Predicții 2016: Barilul de Petrol - Oportunitatea Anului?

Ianuarie 11, 2016 09:03

Oricine ți-ar spune că știe încontro se îndreaptă piața petrolului în 2016, fie este neexperimentat, fie prea naiv pentru a realiza că sunt prea multe variabile în joc și nimeni nu poate prezice cu acuratețe efectele asupra altor variabile în ecuația petrolului.

Dacă analiștii ar fi plătiți pentru Acuratețe...

Au scris cu nemiluita pe această temă, au multă experiență în această industrie, au avut dreptate în ceea ce privește direcția, dar le-a lipsit sincronizarea și s-au înșelat teribil în ceea ce privește momentul corecției. Îmi amintesc citirea unor comentarii de genul - 'Petrolul de șist necesită un preț al barilului de 80

Să ne aducem aminte de predicțiile de la începutul lui 2015 pentru finalul anului. Majoritatea analiștilor și economiștilor prognozau un preț mai mare de 55$. Ei bine, barilul s-a tranzacționat peste acest nivel doar timp de câteva săptămâni, închizând 2015 sub 40$.
(Monitorizează evoluția în browser - web.admiralmarkets.com - File/Open a Demo Account)

Cotațiile Futures

Similar, prețurile futures nu sunt utile pentru a prezice evoluția viitoare. Sunt tot acolo unde erau înainte de prăbușirea barilului în 2014. Practic, curba Futures a devenit un indicator lagging al unui indicator lagging și la fel de eficientă precum citirea liniilor din palmă pentru a-i prezice viitorul unei persoane.

Presupuneri...

Sunt prea multe variabile care afectează alte variabile în dinamica prețului, pentru a determina cu acuratețe încotro se îndreaptă prețul la finalul lui 2016.

În acest caz, dacă am porni de la premiza că nu putem prezice prețul Petrolului în 2016, ce știm? Cum am putea avea o idee concretă?

Să începem cu asta, știm că la un anumit preț business-ul se închide. Cât trebuie să scadă pentru ca operațiunile să se închidă?

Oricum, dacă atât de mulți bani vor fi pierduți, băncile nu vor mai finanța operațiunile chiar dacă prețul va începe să crescă pentru că vor realiza că aducând producție nouă în piață doar vor provoca o nouă scădere și vor pierde bani din nou și din nou.

Adevărata durere...

Nu este vorba dacă un producător poate face bani pentru 6 luni sau un an, ci dacă poate face bani timp de 10 ani și mai ales dacă poate rămâne în business după o ieftinire masivă a prețului?

Gândiți-vă la piața imobiliară după prăbușirea din 2007-2008. A trecut mult timp până când băncile au redevinit dispuse să susțină business-ul. Asta înseamnă că practic creditarea va suferi și dacă prețul va reveni la peste 50$. Aprecierea aceasta nu înseamnă că imediat cineva va împrumuta bani și va pompa petrol doar pentru a provoca o nouă scădere din cauza creșterii producției.

Putem presupune că în jurul a 20$ pe baril, majoritatea banilor sunt pierduți și pierduți repede, fiind cu adevărat distructiv și dureros pentru creditarea industriei petroliere. Astfel, decizia de a împrumuta bani nu se va baza pe prognozele pe 6 luni, ci pe șansele ca barilul să poată menține un preț mediu timp de 5-10 ani astfel încât business-ul să fie profitabil. Și asta fără un puțin probabil boom al cererii.

De aceea putem presupune că la acest nivel producția nu mai este profitabilă și producătorii sunt scoși din business pe o durată îndelungată sau definitiv.

Business-ul pe termen lung...

La acest preț, nu contează dacă barilul revine peste 50$, dacă suficient de mulți bani sunt pierduți, reprezintă un impediment major pentru planurile și proiecțiile viitoare. În 1980, creditarea a evoluat lent și a urmărit un orizont de timp de 10 ani, susținut de un preț mediu mult peste prețul de producție pentru proiectele de la acea vreme.

Doar pentru că operațiunile pot fi profitabile timp de 6 luni, nu reprezintă un motiv pentru a împrumuta bani și mai ales pentru ca băncile să adopte acest principiu.

Câteva necunoscute...

De exemplu, ce se întâmplă cu Petrolul de Șist dacă barilul tinde spre 20$? Cât de mult scade producția și cât de repede? Variabile care influențează alte variabile. Aceste două concepte, adâncimea și viteza scăderii prețului sau altfel spus prețul și timpul, reprezintă cele două variabile ale ecuației și sunt necunoscute în acest moment.

Evenimentul înseamnă ceva, reacția altceva...

Pot construi un caz pentru un baril sub 30$ în cea mai mare parte a lui 2016, la fel cum pot construi un caz pentru un preț mediu de peste 60$ în aceeași perioadă.

Totul depinde de cum sunt jucate anumite variabile și de cum alte variabile reacționează la modul în care sunt jucate acele variabile. Un eveniment e una - ce se întâmplă cu o anumită variabilă, însă reacția la acel eveniment este cu totul altceva.

Considerații pentru 2016

Evident, petrolul se tranzacționează sub media ultimilor 5 sau 10 ani (adăugați o medie mobilă în graficul petrolului accesând acest link web.admiralmarkets.com și apoi File/Open a Demo account), iar participanții încearcă să înțeleagă dacă reprezintă o oportunite pentru a face bani în piața petrolului, dominată de investitori și speculatori.

Participanții sunt răsplătiți doar pentru performanță, iar când vine vorba de performanță, totul se rezumă la sincronizare.

Următoarele săptămâni, următoarele luni, următorii ani - este ceea ce contează pentru jucătorii pe termen scurt, mediu sau lung.

Întrebări:
  • Pot face bani cumpărând Petrol în 2016 (speculații pe diferența de preț, nu petrol fizic)?
  • Cum aș putea să îmi sincronizez cel mai bine intrarea pentru a face bani în 2016?

Iată un posibil scenariu...

Fundamental
Nu știu încotro se îndreapă piața petrolului și sunt sigur că nimeni nu știe. Oricum, cred că cineva poate face bani la un moment dat în 2016 cumpărând prețul actual, însă este o abordare amatoare.

Am început 2016 și bani noi au intrat în piață, împingând prețul mai jos. Industria de rafinare încetinește capacitatea pentru mentenanță. Apoi, pe baza scăderii producției și anticipând o creștere a cererii pe perioada verii, cumpărătorii noilor minime pot fi răsplătiți cu o creștere frumușică.

Oricum, nu ne interesează unde va fi prețul minim și nici unde ar putea fi la finalul lui 2016. Ceea ce ne interesează este să identificăm o oportunitate de cumpărare cu risc limitat și potențial ridicat. Sincronizare.

Tehnic

Barilul testează prețul minim de la începutul lui 2009 și foarte probabil va fi tentat să-l depășească. Totodată, o astfel de străpungere ar putea fi extrem de tentantă...Trendul arată o evoluție chinuită (struggling) și acest tip de pattern generează de fiecare dată mișcări rapide, în sus sau în jos. În direcția în care va fi rezolvat.



În jos, ar trebui să fie urmat de o revenire foarte slabă, sub minimul actual, iar apoi de o mișcare de capitulare a trendului descendent.

În sus, ar trebui să urmeze o revenire rapidă în jurul a 40$, iar apoi un minim ascendent ce va reprezenta o bază pentru o evoluție bullish pe termen mediu (de la câteva săptămâni la câteva luni).

Mai jos, modul în care astfel de pattern-uri sunt rezolvate și cum ar trebui jucate.

Managament-ul capitalului și al riscului

Precum în cazul unui producător, secretul succesului este să rămâi în business cât timp prețul evoluează împotriva ta, pentru a câștiga atunci când prețul evoluează în favoarea ta. Asta înseamnă money management.

Un alt aspect esențial al oricărui business și implicit al investițiilor și speculațiilor financiare, este să compari riscul cu potențiala recompensă. Adică, în acest caz, potețialul de creștere să fie de 2-3 ori mai mare decât potențialul de scădere. Dacă în acest moment îmi asum un declin până la 20$ (risk), ar trebui să existe potențial de apreciere până la cel puțin 50$ (reward). Asta înseamnă risk management.

VIITORUL BANILOR TĂI - descarcă gratuit cele 3 ghiduri esențiale pentru provocările viitoare


Cristian Cochințu,

Admiral Markets UK Ltd
Autorizată și reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA UK), FRN. 595450.

Declinarea Responsabilității:

Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termeni și condiții oficiale sau angajamente în relația cu Admiral Markets UK Ltd. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS sau Admiral Markets AS. Admiral Markets UK Ltd nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existnd posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vnzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat. Admiral Markets UK Ltd este autorizat și reglementat de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie cu seria FRN 595450. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Autorității de Conduită Financiară. Adresa Admiral Markets UK Ltd este One Love Lane, LondraEC2V 7JN. Numărul de înregistrare este 08171762. Admiral Markets UK Ltd este de asemenea reglementat sub Directiva Piețe in Instrumente Financiare (MiFID); pentru alte țări pe teritoriul Uniunii Europene, Admiral Markets UK Ltd oferă servicii sub regimul MiFID de passportare.

Tranzacționarea produselor financiare derivate, în marjă, implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați pe Forex sau CFD decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rugăm că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu investiți decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți. Mai multe detalii despre riscul aferent tranzacțiilor financiare pe www.AdmiralMarkets.ro









, sau 'OPEC are nevoie de un preț minim de 85{replace4}{replace5}{replace6}{replace7}{replace8}{replace9}{replace10}{replace11}{replace12}{replace13}{replace14}{replace15}{replace16}{replace17}{replace18}{replace19}{replace20}{replace21}{replace22}{replace23}{replace24}{replace25}{replace26}{replace27}{replace28}Întrebări:

{replace29}{replace30}{replace31}{replace32}{replace33}{replace34}Barilul testează prețul minim de la începutul lui 2009 și foarte probabil va fi tentat să-l depășească. Totodată, o astfel de străpungere ar putea fi extrem de tentantă...Trendul arată o evoluție chinuită (struggling) și acest tip de pattern generează de fiecare dată mișcări rapide, în sus sau în jos. În direcția în care va fi rezolvat.



{replace35}{replace36}{replace37}{replace38}{replace39}{replace40}{replace41}{replace42}{replace43}{replace44}{replace45}{replace46}{replace47}{replace48}{replace49}{replace50}{replace51}{replace52}{replace53}{replace54}{replace55}{replace56}, sau 'China va consuma atât de mult petrol încât...' Așa că stau pe spate și zâmbesc atunci când FMI sau Goldman Sachs sau oricare alt analist prognozează prețul petrolului la finalul lui 2016.{replace4}{replace5}{replace6}{replace7}{replace8}{replace9}{replace10}{replace11}{replace12}{replace13}{replace14}{replace15}{replace16}{replace17}{replace18}{replace19}{replace20}{replace21}{replace22}{replace23}{replace24}{replace25}{replace26}{replace27}{replace28}Întrebări:

{replace29}{replace30}{replace31}{replace32}{replace33}{replace34}Barilul testează prețul minim de la începutul lui 2009 și foarte probabil va fi tentat să-l depășească. Totodată, o astfel de străpungere ar putea fi extrem de tentantă...Trendul arată o evoluție chinuită (struggling) și acest tip de pattern generează de fiecare dată mișcări rapide, în sus sau în jos. În direcția în care va fi rezolvat.



{replace35}{replace36}{replace37}{replace38}{replace39}{replace40}{replace41}{replace42}{replace43}{replace44}{replace45}{replace46}{replace47}{replace48}{replace49}{replace50}{replace51}{replace52}{replace53}{replace54}{replace55}{replace56}

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.