10 piețe globale ce pot fi tranzacționate în relație cu negocierile pentru Brexit

Octombrie 08, 2018 01:32

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană în ceea ce privește Brexitul au ajuns într-un impas la un moment critic. Termenul limită pentru divorțul dintre Regatul Unit și UE (așa-numitul "acord de retragere") este 17-18 octombrie, odată cu summit-ul Uniunii Europene. Data a fost aleasă pentru a acorda Parlamentului european, dar și cel al Maii Britanii suficient timp pentru a ratifica acordul. Pe măsură ce ne apropiem de termenul limită, volatilitatea lirei sterline a crescut din ce în ce mai mult, făcând ca aceasta să devină un instrument atractiv pentru traderi. Între timp, moneda Euro nu a fost afectată de aspectele ce țin de Brexit, cel puțin pentru moment. Acest lucru apare și din piața opțiunilor parității lirei sterline în raport cu dolarul american (GBPUSD), în care volatilitatea implicită pe un interval de o lună a crescut la cea mai înalt nivel din martie. Acest lucru înseamnă pur și simplu că există mai multe schimbări de preț care apar pentru lira sterlină, ca urmare a luptelor dintre cumpărători și vânzători. Cu siguranță, volatilitatea poate fi un lucru bun pentru un trader Forex, cu condiția să fie educat și disciplinat. Asta, datorită faptului că se deschid noi oportunități de tranzacționare.

10 piețe globale care sunt tranzacționabile în relație cu negocierile pentru Brexit

Există nouă perechi valutare ale lirei sterline asupra cărora traderii se vor concentra în această perioadă, precum și un indice al pieței bursiere:

GBPUSD (Lira Sterlina vs. Dolarul american)

EURGBP (Euro vs. Lira Sterlină)

GBPAUD (Lira Sterlină vs. Dolarul australian)

GBPCHF (Lira Sterlină vs. Francul elvețian)

GBPCAD (Lira Sterlină vs. Dolar canadian)

GBPJPY (Lira Sterlină vs. Yenul japonez)

GBPNZD (British Pound vs Dolarul neo zeelandez)

GBPPLN (Lira Sterlină vs. Zlotul polonez) *Conturi Prime

GBPSGD (Lira Sterlină vs. Dolarul singaporez) * Conturi Prime

FTSE100 (cele mai mari 100 de companii listate la bursa din Londra)

Un lucru important de reținut este faptul că monedele sunt tranzacționate în perechi valutare. Prin urmare, dacă ai cumpăra GBP / USD, vei considera că lira sterlină se va întări în raport cu dolarul american. Dimpotrivă, dacă ai vinde short paritatea GBPSGD, vei face asta considerând că lira sterlină va slăbi împotriva dolarului singaporez. Acest aspect trebuie gândit ca o balanță: când un taler urcă, celălalt coboară. Având acces la mai multe piețe ce pot fi tranzacționate, poate fi un sprijin pentru traderii globali. Unul dintre argumente este acela că poți analiza contrapartea monedei principale (adică cea de-a doua monedă dintr-o pereche) pentru a o identifica pe cea mai slabă. În acest fel, vei asocia o monedă puternică cu o monedă slabă, ceea ce va duce, de obicei, la o mișcare direcțională.

Tranzacționarea lirei sterline pe baza reacțiilor Marii Britanii vs. cele ale Uniunii Europene

Analiza reacțiilor recente la diferitele știri s-a dovedit utilă pentru traderii ce pot fi la curent cu știrile. Acest lucru se datorează faptului că traderii pot vedea ce gândește piața în privința veștilor bune sau rele. De exemplu:

Știri pozitive și piață în creștere = cel mai bun scenariu posibil pe termen lung;

Știri negative și piață în scădere = cel mai grav rezultat posibil pe termen lung;

Știri pozitive și piață în scădere = oricare ar fi rezultatul, traderii sunt pe scădere pe piețele globale;

Știri negative și piață în creștere = oricare ar fi rezultatul, traderii sunt pe creștere pe piețele globale.

Ultimele două exemple apar, în mod obișnuit, în zonele în care se întâmplă și mișcările mai ample, deoarece traderii se gândesc deja pe termen lung și evită focusarea pe știrile pe termen scurt. Aceste situații sunt denumite poziționări divergente pe știri și pot avea efecte destul de puternice, deși sunt mai dificile de tranzacționat deoarece au loc extrem de rapid.

Ce putem învăța din reacțiile recente ale lirei britanice?

Agenția Bloomberg a rezumat destul de frumos aceste aspecte, așa cum relevă graficul de mai jos:

Graficul lirei sterline vs. dolar, ursa: Bloomberg, interval: 10 septembrie - 11 septembrie 2018

Graficul sugerează că piața consideră că o înțelegere între Marea Britanie și UE ca fiind de bun augur pentru lira sterlină. Un scenariu fără un acord pare să fie negativ pentru lira sterlină. Prin urmare, traderii pot începe să construiască o listă cu piețele ce merită a fi tranzacționate în cazul în care lira sterlină va crește sau va scădea ca urmare a știrilor viitoare, sau al ajungerii la un acord, sau în situația în care divergențele de opinii vor prevala. O modalitate rapidă de a determina dacă o pereche valutară este consolidată sau slăbită este de a utiliza mediile mobile.

Acest indicator ajută la determinarea tendinței generale. Să aruncăm o privire la un exemplu:

Tranzacționarea utilizând medii mobile

Lira sterlină vs. Yenul japonez, sursa: Admiral Markets MT4 - Cont demo - interval 22 martie 2018 - 28 septembrie 2018

În graficul de mai sus putem observa că perechea valutară GBPJPY a rămas sub media mobilă de 55 de zile în cea mai mare parte din acest an. Cu toate acestea, pe 10 septembrie cotația a închis peste media mobilă de 55 de zile. Acest lucru a avut loc în aceeași zi când Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene a afirmat că s-ar putea ajunge la o înțelegere în doar câteva săptămâni. Intrând la cumpărare pe acea bară a cărei închidere a depășit media mobilă ar fi putut rezulta într-o intrare pe cumpărare spre maximul acelei bare, cu un ordin stop-loss la minimul acesteia. Cu o intrare la 145,03 și un stop-loss la 143,06, riscul total ar fi fost de 197 de pips. Tranzacționând un lot standard de 100.000 de unități, ar fi condus la o pierdere de aproximativ 1.728 de dolari. Însă, la 149,3, următorul swing crescător din grafic, ar fi putut conduce la un profit de aproximativ 3.745 de dolari pe 21 septembrie.

Acest material nu conține și nu trebuie interpretat ca fiind unul ce conține sfaturi de investiții, recomandări de investiții, oferte sau solicitări de tranzacții cu instrumente financiare. Te rugăm să reții că o astfel de analiză de tranzacționare nu este un indicator relevant pentru nicio performanță actuală sau viitoare, deoarece circumstanțele pot fi schimbate în timp. Înainte de a lua orice decizie de investiții, trebuie să soliciți sfaturi de la consultanți financiari independenți pentru a re asigura că înțelegi riscurile.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.