Va rezista Dow Jones la peste 20.000 de puncte?

Ianuarie 31, 2017 17:48

Indicele Dow Jones a închis săptămâna la peste 20.000 de puncte, un nou record istoric. Va rezista această redută, ținând cont de ședința Federal Reserve și de NFP?

O săptămână aglomerată și complicată

Într-un climat normal investitorii urmăresc evenimentele din piețe și, pe baza analizei tehnice și fundamentale, își stabilesc astfel strategiile de tranzacționare. Mă refer la niveluri de preț, pattern-uri ale cotațiilor, calendarul datelor macroeconomice, intervențiile oficialilor FED, la ședințele FED șamd. În cazul de față ne aflăm la începutul unei săptămâni destul de aglomerate dpdv calendar macroeconomic și mult mai complicată decât de obicei, ca urmare a "intervenționismului" noului președinte al SUA, Donald Trump.

[Grafic US GDP, sursa: tradingeconomics.com, Bureau of Economic Analysis]

Deși creșterea economică a SUA a încetinit ușor, în ultimul trimestru din 2016, la doar 1,9% (rata anualizată), sub estimările din piață, cu toate acestea Wall-Street-ul nu s-a resimțit, indicele Dow Jones încheind săptămâna la 20.093 puncte, un nou maxim istoric. Până aici nimic neobișnuit, datele de la Bureau of Economic Analysis nu sunt definitive și nici nu este obligatoriu ca piețele să deconteze complet din prima zi influențele respective.

Ședința Federal Reserve și datele macro

Se prea poate ca piețele să fi pus în preț faptul că o economie care nu (mai) crește la fel de puternic ar putea limita/întârzia demersul Federal Reserve de a ridica dobândă la dolar și, de aici, îndepărtarea unor temeri ale investitorilor. Vom putea afla acest lucru pe 1 februarie, citind statement-ul Federal Reserve, în urma ședinței de politică monetară. Nu exclud posibilitatea să apară anumite modificări de nuanță în acel comunicat și nu mă refer la pasajul în care se face referire la situația macro (creșterea economică, rata șomajului, presiunile inflaționiste) pentru că față de ședința din decembrie nu au apărut aspecte care să modifice outlook-ul ci la acel pasaj referitor la riscurile suplimentare apărute în urma scrutinului electoral.

Vineri, 3 februarie, o să putem vedea evoluția pieței forței de muncă din SUA. Estimările sunt ca economia SUA să fi creat, în luna ianuarie, 171.000 de noi locuri de munca (156.000 fiind cifra lunii decembrie) având o rata a șomajului constantă la 4,7%.

Influențele generate de Donald Trump

Recent înscăunatul președinte al SUA, Donald Trump, a dat dovadă, din păcate, de consecvență în raport cu cele exprimate în timpul campaniei electorale. În afară de reiterarea ideii de construcție a acelui zid la graniță cu Mexicul, Trump a uimit un întreg mapamond prin decizia sa de a interzice accesul refugiaților în SUA și interdicția cetățenilor din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen de a intra pe teritoriul SUA, deși au viză valabilă și drept de muncă în SUA. În mod evident, inițiativa nu va avea cum să convină corporațiilor multinaționale, Google anunțând deja că 140 de angajați nu vor putea ajunge înapoi la lucru. Sigur, cifra nu este mare, dar am dat acest exemplu ca fiind unul sugestiv în ceea ce privește gradul de incertitudine pe care îl poate genera Trump. Și, dacă este să mergem mai departe și să ne gândim ce s-ar întâmpla în cazul în care va declara China ca "manipulator de monedă", este limpede că oficialii FED au tot dreptul să includă aceste riscuri în estimările lor. De aici și faptul că, în afară de analiza macro a săptămânii, situația se complică în ceea ce privește analiza factorilor de risc generați de impulsivitatea lui Trump.

Indicele Dow Jones, la peste 20.000 de puncte

[Grafic Dow Jones Daily, sursa: Admiral Markets]

Din graficul indicelui Dow Jones rezultă faptul că indicatorul Directional Movement Index ne arată o posibilă continuare a tendinței de creștere (linia +DX revenind deasupra celei -DX) și un suport în zona de 19.000 de puncte, zonă generată de cele două retrageri Fibonacci.

[Grafic S&P 500 Daily, sursa: Admiral Markets]

Pentru S&P 500 situația este mixtă în urma atingerii unor cotații record: Parabolic SAR indicându-ne faptul că încă suntem pe creștere, însă apare o divergență în raport cu oscilatorul RSI. Aceasta s-ar putea "regla" în cazul în care indicele o să prindă, din nou, 1-2 sesiuni de creștere.

Rezumând: analiza tehnică nu arată deloc rău pentru Wall-Street, însă aspectele fundamentale pot schimba cursul pieței în urma încorporării riscurilor enunțate.

Despre estimările aferente indicilor piețelor de capital dar și ale cotațiilor valutare și despre cum se vor deconta în piețe ședința FED și raportul NFP, în webinarul de mai jos:

Cu stimă,

Liviu Moldovan, colaborator Admiral Markets

Citește pe gandul.info de ce este atât de importantă volatilitatea și cum te poți proteja împotriva acesteia

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.