Piețele, după alegerile din Franța, doar un simplu “Buy the rumor, sell the news”?

Mai 09, 2017 17:35

Deși câștigătorul alegerilor prezidențiale din Franța nu a fost o surpriză, nu la fel putem spune despre reacțiile din piețe de după publicarea rezultatelor oficiale. Să fi fost doar un simplu "Buy the rumor, sell the news"? În opinia mea, nu.

Estimările inițiale și reacțiile din piețe

Imediat după rezultatele primului tur, odată ce am putut afla deja candidații din finală, cantitatea de risc pusă în preț în piețe a scăzut dramatic. Iar acest aspect s-a putut vedea din creșterile înregistrate de piețele de capital vest-europene precum și din creșterea cotației EURUSD. În regulă, sondajele indicau un câștig al turului II de către Macron, dar acest aspect nu era unul nou. Fuseseră făcute deja de ceva vreme o sumedenie de sondaje de opinie și toate relevau același aspect. Am putea spune că piețele au scos prima de risc din calcule doar după aflarea rezultatelor oficiale ale primului tur, dar mai există un aspect demn de luat în considerare: de fapt, știrea importantă a primului tur a fost aceea că Melenchon nu a prins finala. Un tur II avându-i ca protagoniști pe Le Pen și Melenchon ar fi fost, pe bună dreptate, un dezastru.

Pe parcursul celor două săptămâni piețele s-au poziționat astfel pe varianta câștigării alegerilor de către Macron, la finalul sesiunii de tranzacționare de vineri, 05 mai 2017, cotația EURUSD închizând la 1,0998. Cu toate acestea, la deschiderea sesiunii asiatice din 08 mai, în loc să crească, măcar cu 50 de pips, pe ideea continuării creșterilor ca urmare a confirmării rezultatului alegerilor, cotația EURUSD a început să cedeze din terenul câștigat în ultimele două săptămâni, ajungând spre 1,0920 în sesiunea de luni și la 1,0880 în cea de marți.

[Grafic EURUSD H1, sursa: Platforma Admiral Markets]

Mai mult: faptul că Macron a reușit să câștige cu 66% din voturile exprimate (Le Pen obținând doar 34%), deci cu aproximativ 10 puncte procentuale în plus față de ceea ce indicau sondajele de opinie a fost un bonus neașteptat. Din ce cauză este important acest aspect? Simplu: următorul "hop" electoral din Franța va fi cel cu alegerile parlamentare din luna iunie și, pe cale de consecință, un Macron "mai puternic" va spori șansele realizării unei majorități parlamentare, deci încă un motiv în plus pentru o creștere a Euro.

"Buy the rumor, sell the news?"

La prima vedere, da, s-ar putea spune și așa. Eu însă aș merge mai degrabă pe ideea că tranzacționarea a revenit la normal, adică la situația în care ceea ce contează preponderent sunt datele macroeconomice. Cu alte cuvinte traderii au bifat terminarea alegerilor prezidențiale din Franța și au revenit instantaneu la aspectele fundamentale din piețe. Care să fie acestea? Pai, simplu: exact cele de care nu au ținut cont în sesiunea de vineri, adică datele despre piața forței de muncă din SUA.

[Grafic USDX H1, sursa: Platforma Admiral Markets]

Se poate lesne constata din grafic că dolarul a început să crească abia din sesiunea de luni, în timp ce datele despre șomajul din SUA au venit vineri la 15:30. Cum acestea au fost bune, în sensul că economia americană a creat 211.000 de noi locuri de muncă în luna aprilie (peste estimările care indicau o cifra de 185.000) iar rata șomajului a scăzut la 4,4% (sub estimări), apare limpede argumentul pentru întărirea dolarului, întărire care a durat și în timpul sesiunii de marți, 9 mai 2017 si că, de fapt, nu discutăm neapărat despre o slăbire a Euro ci, mai degrabă, despre o creștere a dolarului (acesta crescând și față de yenul japonez, spre exemplu).

[Grafic EURUSD D1, sursa: Platforma Admiral Markets]

Din graficul zilnic al cotației EURUSD rezultă că rămânem, cel puțin deocamdată, în interiorul canalului de trend ascendent și că este foarte probabil ca nivelul din zona 1,0830 (o fostă rezistență care a devenit suport) să fie testat. Menționez că acea zonă coincide cu retragerea de 61,8 Fibonacci. Cu datele de până acum nu estimez decât, cel mult, un false breakout care, apoi, să fie urmat de o tranzacționare laterală (în varianta pesimistă) sau de o revenire către 1,10 (în varianta optimistă).

Mai multe detalii și estimări, în webinarul de luni, 15 Mai 2017, realizat împreună cu Radu Ciofu.

Liviu Moldovan, colaborator Admiral Markets

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.