Va continua dolarul sa scada?

August 22, 2016 08:03


Indicatorii de sentiment: de la ZEW la IFO si "sentimentul" lui Janet Yellen

In saptamana precedenta a fost analizat in acest spatiu un anumit indicator de sentiment al economiei germane: ZEW. In aceasta saptamana o sa discutam tot despre un indicator de sentiment: IFO, tot din Germania, insa diferit fata de ZEW.

IFO vs. ZEW

Care sunt diferentele dintre cei doi indicatori? Daca ZEW masoara, printre altele, sentimentul economiei Germaniei vazut prin prisma a 300 de intervievati din industria financiara germana (atat din banci, cat si din companii de asigurari, fonduri de investitii dar si din departamentele financiare ale unor companii) indicatorul din aceasta saptamana, IFO, face o radiografie a climatului de business vazut din perspectiva conducatorilor de corporatii. Cu alte cuvinte, indicatorul este cumva mai aproape de economia reala.

Indicatorul IFO va fi publicat Joi, 25 august, la ora 11:00, estimarile analistilor indicand in acest moment o tendinta de usoara crestere a valorii indicelui la 108,5 puncte pentru luna august, fata de 108,3 valoarea inregistrata in luna precedenta.

[grafic IFO; sursa: IFOBusiness Survey]

Importanta indicatorilor de sentiment

Exista un anumit segment al participantilor in pietele financiare care nu aloca suficient de multa atentie indicatorilor de sentiment, mergand preponderent pe datele furnizate de institutele de statistica gen inflatie, rata a somajului, produs intern brut, productivitate samd insa aceasta abordare nu este intotdeauna cea mai potrivita pentru o strategie de tranzactionare performanta. Din ce cauza? Este simplu: indicatorii de sentiment au avantajul ca fac parte din categoria celor "in avans" (leading indicators), adica incearca sa anticipeze tendintele viitoare din respectiva economie. Lucru pe care nu-l putem afirma, spre exemplu, despre dinamica PIB-ului care ne arata "ce a fost" (lagging indicator). Si asta cu o intarziere destul de consistenta: spre exemplu, abia pe 26 august o sa fie publicata a doua citire a PIB-ului Statelor Unite, valoare aferenta celui de-al doilea trimestru. Deci, cu doua luni intarziere fata de finalul trimestrului si, nota bene, nu este valoarea finala.

Se poate lesne constata, din graficul de mai sus, faptul ca minimele indicatorului IFO s-au situat la inceputul anului 2009, anticipand cresterile generalizate din pietele de capital care au debutat in luna Martie a aceluiasi an.

Marti, 23 august, va fi publicat indicele de incredere a consumatorului (Consumer Confidence), la nivel de eurozona, de asemenea cu potential de impact asupra pietelor financiare.

Scenarii posibile

[grafic EURUSD Daily, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets]

Dupa cum se poate constata din graficul daily EURUSD de mai sus, ne aflam acum la cateva sesiuni de tranzactionare de spargerea unui canal de trend descendent si nu putem discuta despre un false-breakout intrucat cotatia a depasit cu peste 120-130 pips acea zona de rezistenta. Din acest motiv exista posibilitatea ca, in urma unor date macroeconomice bune din Germania dar si din spatiul economic european, cotatia EURUSD sa se inscrie in continuare in canalul de trend ascendent recent format.

Cresterea a fost insa destul de rapida, motiv pentru care si indicatorul RSI (Relative Strength Index) a ajuns intr-o zona care indica o tendinta de supracumparare. In plus, in zona 1,1350 exista si retragerea de 61,8 Fibonacci deci o prima zona de rezistenta, cu potential de limitare a tendintei de crestere abrupta recenta. Este posibil ca, abia dupa un mic recul, cotatia sa se indrepte catre o noua zona de rezistenta, cea determinata de maximele atinse in lunile precedente, adica 1,1400-1,1420.

In situatia in care datele publicate vor veni mai slabe decat estimarile, dar si in cazul in care anticipatiile din piata cum ca FED va deveni mai decisa sa ridice dobanda de referinta pentru dolar (a se urmari si discursul lui Janet Yellen de vineri, 26 August, cu ocazia intalnirii anuale de la Jackson Hole), acel recul mentionat mai sus ar fi posibil sa se amplifice.

Rezumand, avem in fata o saptamana interesanta: o sa aflam mood-ul conducatorilor de corporatii din Germania (ZEW), cata incredere au consumatorii in economie (EZ Consumer Confidence) si cum gandeste Janet Yellen in ceea ce priveste politica FED (reuniunea de la Jackson Hole).

Mai multe detalii despre acestea, in webinarul de luni, 22 august 2016, cu incepere de la 18:30, realizat impreuna cu Radu Ciofu.

Analiza tehnică a principalilor indici bursieri astazi, de la ora 9.30.

Obtine zilnic idei pentru urmatoarele tranzactii si directii pentru viitoarele investitii.

Olimpiada Traderilor și Investitorilor la Bursă

Câștigă 10.000 RON și Medalia de Campion

Fond de premiere - 20.160 RON • Partener media - Forbes Romania • Ambasador al competiției - Ionuț Iftimoaie.

Află mai multe aici

MetaTrader 4 pentru browser, fără instalare sau un anumit sistem de operare.

Echipa de analiza Admiral Markets,

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.