To deal or not to deal?

Octombrie 03, 2016 08:28

"To deal or not to deal?" aceasta este intrebarea. Mai corect spus, intrebarile, pentru ca sintagma este valabila in doua cazuri distincte: cazul OPEC si cazul Deutsche Bank.

Cazul OPEC

Auzind ca, in sfarsit, tarile membre OPEC s-au inteles in ceea ce priveste reducerea productiei zilnice de petrol, multi au afirmat ca "s-a intamplat minunea" pe care o asteptau demult. Si, cumva, pe buna dreptate: intalnirea din Algeria nu a fost una formala, deci sanse mai mici sa se ia o decizie majora, pretul din piata (in zona a 44 de dolari pe baril pentru titeiul WTI) era departe de minimele anului si stim deja ca in lunile trecute au avut loc multiple incercari de limitare a productiei, la niveluri de pret sensibil mai mici, insa fara niciun rezultat samd.

Un detaliu important: tarile membre OPEC au declarat ca au ajuns la o intelegere de principiu sa reduca productia la intre 32,5 si 33 de milioane de barili pe zi, adica exact la nivelul estimat al lunii August. Detaliile vor fi finalizate la intalnirea ce va avea loc in noiembrie. Retineti, va rog, un aspect: acela ca deal-ul este unul "de principiu". Bun, veti spune, intalnirea a fost una informala, deci asta este procedura. Da, insa pe parcursul acestei luni se mai pot intampla multe, spre exemplu repartizarea cotelor de reducere pentru fiecare membru OPEC. Eu nu afirm ca asa se va intampla ci doar vreau sa mentionez ca exista si ceva riscuri, desi nu mari, ca deal-ul sa pice. Inca ceva: tot in noiembrie o sa aiba loc si alegerile din SUA. Lucrurile inca nu sunt certe din acest punct de vedere, insa sedinta formala din noimebrie ar putea tine cont si de rezultatul scrutinului.

[Grafic WTI Daily, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets]

Din grafic se poate lesne observa un aspect interesant: luna augst a fost marcata de un rebound masiv al cotatiei, tocmai pe zvonistica in ceea ce priveste sedinta informala OPEC din septembrie.

Cele cateva retrageri care au urmat au fost cauzate tot de zvonistica insa, de aceasta data, una de sens contrar: nu se va decide nimic la sedinta. Ultimele 3 sedinte de tranzactionare din grafic reprezinta activitatea din piata de dupa intalnirea respectiva. Cu alte cuvinte, piata pusese deja in pret o reducere a productiei zilnice inca de acum o luna deci nu putem exclude varianta in care sa ne aflam intr-o situatie de genul "buy the rumor, sell the news", adica fara vreun raliu important dupa confirmare. Mai mult: limitarea productiei stabilita este mica, ea nefacand altceva decat sa readuca nivelul total inapoi la cel din luna august. In plus, Rusia (tara care continua sa extraga petrol la cote maxime) nu a afirmat ca "saluta decizia" ci doar ca o sa ia in considerare si varianta in care sa-si reduca si ea productia. Peste ocean, in SUA, atitudinea nu este cu mult diferita, iesind deja in evidenta declaratii de genul: "Orice decizie de acest gen care va duce la o crestere a cotatiei va fi urmata de repunerea in exploatare a si mai multor capacitati de extractie", adica o suplimentare a ofertei care, astfel, va compensa reducerea propusa. (Nota: nici Rusia si nici SUA nu sunt tari membre OPEC).

In plus, in ecuatie mai intra si cotatia dolarului, iar cum estimarile actuale ne indica un potential mai degraba limitat de crestere pentru EURUSD (mai ales prin prisma diferentialului de dobanzi estimat pentru trimestrele urmatoare), adica un dolar estimat sa fie "mai tare" decat in prezent pe termen mediu, nici cotatia barilului de titei nu va avea decat cel mult un potential limitat de crestere.

Rezumand: avem un deal "de principiu", ok, dar este posibil ca acesta sa nu aiba implicatii majore in piete. Si, atunci, la ce bun acest deal? To deal or not do deal?

Cazul Deutsche Bank

Nu o sa insist acum pe intreaga suita de detalii si nici asupra motivelor pentru care s-a ajuns in aceasta situatie. Insa o sa pot face asta, intr-unul din editorialele sau webinariile viitoare, la cererea Dvs. O sa doresc sa mentionez doar doua aspecte, in cele ce urmeaza...

Spre deosebire de situatia din 2008, cand intreaga lume financiara s-a dovedit a fi complet nepregatita, stiuatia de acum nu mai este deloc asemanatoare: in afara de programele de Quantitative Easing puse in practica deja de BCE exista o sumedenie de alte facilitati, mecanisme si entitati care pot prelua, in caz de necesitate, cel putin partea majoritara a riscului sistemic. ELA, adica acel program de lichiditati acordate in caz de urgenta de catre BCE (Emergency Liquidity Assistance), este doar un exemplu in acest sens, pe langa multe altele. Mai mult: in 2008 piata globala era secatuita de lichiditati, acum avem exact cazul invers: o piata care abunda de lichiditate. In plus, exista si o cantitate importanta de knowledge, din partea factorilor de decizie, castigata in urma crizei din 2007-2008.

Deal-ul cu DOJ

Despre ce este vorba? Despre o posibila renegociere a amenzii pe care Deutsche Bank trebuie sa o plateasca statului american, pe tema tranzactiilor facute cu MBS (Mortgage-Backed Securities, adica valori mobiliare ce au ca activ suport ipoteci) din segmentul rezidential, din perioada de dinainte de criza. Suma initiala: 14 mld. Euro, stabilita de DOJ (Department of Justice). Capitalizarea bursiera a Deutsche Bank (la inchiderea sesiunii din 30 septembrie 2016): 17,4 mld. Euro, dupa un rebound al cotatiei de la -8% la +16% in sesiunea respectiva. Motivatia: o posibila renegociere a amenzii, la doar 5,4 mld. Euro. Daca sursele care au produs aceasta stire se vor dovedi corecte pesemne ca, cel putin pentru moment, furtuna va trece.

Va ramane insa un alt aspect in discutie: cat de morale sunt ambele niveluri ale amenzii? 14 mld. Euro este o amenda considerabil mai mare decat cele incasate de alte banci, fie ele din SUA sau din Europa. Alte surse din media internationala sustin faptul ca oficialii Deutsche Bank se grabesc sa "cada la pace" inainte de alegerile prezidentiale din SUA, tocmai din cauza incertitudinii in ceea ce priveste viitorul mandat de la Casa Alba. Pe de alta parte: daca nu ar fi avut loc picajul din piata al actiunilor Deutsche Bank din lunile recente s-ar mai fi pus problema reducerii de amenda? Adica, pe romaneste, o renegociere a amenzii. Adica o intelegere noua. O fi el, deal-ul cel nou, moral sau nu?

Si, astfel, revin la tema de la inceput: To deal or not to deal?

Pentru mai multe detalii, urmariti webinarul de mai jos.

Autor Liviu Moldovan,
Colaborator Admiral Markets

Înregistrează-te la Admiral Markets pentru a primi rapoartele zilnice și săptămânale de piață.

Tranzacționează cu Spread Zero și Comision Zero

TRADER 007: în lumea instrumentelor supreme de tranzacționare.

Tranzactioneaza OIL WTI cu levier pana la 1:200, comision 0 si spread tipic 0,5 puncte.

Descarca Metatrader 4 Supreme Edition cu peste 60 de instrumente aditionale.


Admiral Markets

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.