exemplu, un dolar american ar putea oferi aceeasi putere de cumparare ca 0,8 euro, caz in care 1 euro ar valora echivalentul a 1.25 dolari. (Calculul:. 1 / 0,8 = 1,25). Sa spunem ca vreti sa cumparati ceva facut in Franta, iar pretul producatorului este de 500 de euro. V-ar costa 500 x 1.25 sau 625 dolari pentru a cumpara produsul respectiv.

Aprecierea

In cazul in care dolarul american se apreciaza, acesta castiga in valoare in fata altor valute. Sa spunem ca un dolar trece de la a fi echivalentul a 0,8 euro la 0,85 euro. Acum 1 euro este in valoare de un pic mai putin de 1.18 dolari. Pentru a cumpara acel produs de 500 de euro, ai acum nevoie de aproximativ 588 dolari. Opusul aprecierii dolarului este deprecierea acestuia, caz in care dolarul pierde din valoare in raport cu alte valute. Daca un dolar coboara de la 0,8 euro la 0,75 euro, atunci 1 euro va avea ca puterea de cumparare echivalentul a 1.33 dolari. In acest caz, produsul respectiv in valoare de 500 de euro va costa acum aproximativ 667 dolari.

Efecte

Dupa cum am vazut in exemplul de mai sus, aprecierea dolarului afecteaza consumatorii. Marfurile importate devin mai ieftine, pentru ca le puteti cumpara cu mai putini dolari. In cazul in care dolarul este mai puternic raportat la alte valute, este un moment bun pentru a calători in strainatate, deoarece banii vor avea o putere de cumparare mai mare. Un dolar mai puternic are de asemenea si dezavantaje. Produsele americane devin mai scumpe in strainatate, ceea ce afecteaza exporturile si poate fi o piedica asupra economiei. Daca aveti investitii pe pietele externe, de exemplu un fond mutual care include actiuni sau obligatiuni straine, profiturile vor fi mai reduse atunci cand vor fi convertite in dolari.

Perechile valutare

Valutele sunt corelate intre ele. In cazul in care dolarul se apreciaza, de exemplu cu 5 la suta fata de euro, nu inseamna ca se apreciaza, cu aceeasi 5 la suta fata de yenul japonez, lira sterlina, dolarul canadian si asa mai departe. Dolarul se poate aprecia mai mult sau mai putin fata de fiecare moneda in parte, se poate deprecia, sau poate sa ramana la aceeasi valoare. Depinde foarte mult de legaturile economice dintre tarile ce folosesc monedele respective. Cand auziti la stiri ca dolarul este "mai puternic", in general inseamna ca se apreciaza fata de celelalte valute importante.

Cum afecteaza un dolar puternic fondurile mutuale internationale?

Multi investitori folosesc fonduri mutuale internationale ca o acoperire impotriva unei scaderi a economiei SUA. Cu toate acestea, fondurile internationale pot crea mai multe probleme decat beneficii in cazul in care cresterea economica determina o apreciere a dolarului. De mentionat ca anumite tipuri de fonduri internationale sunt mai sensibile la fluctuatiile valutare decat altele.

Fondurile internationale

Un fond mutual international este un grup de titluri de valoare care au fost emise de diverse tari, mai putin Statele Unite. Fondurile de venituri contin obligatiuni de stat externe si datorii corporatiste, în timp ce fondurile de crestere contin actiuni la companii straine. Se pot cumpara fonduri bazate pe zone geografice, dar si pe diferite tipuri de valori mobiliare. De exemplu, unele fonduri contin actiuni la companii energetice din diverse tari, in timp ce altele pot contine obligatiuni emise de guverne din diverse parti ale lumii. Fondurile internationale care contin titluri de valoare emise de tari in curs de dezvoltare au mai mare legatura cu volatilitatea preturilor decat fondurile care detin doar titluri de valoare europene sau japoneze.

Preturile

Atunci cand un fond mutual dobandeste activele unei anumite tari, aceste active sunt in general evaluate in moneda tarii respective. Cu toate acestea, in cazul in care fondul respectiv este inregistrat in Statele Unite, actiunile sale trebuie sa fie evaluate in dolari. Valoarea actiunilor fondurilor mutuale este stabilita zilnic la incheierea sesiunii de la Bursa de Valori din New York. La momentul respectiv, managerul fondului calculeaza valoarea de baza a unitatilor de fond, cum ar fi actiunile si obligatiunile. Valoarea activului net a fiecarei actiuni este calculata prin impartirea valorii totale a fondului la numarul actiunilor aflate in circulatie. Intr-un fond internațional, valoarea titlurilor este convertita din euro, yeni sau alte valute in dolari.

Riscul valutar

Valoarea actiunilor fondurilor internationale scade atunci cand valoarea dolarului american se apreciaza. De exemplu, daca o lira sterlina are valoarea de 2 dolari, atunci o obligatiune de stat de 1.000 de lire este in valoare de 2.000 de dolari. In cazul in care valoarea dolarului american se dubleaza, obligatiunea valoreaza tot 1.000 de lire sterline, dar aceasta valoreaza doar 1.000 dolari. Valoarea reala a activelor fondului poate ramane identica, chiar daca actiunile pierd din valoare. Profesionistii in investitii se refera la pericolele generate de cursul de schimb folosind expresia "risc valutar".

Consideratii

Atat fondurile mutuale nationale cat si cele internationale expun investitorii riscului valutar. In schimb, un fond global va poate proteja de fluctuatiile care implica dolarul american. La fel ca in cazul fondului international, fondul global contine valori mobiliare din intreaga lume. Spre deosebire de un fond international, acesta poate contine si titluri de valoare americane. In cazul in care dolarul se apreciaza, valorile mobiliare straine isi pierd valoarea, dar valoarea de piata a valorilor mobiliare americane va creste. In funtție de caracteristica fondului, cresterea valorii activelor americane ar putea compensa pierderile legate de activele altor tari.

Cresc preturile actiunilor atunci cand scade dolarul?

Valoarea de piata a dolarului american are impact asupra fiecarui segment al economiei, inclusiv asupra pietei de valori. Un dolar puternic este sinonim cu scaderea preturilor actiunilor, in timp ce un dolar mai slab poate duce la cresterea preturilor actiunilor. Cu toate acestea, relatia dintre piata valutara si piata de valori este destul de complexa. Un dolar slab nu este neaparat o veste buna pentru investitori.

Dolarul

Inainte de anul 1973, sistemul monetar international Bretton Woods a determinat valoarea dolarului american. In 1973, guvernul federal a decis sa lase dolarul sa fluctueze liber, valoarea monedei bazandu-se ulterior pe cerere si oferta. Marfurile, inclusiv aurul si petrolul sunt exprimate in dolari. Investitorii straini cumpara dolari pentru a face tranzactii care implica diverse produse, avand un numitor comun. Din acelasi motiv, companiile americane si investitorii pot cumpara euro, pesos sau alte valute. Multi investitori straini vad dolarul ca o investitie de siguranta si cumpara dolari americani atunci cand alte natiuni se confrunta cu probleme economice. In schimb, investitorii vand adesea dolari atunci cand economia Statelor Unite intra in recesiune.

Profiturile companiilor

In cazul in care dolarul scade in valoare, pretul marfurilor exprimate in dolari va creste. Prin urmare, valoarea actiunilor companiilor energetice poate creste pe masura ce dolarul se slabeste. Dupa devalorizarea dolarului, importurile devin mai scumpe, dar companiile straine pot achizitiona produse americane la preturi mai mici. Acest lucru ajuta poate ajuta la cresterea exporturilor. Pe masura ce exporturile vor creste, profiturile companiilor exportatoare vor creste si ele, iar actiunile companiilor americane vor valora mai mult. Investitorii care incearca sa profite de pe urma cresterii valorii actiunilor, pot transfera invisestitiile din obligatiuni catre actiuni. Mai mult, competitia intre dintre companii, poate conduce contribui la cresterea valorii actiunilor.

Increderea

Traderii care tranzactioneaza zilnic urmaresc indeaproape tendintele economice actuale. Acesti investitori contribuie la cresterea preturilor actiunilor atunci cand dolarul scade in valoare. Cu toate acestea, alti investitori au o perspectiva pe termen lung si urmaresc factorii care stau la baza depreciereii dolarului. Situatii ca nivelul excedentar al datoriei guvernamentale pot indica faptul ca economia Statelor Unite a intrat in recesiune. Prin urmare, investitorii pot sta departe de actiuni si se pot orienta catre investitii mai sigure, cum ar fi obligatiunile. Aceasta actiune ar putea provoca o scadere temporara a bursei de valori. Pe de alta parte, in cazul in care prognoza economica pe termen lung arata bine, investitorii pot pastra actiunile, in speranta ca pot castiga pe masura ce economia se stabilizeaza.

Fondurile valutare

Piata de capital din Statele Unite cuprinde o varietate de fonduri ce includ valute sau active denominate in dolari. Unele fonduri incearca sa profite de aprecierea dolarului prin investitii in petrol, aur sau dolari. Alte fonduri urmaresc o strategie diferita si "pariaza" impotriva dolarului, investind in alte valute. Atunci cand dolarul se depreciaza, fondurile care contin valutele sau instrumetele altor tari cresc in valoare. Castigurile obtinute din aceste titluri de valoare compenseaza pierderile din fonduri ce au legatura cu dolarul american.


Este posibil sa te intereseze sa afli mai multe si despre Pretul Aurului.