Planul de relansare economică a SUA, un potențial pericol pentru USD? (Partea I)

Noiembrie 14, 2017 21:55

Știm bine că, în urmă cu un an, odată cu câștigarea alegerilor prezidențiale de către Donald Trump, dolarul s-a înscris pe o tendință puternic ascendenta, ca urmare a speranțelor participanților la piață că promisiunile din campania electorală vor fi implementate rapid. Paradoxal, acum se petrece fenomenul invers.

Promisiunile electorale au rămas doar promisiuni

Dintre toate cele pe care le-a promis candidatul Trump în timpul campaniei electorale, în afară de zidul de la granița cu Mexicul, care a produs atât de multă surprindere dar si indignare, putem menționa reforma fiscala, eliminarea (parțială) a planului de asigurări sociale Obamacare, precum și un plan de investiții în infrastructură in valoare de 1.000 de miliarde de dolari. Investitorii au început să mizeze, încă din primele luni ale anului, pe faptul că implementarea acestora nu va apărea imediat, motiv pentru care dolarul a intrat pe un trend descendent. Unul dintre factorii decisivi la această schimbare de trend a fost seria de eșecuri in a elimina/stopa in Congres programul Obamacare, adică primul eșec al președintelui Trump în fața propriului său partid. Despre planul de investiții în infrastructură nu se (mai) aude nimic, iar în privința reformei fiscale lucrurile au rămas înțepenite peste vară.

Schimbări de tendință pentru dolar

Din septembrie însă, tendința s-a inversat, piața începând să pună în preț o ușoară accelerare a procesului. Administrația Trump a publicat (și trimis către Congres) un plan de stimulare fiscală ce prevede, printre altele, reducerea numărului pragurilor de impozitare progresivă pentru persoanele fizice și, pentru companii, scăderea cotei de taxarea a profitului de la 35% la 20%.

Trecând peste faptul că, in varianta care a plecat de la Casa Albă, planul conținea doar 9 pagini, comisia de specialitate din Senat a început să lucreze la realizarea proiectului de act normativ. Nu mică le-a fost însă mirarea participanților la piață pe 9 noiembrie, în momentul în care au aflat ca proiectul Senatului conține o modificare esențială: reducerea taxării pentru companii nu s-ar mai pune în practică de anul viitor, ci abia din 2019!

Motiv pentru care Wall-Street-ul și-a încetat brusc seria neîntreruptă de creșteri săptămânale care dura de 8 săptămâni și care a fost cea mai lungă din ultimii 4 ani în timp ce dolarul și-a schimbat și el, din nou, tendința, așa cum se poate observa și din graficul următor:

[ Grafic EURUSD D1, sursa: platforma Admiral Markets ]

În plus față de acest climat destul de negativ pentru dolar, datele despre dinamica PIB-ului din Germania, publicate in sesiunea din 14 noiembrie au determinat accelerarea creșterii monedei unice europene în respectiva sesiune. PIB-ul Germaniei, estimarea flash aferentă celui de-al treilea trimestru, a consemnat o creștere de 0,8% (trimestru față de trimestru) și de 2,8% (an față de an), ambele depășind consistent estimările din piață.

Ce va urma?

Pe termen scurt, extrem de importante pentru evoluția viitoare a cotației EURUSD vor fi datele despre inflația din Statele Unite, care vor fi publicate pe 15 noiembrie, precum și cele despre vânzările cu amănuntul. Conform estimărilor, inflația aferentă lunii octombrie se va situa la nivelul de 2,2% (an față de an) iar inflația „core" (adică cea rezultată în urma eliminării elementelor cu volatilitate mare, precum alimentele și energia) va avea un ritm anual de creștere de 1,7%, în timp ce vânzările cu amănuntul sunt așteptate să fi crescut, în luna octombrie, cu 1,6%. Orice abatere de la aceste valori ar putea genera un puseu de volatilitate în piață și, în funcție de date, accelerarea trend-ului de scădere a dolarului sau, din contră, reîntoarcerea pe o tendință ascendentă.

Pe termen mediu și lung, va conta diferențialul dintre politicile monetare ale BCE și FED dar, poate chiar mai important, felul cum va evolua în Congresul american inițiativa de modificare a sistemului fiscal. Discuțiile vor fi extrem de tensionate, binecunoscut deja fiind faptul că nu toți congresmenii republicani sunt de acord cu politicile și cu stilul de conducere ale lui Trump. Iar acesta este doar vârful icebergului, principala problemă fiind asigurarea necesarului de resurse la bugetul de stat, astfel încât reducerile de taxe + resursele pentru programul de investiții în infrastructură să fie acoperite.

Cu alte cuvinte, să fie respectate promisiunile făcute în campania electorala, până acum având, din păcate, doar un început de implementare a primului pas. Ramâne valabilă sintagma „dacă găsești pe jos o bancnotă de 1 dolar, apleacă-te să o ridici" cu singura mențiune ca, deocamdată, dolarul nu este jos...

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.