Alegeri anticipate Marea Britanie, 2017: prezentare generală a rezultatelor recente

Mai 26, 2017 15:30

Stimați traderi,

Peisajul politic rămâne turbulent în cadrul Uniunii Europene, în timp ce Regatul Unit se pregătește pentru alegeri generale anticipate, stabilite pentru data de 8 iunie.

A fost un an destul de volatil pentru britanici, ca urmare a rezultatului destul de îngust (51,9% - 48,11%) în favoarea ieșirii din UE în urma referendumului consultativ din iunie anul trecut.

Dar cum a ajuns Marea Britanie la această nouă oprire în caruselul politic (alegerile generale din 2017)?

În cadrul acestui articol vom examina modelele și deciziile care au condus la acest moment istoric. Dar nu uitați să urmăriți și articolele viitoare în care vom analiza efectul potențial al alegerilor pe piețele financiare înainte ca acestea să aibă loc și, ulterior, impactul efectiv al acestora.

Conservatori vs. Laburiști

În prezent, cele două partide politice dominante din Regatul Unit sunt Partidul Conservator și Partidul Laburist. De fapt, între aceste partide este împărțită puterea de zeci de ani.
Istoria recentă demonstrează că atât conservatorii, cât și laburiștii, s-au aflat la putere pentru perioade lungi de timp. Iată o scurtă prezentare

  1. 1979-1997: Partidul Conservator. Această perioadă a fost marcată de câștigarea alegerilor generale de către Margaret Thatcher ("The Iron Lady") de trei ori consecutiv.
  2. 1997-2010: Partidul Laburist. Tony Blair a ajuns la putere în anul 1997 și a deschis o lungă perioadă de dominație a Partidului Laburist, care a rămas la putere până în anul 2010.
  3. 2010-2017: Partidul Conservator. De această dată conservatorii sunt cei care au câștigat alegrile în anul 2010, când David Cameron a învins printr-o alianță cu liderul liberal-democrat, Nick Clegg.

Când au avut loc alegerile din 2015, David Cameron a reușit să obțină o nouă victorie, dar de data aceasta în condiții parlamentare și mai bune, depășind pragul celor 326 de locuri necesare pentru obținerea majorității. Sprijinul lui Nick Clegg și al liberal-democraților, care au pierdut 49 din cele 57 de locuri, nu a mai fost necesar.

Sursa: Imagine Wikipedia care arată votul popular acordat partidelor din Marea Britanie cu prilejul alegerilor generale, în perioada 1832-2005.

Promisiunea din 2013 care a condus către Brexit

În 2012, premierul David Cameron a respins cererile de referendum cu privire la apartenența Regatului Unit la UE, dar în 2013, sub presiunea deputaților săi și pe fondul ascensiunii UKIP (Partidul Independenței din Marea Britanie), Cameron a fost forțat să facă următoare promisiune de campanie:

Dacă voi fi reales în 2015, un guvern conservator va organiza un referendum cu privire la apartenența Marii Britanii la UE.

Victoria ulterioară a lui David Cameron a început cu o avalanșă de schimbări. O majoritate covârșitoare de conservatori l-a obligat practic să își îndeplinească angajamentul de a renegocia statutul Marii Britanii de membru UE.

Mai important, activitatea sa de negociere cu UE și toți membrii acesteia a fost pusă la încercare într-un referendum consultativ, care a avut loc în iunie 2016.

Premierul Cameron a reușit să negocieze câteva modificări aduse statutului de membru al UE, dar majoritatea populației britanice (51,89%) alege prin vot să părăsească UE. Alegătorii care au susținut apartenena la UE (48,11%) au fost în cele din urmă depășiți cu un procent de 3,78%.

În ciuda caracterului "consultativ" al referendumului, consensul politic din Regatul Unit a condus la acceptarea rezultatului ca fiind obligatoriu (nu a fost menționat, înainte de vot, un prag minim de participare sau un procent minim de câștig).

În haosul politic care a urmat, David Cameron a demisionat din funcția de prim-ministru și a lăsat calea liberă unei noi conduceri.

Sursa: Imagine Wikipedia care arată rezultatele alegerilor din 1975, când Marea Britanie a aderat la UE (stânga) și din 2016 când a votat să iasă (dreapta).

Apar noi figuri politice

Theresa May a preluat conducerea Partidului Conservator și rolul primului ministru la 13 iulie 2016. Deși a sprijinit menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană în timpul campaniei electorale privind referendumul, May a părăsit fără nici o îndoială această tabără, considerând că voința finală a poporului trebuie să fie pusă în aplicare fără nici o altă consultare.

Noul premier a muncit din greu pentru a construi un cabinet cu figuri noi și chiar cu noi poziții. De exemplu, David Davis a fost instalat ca nou secretar pentru Brexit, poziție creată pentru a conduce negocierile cu UE în timpul procesului Brexit.

Noul prim-ministru a elaborat măsurile legale necesare pregătirii procesului Brexit. Parlamentul a trebuit să aprobe și decizia, care a fost căutată și identificată în martie 2017. Declanșarea articolului 50, prin care a început oficial procesul de retragere, a avut loc deja până la sfârșitul acelei luni.

Alegerile din Marea Britanie, 2017

Cu toate că alegerile generale nu ar fi trebuit să aibă loc până în mai 2020, premierul Theresa May a cerut totuși alegeri anticipate în aprilie 2017, obținând în acest sens majoritatea de două treimi necesară în Camera Comunelor pentru a fi adoptată ca lege. May a declarat că alegerile anticipate au fost "singura modalitate de a garanta certitudinea și securitatea pentru anii următori". *

Următoarele alegeri generale, care vor avea loc în data de 8 iunie 2017, vor cuprinde o serie de subiecte care se preconizează că vor dezbina societatea. Dintre acestea menționăm:

  • Retragerea Marii Britanii din UE, care se preconizează a fi o chestiune esențială.
  • Independența Scoției și viitorul Marii Britanii.
  • Eventualele coaliții, în cazul în care Partidul Conservator al Theresei May nu obține majoritatea voturilor.

Ce se va întâmpla rămâne de văzut. Indiferent de rezultat, acest eveniment politic poate avea un impact major asupra piețelor financiare.

Consultați pagina noastră dedicată alegerilor, unde veți putea găsi analize dinamice, sentimentul actual al pieței, precum și alte articole și webinarii gratuite. În esență, aici veți găsi toate informațiile de care veți avea nevoie pentru a tranzacționa înainte, în timpul și după alegerile generale din Marea Britanie.

We'll be giving you some top tips on how to trade through the election and we'll also be reviewing the result and how you could trade the aftermath.

Vom analiza modul în care pot fi tranzacționate alegerile, precum și rezultatul acestora.

Mult succes în tranzacționare,

Chris Svorcik

 

(*) "May to seek snap election for 8 June". BBC. 18 aprilie 2017.

 

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.