Raportul dintre NFP si intentiile FED. Analiza macro a celor 3 scenarii probabile

Septembrie 05, 2016 08:37

Va rezista Federal Reserve tentatiei de a ridica dobanda in septembrie?

Aceasta este, cu siguranta, intrebarea cu cea mai mare popularitate in randurile participantilor la piata, motiv pentru care vom analiza aici contextul si cele 3 scenarii probabile.

Dupa un discurs destul de hawkish al lui Yanet Yellen la conferinta anuala a sefilor de banci centrale de la Jackson Hole, datele pe care le-am primit sugereaza ca economia Statelor Unite isi pastreaza mersul pe acelasi fagas: o crestere economica buna, dar sub potential. Cel mai recent exemplu este cel al datelor despre piata fortei de munca, publicat vineri, 2 septembrie: economia SUA a creat doar 151.000 de noi locuri de munca in luna August, sub estimarile care indicau o cifra de 180.000 si sub valoarea din luna precedenta (275.000), in timp ce rata somajului a ramas constanta la 4,9%.

Sursa: Tradingeconomics, Bureau Of Labour Statistics

Cele 3 scenarii

Avem, in mare, 3 scenarii posibile in ceea ce priveste decizia FED de reincepere a procesului de normalizare a politicii monetare: ridicare de dobanda in septembrie, ridicare in decembrie si nicio modificare a dobanzii pana la finele anului.

Primul lucru pe care il putem constata este ca acea valoare de 28.000 de noi locuri de munca din luna mai a fost doar un accident, ea fiind compensata de cifrele aferente lunilor iunie si iulie. O valoare de 151.000 pentru august este sensibil sub valorile din precedentele doua luni, deci nu ne aflam intr-o zona de supraincalzire a economiei SUA. Inflatia nu ne da semne de ingrijorare (atat la nivel de CPI cat si la nivel de PCE), tendintele din pietele de capital par ca s-au mai temperat intrucatva (in sensul ca indicii nu mai "alearga" zilnic pentru cucerirea unor noi maxime istorice), multi dintre participantii la piata se asteapta deja la o corectie moderata, activitatea economica se pastreaza pe plus, dar, din nou, fara riscuri de supraaccelerare. Putem astfel afirma ca sansele unei ridicari a dobanzii de referinta de catre FED la sedinta din 20-21 septembrie vor ramane destul de reduse. Evident, nu exclud posibilitatea unei surprize din partea FED, spun doar ca probabilitatea este mica.

Cazul "decembrie", pe de alta parte, acumuleaza o probabilitate din ce in ce mai mare. Mesajele hawkish ale multor membri FED cu putere de decizie, valorile mici din piata fortei de munca au fost recuperate ulterior, probabiltiatea ca si dinamica PIB-ului aferenta celui de-al treilea trimestru sa se imbunatateasca (estimarile tind catre o crestere economica de 2% yoy), indicatorii sectoriali continua sa arate expansiune economica, toate acestea militeaza pentru o dobanda care va fi ridicata in luna decembrie si justifica astfel mesajele FED, entitate care a inceput deja sa pregateasca pietele financiare pentru acest lucru.

Cazul "nicio modificare de dobanda" este acum cel cu cea mai redusa probabilitate, in situatia in care nu apar elemente puternic perturbatoare pana la finele anului ("disrupting events", imposibil de estimat).

Ce vor face pietele?

In opina mea, vom vedea o tranzactionare din ce in ce mai dependenta de datele macroeconomice pe masura ce ne vom apropia de sedinta FED din 20-21 septembrie. Primul aspect important va fi publicarea, pe 6 septembrie, a indicatorului ISM pe zona de servicii. Estimarile sunt ca acesta sa ne arate in continuare o expansiune economica, dar cu o viteza ceva mai mica: 55 de puncte pentru august vs. cele 55,5 puncte din iulie (orice valoare peste 50 de puncte reprezinta expansiune economica).

Sursa: Bloomberg

Un alt aspect important in aceasta saptamana va fi sedinta ECB din 8 septembrie, urmata de conferinta de presa a lui Mario Draghi.

Scenarii posibile pentru cotatia EURUSD

Sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets

In cazul in care ISM va iesi bun, peste estimari si, in plus, daca si ECB-ul va veni cu mesaje dovish (mai putin probabil, in opinia mea), am putea merge pe ideea unei continuari a cresterii dolarului (deci a scaderii cotatiei EURUSD) pana in zona retragerii de 61,8, apoi 1,1040 (minimul din 5 august si, apoi, 1,0950).

Alternativ, este posibil sa avem o evolutie in zona de retragere 50, fara o volatilitate importanta.

Mai multe detalii despre acestea, in webinarul de astazi, 5 septembrie 2016, cu incepere de la 18:30, realizat

de catre Liviu Moldovan si Radu Ciofu.

Urmareste inregistrarea in arhiva sesiunilor zilnice si saptamanale oricand doresti.

Program Webinarii


Vom dedica următoarele 7 săptămâni pentru a intra în lumea instrumentelor supreme de tranzacționare.

Verifică agenda și rezervă-ți un loc!

MetaTrader 4 pentru browser, fără instalare sau un anumit sistem de operare.

Echipa de analiza Admiral Markets,

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți.


Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 83% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.