Tranzacționarea și execuția ordinelor la știri, EXPLICATĂ

Aprilie 24, 2015 16:38

Pentru fiecare cumpărător trebuie să existe un vânzător și fiecare vânzător este atribuit unui cumpărător. Pentru fiecare vânzător ar putea exista mai mulți cumpărători și pentru fiecare cumpărător ar putea exista mai mulți vânzatori. Nu este vorba despre numărul de persoane în sine, despre broker și execuție, ci doar despre natura CERERII și a OFERTEI. Traderii urmăresc calendarul economic și tranzacționează la știri pentru a face mai mulți bani, DAR există o serie de pericole și riscuri pe care puțini le înțeleg.

Introducere - Exemplul Eur/Usd

În cazul în care un investitor vrea să schimbe dolarii pe care ii deține cu euro ai altcuiva, dar singurul mod de a obține acei euro este prin oferirea mai multor dolari decât a oferit cumpărătorul anterior și el să fie dispus să-i ofere, euro crește pentru a absorbi dolarii în plus.

În acest caz se spune că cererea este mai mare decât oferta și cursul EurUsd crește.

Pe de altă parte, în cazul în care un investitor vrea să schimbe euro cu dolari și acceptă mai puțini dolari decât vânzătorul precedent, euro va fi în scădere.

În acest caz se spune că oferta este mai mare decât cererea și cursul EurUsd scade.

Teoretic, cererea poate depăși oferta la nesfârșit. Un exces al ofertei față de cerere este limitat doar de punctul zero. Între excesul ofertei față de cerere, sau a cererii față de ofertă, există o stare în care cele două sunt în echilibru. În acest caz, există un schimb egal între un număr de euro pentru unul de lei.

Acesta este singurul mod în care fluctuațiile valutare sau din orice piață de capital, pot să apară. Excesul de cerere sau ofertă mișcă prețul. Fiecare principiu care se va dezvolta din acest punct este într-un fel un postulat a acestui adevăr de bază.

Formarea prețului

Legea cererii și a ofertei este cea mai importantă. În cazul în care cererea de a cumpăra o pereche valutară este mai mare decât oferta disponibilă, singurul mod în care cererea poate fi satisfăcută este ca prețul să crească la un nivel care atrage suficientă ofertă care să egaleze cererea. Atunci când este atins acest punct, prețul nu mai avansează. Dacă oferta de vânzare este mai mare decât cererea de a cumpăra, singurul mod în care oferta va fi absorbită este ca prețul să scadă, până la un punct care atrage suficientă cerere pentru a absorbi toată cantitatea. Când se întâmplă acest lucru, prețul nu mai scade.

Majoritatea traderilor știu că prețul se mișcă pentru că se cumpără și se vinde, dar foarte puțini înțeleg cum cumpărătorii și vânzătorii mișcă prețurile. Pentru a înțelege mai bine mecanismele din spatele ecranului, să urmărim și să analizăm un Order Book.
Prezentarea unui ORDER BOOK (vezi cum arată adâncimea pieței în imaginea de mai jos)

Acesta este compus din prețuri Bid și Ask, cel mai mare Bid și cel mai mic Ask oferind prețul curent, la care ordinele market vor fi executate. În stânga, pe Bid, avem ordinele Buy Limit (ce pot fi ordine de intrare long sau de marcare a profitului), iar în dreapta ordinele Sell Limit (ce pot fi ordine de intrare short sau de marcare a profitului), alături de volumele (cantitățile) aferente fiecărui nivel de preț.

1.30635 cu 1.30639 sunt prețurile la care s-au efectuat ultimele tranzacții, vânzare, respectiv cumpărare.

Ordinul market

Dacă plasați un ordin market, va fi executat total la prețul curent dacă există suficientă cantitate, respectiv parțial la prețul curent dacă nu mai există suficient volum pe bid sau ask, urmând ca diferența să fie executată la următorul nivel de preț. Dacă avem o avalanșă de ordine Market trimise, să spunem 50M, de la unul sau mai mulți jucători, acestea vor fi executate după cum urmează: 11M la 1.30639, 2M la 1.30642 și tot așa până când cele 50M vor fi consumate. Așadar, un ordin market are execuția garantată, NU și prețul, care depinde de volumul pe următoarele cotații.

Ordinul Limit

Dacă plasați un ordin limit, el va intra direct în order book la nivelul specificat și va fi executat exact la acel preț sau mai bun, executat parțial sau deloc. Indiferent ce s-ar întâmpla în piață, un ordin limit de vânzare, plasat de exemplu la 1.30646, va fi executat total la nivelul plasat sau mai bun dacă se efectuează cel puțin o tranzacție mai sus. Ordinul Limit poate fi executat doar parțial dacă prețul atinge exact acel nivel și apoi revine sau deloc dacă nu există suficientă cantitate. Wikipedia explică Ordinele Limit.

Ordinele Stop

Acestea sunt cele două tipuri de ordine active (Market si Limit) ce compun piața, in timp ce ordinele de tip Stop (Buy Stop, Sell Stop, inclusiv Stop Loss) sunt ordine pasive, care devin ordine Market când prețul se tranzacționează la nivelul specificat. Pentru că există o cantitate limitată pe cealaltă parte a pieței, sau poate să lipsească oferta pe un nivel sau mai multe, ordinele Stop au doar execuția garantata, NU și prețul.

!!! Din acest motiv, ordinul Stop Loss limitează pierderea, dar nu o și garantează.

De exemplu, dacă am avea un ordin Stop la prețul 1.30642 (Buy Stop pentru intrare în piață sau Stop Loss pentru limitarea pierderii), acesta va deveni ordin Market când se efectuează prima tranzacție la acel nivel Ask. Cantitatea este limitată (vânzători cu sell limit), iar cantitatea de ordine Stop activate poate fi mult mai mare. În acest caz, ordinele Stop vor fi executate cu ordinele de mai sus de pe Ask, până când toate vor fi împlinite. Investopedia explică Ordinele Stop.

EXECUȚIA LA ȘTIRI

În condiții normale de piață, datorită lichidității existente în general pe fiecare nivel de preț, ordinele Stop sunt executate la prețul specificat sau foarte puțin diferit (pipeți). În condiții anormale de piață (mișcări rapide cauzate de publicarea indicatorilor sau din alte cauze asemănătoare), se întâmplă următorul fenomen:

1. Foarte multe ordine Stop (Buy Stop sau Sell Stop, pentru intrarea în poziții sau protejarea tranzacțiilor deschise cu SL) sunt plasate în apropierea prețului curent, pe fiecare nivel
2. Foarte puține ordine Limit (Sell Limit pentru intrarea în poziție sau marcarea profitului) mai rămân plasate în apropierea prețului. Cine ar plasa un Sell Limit la câțiva pipși înaintea unei știri?
3. Diferența dintre cerere și ofertă este foarte mare, iar dacă știrea este pozitivă pentru Euro sau negativă pentru Dolar, avem o mișcare rapidă în sus.

Ordinele Buy Stop plasate vor fi activate ca Market (reținem că ordinele Stop sunt pasive și devin Market când prețul atinge nivelul respectiv), alte ordine noi Market vor fi lansate de participanți la publicare, în timp ce pe cealaltă parte a pieței lichiditatea va fi redusă pe primele nivele și va fi din ce în ce mai mare pe următoarele (vânzătorii vor prețuri mai mari).

La fel cum o parte din traderi plasează ordine Stop (Buy sau Sell) în apropierea prețului curent pentru a specula o mișcare rapidă într-o direcție, alți traderi plasează ordine Limit mai departe de prețul curent, pentru a specula așa numitele spike-uri sau pentru a vinde de la mai sus (de exemplu de la un nivel de rezistență într-un trend descendent). Datorită condițiilor descrise anterior, ordinele Stop ale primei categorii (cumpărători) vor fi executate cu ordinele Limit + Market ale celei de a doua categorii (vânzători), ceea ce duce la lărgirea spread-ului în piața interbancară și a slippage-ului în execuție.

Așadar NU este brokerul (în general, excluzând aici brokerii nereglementați și implicit nesupravegheați) cel care execută incorect ordinele Stop, ci doar mecanismul pieței și lupta dintre traderi în a anticipa reacția și continuarea. Dacă știrea cauzează o mișcare consistentă, cei care plasează ordine Stop sunt avantajați în fața celor cu ordine Limit, iar dacă știrea provoacă doar un spike, cei cu ordine Limit sunt în avantaj.

Imaginea din stânga: Order Book.....................Imaginea din dreapta: fereastra de ordine din platformă

Acum, platforma MT4 în varianta 4 Supreme Edition permite plasarea unor ordine de tip OCO (one cancel other), compus din două ordine Stop, Buy Stop și Sell Stop (OCO breakout) sau Limit, Buy Limit și Sell Limit (OCO reversion) la o anumită distanță de prețul curent, cu un anumit Stop Loss și Take Profit (în valoare, în puncte, ca procent de Equity sau Balance). Acestea pot fi salvate ca template (șablon) și doar un click pe numele șablonului plasează această combinație de ordine.

Plasarea acestora la noroc este foarte riscantă, în special a celor Stop pentru că pot fi executate la un preț diferit, unde există contraparte. Astfel, este recomandat să anticipați dacă știrea poate surprinde într-o anumită direcție, dacă datele influențează politica monetară, caz în care mișcarea va găsi continuare, sau dacă ar putea fi doar o reacție emoțională incertă (sus-jos).

Înțelege practicile investitorilor instituționali și cum aceștia induc în eroare publicul pentru a cumpăra ieftin și vinde scump și/sau invers.

Cristian Cochințu,

Admiral Markets UK Ltd
Autorizată și reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA UK), FRN. 595450.

Avertisment risc:

Conţinutul acestui material are rol informativ și educațional și nu trebuie să fie interpretat ca o recomandare personală, sfat investițional sau invitație de a tranzacționa bani reali. Tranzacționarea cu levier amplifică atât câștigurile cât și pierderile și poate duce la pierderea tuturor depozitelor. Admiral Markets UK Ltd recomandă consultarea unui consilier financiar independent.

Declinarea Responsabilității:

Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termeni și condiții oficiale sau angajamente în relația cu Admiral Markets UK Ltd. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS sau Admiral Markets AS. Admiral Markets UK Ltd nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existnd posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vnzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat. Admiral Markets UK Ltd este autorizat și reglementat de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie cu seria FRN 595450. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Autorității de Conduită Financiară. Adresa Admiral Markets UK Ltd este One Love Lane, LondraEC2V 7JN. Numărul de înregistrare este 08171762. Admiral Markets UK Ltd este de asemenea reglementat sub Directiva Piețe in Instrumente Financiare (MiFID); pentru alte țări pe teritoriul Uniunii Europene, Admiral Markets UK Ltd oferă servicii sub regimul MiFID de passportare.

Tranzacționarea produselor financiare derivate, în marjă, implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați pe Forex sau CFD decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rugăm că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu investiți decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți. Mai multe detalii despre riscul aferent tranzacțiilor financiare pe www.AdmiralMarkets.ro

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.