Impactul Tragediei din Paris asupra Pietelor Financiare

Noiembrie 16, 2015 09:41

Una din marile provocări ale administrării investițiilor în piețele financiare o reprezintă nevoia de a "traduce" tragediile reale, calamitatile naturale si crizele geopolitice in actiuni de protecție a capitalului si DA, în oportunități de tranzacționare.

In timp ce majoritatea privesc spre evenimentele din Paris cu un sentiment de solidaritate, compasiune si chiar neputintă, comunitatea financiară trebuie să decidă ce să cumpere și ce să vândă. Și acum se pare că "vânzarea" este cartea câștigătoare.

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le ia în considerare:

În primul rând, piețele financiare erau panicate înainte de atacurile din Paris. Săptămâna trecută a fost cea mai negativă din ultimele luni pentru bursele de acțiuni, petrol sau aur.

Apoi, în ultimii ani evenimentele reale nu prea au influențat piețele financiare, decât pe termen scurt, ca urmare a unor reacții emoționale. În schimb, reacția băncilor centrale a devenit un indicator cheie pentru investitori și speculatori. Astfel, tragedia din Europa ar putea fi "aplaudată" de piețe, dacă pune capăt deziluziei provocate de iminenta întărire a politicii monetare în SUA și împinge Banca Centrală Europeană să forțeze monetizarea datoriilor. Pare o nebunie, dar este posibil în lumea de astăzi.

În fine, ar putea fi doar începutul, mai degrabă decât sfârșitul. Sună tragic, dar implicațiile debarcării imigranților în Europa ar putea fi resimțite pentru mulți ani. Cu alegeri, conflicte și revolte în diferite perioade și zone, vom tot auzi de politici anti-imigranți, anti-austeritate și anti-euro. Cu alte cuvinte, așteptați-vă la alte "zile negre" în piețele financiare.

Să analizăm cele mai importante clase de active

Indicii Bursieri

Arată o supra-vânzare pe termen scurt, în contradicție cu supra-cumpărarea pe termen lung.

O întrebare și mai importantă nu este neapărat dacă avem un minim temporar, ci mai degrabă ce semnificație are această slăbiciune. Este natura volatilă a piețelor ce tind să își atingă obiectivele repede (corecții) sau avem de-a face cu dubii în ceea ce privește teoria general acceptată, potrivit căreia sunt în valul V (ultimul) al campaniei Bull din ultimii 6-7 ani, ce ar aduce noi maxime istorice?

Tehnic vorbind, dacă am avut de-a face cu maxime secundare ce prefigurează începutul unui declin semnificativ? Următoarele săptămâni vor clarifica asta, dar momentan să privim spre grafice și la ce ne transmit acestea astăzi!

Pragurile de suport străpunse sunt semnificative (3/8 și maximul anterior din Septembrie). Am crezut că magnitudinea avansului a fost suficientă pentru a elimina acest pattern (maxim secundar), dar pare un gând prematur.

Chiar nu știu asta acum din punct de vedere al probabilităților, dar știu că un astfel de pattern este extrem de bearish și este urmat de un nou val de scăderi. Nu știm dacă există aceste circumstanțe.

SP500 și Dow Jones arată o corecție mai adâncă decât ceea ce este normal în condițiile unui presupus trend rapid, unul final de epuizare. Astfel, o retragere sub 3/8 din avans readuce probabilitatea unui maxim secundar. Adâncimea retragerii (natura corecției) ne aduce și indicii privind natura trendului, adică următorul avans (dacă) și acesta ar putea fi unul chinuit (creeping).

Prețul trebuie să păstreze pragul de 50% pentru ca probabilitățile să rămână de partea trendului ascendent.

Trebuie să recupereze pragul 3/8 și maximul din 17 Septembrie (swing high) și asta chiar astăzi cel târziu mâine pentru a menține trendul pe poziții de forță și pentru a ne indica o continuare și noi maxime.

Mai multe aspecte tehnice la Webinarul de Analiză Tehnică (Pattern-ul Trendului: preț, structură, timp, volum).

Cursul de Schimb

Ce a fost va mai fi, şi ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare! Ziua în care Euro ar putea începe aprecierea și Dolarul deprecierea...citește mai departe.

Metalele Prețioase

Aurul a pierdut linia trendului ascendent de la începutul anilor 2000 (străpungere-testare), dar nu și pragul 50%. Acesta menține probabilităților în favoarea trendului pe termen lung și ar trebui să vedem un maxim ascendent, care totodată ar rezolva și pattern-ul, pentru a căuta oportunități de tranzacționare.

Astfel de pattern-uri generează întotdeauna mișcări rapide, în sus sau în jos, în funcție de direcția în care sunt rezolvate.

Învață mai multe despre stilul și natura trendurilor urmărind înregistrarea webinarului precedent.

Concluzii

Tragedia din Paris nu este un eveniment economic și reacția este în general temporară, însă principalii indici se tranzacționau în jos înainte de asta. Ar putea stabili un minim astăzi și în funcție de cum va arăta avansul (bounce/rally) vom determina dacă un maxim secundar mai este în cărți.

Cursul monedei naționale este cel mai mult influențat de sentimentul pieței la nivel global (driver), care conduce intrările și ieșirile de capital în/din economiile emergente. Contextul politic intern are impact limitat și temporar, influențând doar natura aprecierii sau deprecierii (mai lent sau mai rapid, mai mult sau mai puțin).

Tragedia din Paris ar putea avea un impact limitat asupra monedei europene, cel puțin până pe 3 decembrie, ultima decizie de politică monetară a BCE sau chiar 16 decembrie, cea mai importantă ședință a Rezervei Federale din ultimii ani.

click pe link-uri pentru a participa la webinariile speciale

...și nu uita:

Alătură-te campaniei " Tranzactioneaza Responsabil" desfasurata de Admiral Markets. Începe tranzacționarea responsabilă pe un cont demo cu 5.000 USD virtuali sau pe un cont real cu minim 10 USD.

Urmareste pe Facebook hastagul #iAMtradingNOTgambling, pentru ca aici vei gasi toate sfaturile si gandurile vedetelor implicate in campania "Tranzactioneaza Responsabil".

Cristian Cochințu,

Admiral Markets UK Ltd
Autorizată și reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA UK), FRN. 595450.

Declinarea Responsabilității:

Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termeni și condiții oficiale sau angajamente în relația cu Admiral Markets UK Ltd. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS sau Admiral Markets AS. Admiral Markets UK Ltd nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existnd posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vnzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat. Admiral Markets UK Ltd este autorizat și reglementat de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie cu seria FRN 595450. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Autorității de Conduită Financiară. Adresa Admiral Markets UK Ltd este One Love Lane, LondraEC2V 7JN. Numărul de înregistrare este 08171762. Admiral Markets UK Ltd este de asemenea reglementat sub Directiva Piețe in Instrumente Financiare (MiFID); pentru alte țări pe teritoriul Uniunii Europene, Admiral Markets UK Ltd oferă servicii sub regimul MiFID de passportare.

Tranzacționarea produselor financiare derivate, în marjă, implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați pe Forex sau CFD decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rugăm că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu investiți decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți. Mai multe detalii despre riscul aferent tranzacțiilor financiare pe www.AdmiralMarkets.ro

Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 83% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.