Bursa din China pierde $3.2 trilioane în 3 săptămâni. Cât poate pierde Bursa de la București?

Iulie 09, 2015 11:01

Nu ne aducem aminte când am văzut ultima oară atâtea piețe financiare aflate în puncte critice, în același timp. Este cu adevărat înspăimântător. Film de groază sau punct de turnură?

Cu bursa din China în cădere liberă și cea de la New York suspendată temporar din "motive tehnice", investitorii par că retrăiesc coșmarul din 2007. Ca de obicei, bursa locală NU va pare scutită de scăderi masive.


China declanșează haosul
Bursa de la Shangai a intrat în faza de panică și a pierdut peste $3 trilioane din capitalizare în doar 3 săptămâni. Autoritățile au intervenit pentru a calma piața și au amenințat speculatorii (short selling) cu închisoarea, însă mulți se tem că s-a atins un maxim al bulei speculative. Odată declanșată panica, nimeni și nimic nu poate stopa piața să nu intre în ultima și totodată cea mai sângeroasă fază a unui Bear Market, descurajarea, în care investitorii vând TOT indiferent de preț, în căutare de lichiditate.

Bula speculativă a fost întreținută de investitorii de retail (publicul), numărul acestora ajungând la...90 milioane, cu 3 milioane mai mult decât numărul membrilor Partidului Comunist.

Guvernul a încurajat publicul să liciteze mai mult, reducând dobânda, iar fondurile de pensii au primit undă verde pentru a investi în acțiuni. Media, ca de obicei, a încurajat investițiile speculative. Ajunse din mâinile celor puternici (strong hands/smart money) în mâinile celor slabi (weak hands/dumb money), acțiunile companiilor locale sunt mai vulnerabile ca oricând la o prăbușire epică.

Bursa de la New York închisă temporar
Motive tehnice au invocat reglementatorii și poate așa și este. Cea mai mare bursă de acțiuni din lume, NYSE, a suspendat temporar tranzacționarea și a anulat toate ordinele pe toate simbolurile. Se pregătește ceva?

La nivel global, sentimentul este pe muchie de cuțit
Cei mai importanți indicatori, VIX și TED Spread, ce reflectă volatiliatea și retragerea lichidității din piețe, au ajuns la rezistența ultimilor ani. Creșterea acestora începând din vara anului trecut nu este deloc încurajatoare și indică panică. Întrebarea de milioane de dolari este cât de departe se poate duce și ce piețe va lovi...mai tare, pentru că toate vor fi afectate.

Bursele de acțiuni - cele mai vulnerabile clase de active
Ca întotdeauna, bursele de acțiuni sunt principalele candidate la o corecție severă. Dintr-o perspectivă tehnică, trendurile par că au pierdut momentumul și sunt aproape de o prăbușire.


Indicele BET FI este într-un punct critic: linia trendului principal a fost ruptă și testată, consolidarea actuală părând una de distribuție cu perspective foarte bearish. Depășirea minimului local (suport) ar declanșa panica și ar confirma un început de trend descendent.

Bursa de la București are o capitalizare de aproximativ 30 miliarde Euro. O corecție normală este de la 25% până la 33-38%, ceea ce înseamnă până la 10 miliarde Euro în portofoliile investitorilor (drawdown). Asta în cel mai fericit caz, criza financiară din 2007 aducând un declin de aproximativ 80%.

Make it or break it pentru valuta de rezervă globală
Mai mult decât atât, valuta de rezervă globală și de refugiu în momente de criză, mai ales de lichiditate, Dolarul american este într-un punct critic care se construiește de câteva decenii. Analizând pur tehnic, dolarul se tranzacționează în zona liniei de trend istorice. Trendul descendent secular este supus riscului și un lucru este cert: dolarul este într-un punct critic și este pe cale să schimbe trendul din ultimii 20 de ani, indicând o refugiere masivă a investitorilor și o fugă din activele de risc.


Monitorizează indicii bursieri și perechile valutare în platforma de tranzacționare

Concluzia

Este cu adevărat incredibil să avem atâtea clase strategice de active într-un punct critic, în același timp. Se pare că o cădere masivă a activelor de risc devine tot mai probabilă pe zi ce trece.


Ce soluții au investitorii români?

În lipsa opțiunilor de vânzare short, ca alternativă la lichidarea portofoliilor, investitorii se pot proteja cu ajutorul principalilor indici bursieri europeni și americani (hedging).

Atunci când crezi că urmează o perioadă critică din punct de vedere economic, ce ar putea provoca o corecție, ar trebui să vinzi contracte derivate pe indici.

De exemplu, datorită corelației de 93.22% și a coeficientului de variație de 0.36 din ultimii 3 ani, pentru un portofoliu FP (Fondul Proprietatea) de 10.000 RON (2200 EURO) este necesară o expunere în valoare de aproximativ 8.000 EURO (marjă necesară 1%) pe indicele compus din cele mai lichide 50 de companii europene, cotat la aproximativ 3000 de puncte. Adică, în jur de 2,6 contracte.

Dacă prețul acțiunilor FP corectează 36%, indicele STOXX50 corectează 10%, iar profitul obținut din vânzarea short a contractelor derivate acoperă deprecierea temporară a portofoliului (drawdown). Despre cum să-ți protejezi portofoliul de acțiuni, în suplimentul anual al ziarului Bursa.

TE-AR PUTEA AJUTA:


  • Adevăratele reguli ale jocului, practicate de marile interese din spatele scenei


TE-AR PUTEA INTERESA:



Cristian Cochințu,

Admiral Markets UK Ltd
Companie Autorizată și reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA UK), FRN. 595450.

Avertisment risc:

Conţinutul acestui material are rol informativ și educațional și nu trebuie să fie interpretat ca o recomandare personală, sfat investițional sau invitație de a tranzacționa bani reali. Tranzacționarea cu levier amplifică atât câștigurile cât și pierderile și poate duce la pierderea tuturor depozitelor. Admiral Markets UK Ltd recomandă consultarea unui consilier financiar independent.

Declinarea Responsabilității:

Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termeni și condiții oficiale sau angajamente în relația cu Admiral Markets UK Ltd. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS sau Admiral Markets AS. Admiral Markets UK Ltd nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existnd posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vnzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat. Admiral Markets UK Ltd este autorizat și reglementat de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie cu seria FRN 595450. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Autorității de Conduită Financiară. Adresa Admiral Markets UK Ltd este One Love Lane, LondraEC2V 7JN. Numărul de înregistrare este 08171762. Admiral Markets UK Ltd este de asemenea reglementat sub Directiva Piețe in Instrumente Financiare (MiFID); pentru alte țări pe teritoriul Uniunii Europene, Admiral Markets UK Ltd oferă servicii sub regimul MiFID de passportare.

Tranzacționarea produselor financiare derivate, în marjă, implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați pe Forex sau CFD decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rugăm că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu investiți decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți. Mai multe detalii despre riscul aferent tranzacțiilor financiare pe www.AdmiralMarkets.ro

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.