OK, bancile centrale au livrat. Urmeaza paritatea pentru EURUSD?

Decembrie 19, 2016 08:02

Final de an aglomerat: sedinta BCE, referendum in Italia, sedinta Federal Reserve. Adaugam pe lista setul de date macroeconomice, influentele deciziei OPEC si incercarea de a estima dinamica pietelor pentru 2017. Totusi, lipseste ceva...

To taper or not to taper?

Au fost multe incercari de a gasi un raspuns la aceasta intrebare (pseudo)hamletiana despre ce anume a livrat, de fapt, Mario Draghi: prelungirea din martie pana in decembrie 2017 a programului de injectii de lichiditate inseamna, de fapt, inceputul renuntarii graduale la politica de Quantitative Easing a BCE? Daca luam in calcul strict valoarea lunara implicata, raspunsul ar putea fi afirmativ: in loc sa implice mai departe 80 de miliarde de euro, BCE redus valoarea lunara la 60 de miliarde. Avem insa o prelungire cu 9 luni a programului respectiv, deci daca este sa facem totalul banilor implicati pentru 2017, in mod evident o sa gasim o crestere a valorii totale a programului de injectii de lichiditate. Ne poate garanta cineva acum ca, la anul pe vremea asta, nu o sa vedem o noua prelungire a programului? Nu. Motiv pentru care spun ca nu avem de-a face cu un tapering si ca Mario Draghi si echipa sa a livrat chiar ceva in plus fata de ceea ce era pus in pret in piete: decembrie in loc de septembrie 2017.

Federal Reserve, influentata de rezultatele alegerilor

FED a livrat cu "varf si indesat" la sedinta din 14 decembrie 2016. In afara de ridicarea dobanzii de referinta pentru dolar cu 0,25% (nimic nou aici, pietele inclusesera deja in pret modificarea), aspectul care a luat prin surprindere participantii la piata a fost cel referitor la numarul de ridicari de dobanda pe care membrii Federal Reserve il estimeaza pentru 2017: 3 ridicari in loc de doua, cum se asteptau participantii la piata si conform estimarilor FED din septembrie, inainte de alegeri. Motivatia este simpla, faptul ca scrutinul electoral a fost castigat de Donal Trump a determinat modificarea (aproape instantanee) a estimarilor din piata in ceea ce priveste inflatia ca urmare a programelor economice propuse/promise de acesta in campania electorala: scaderi importante de taxe plus crestere a programelor de investii publice. Prima reactie a fost cresterea randamentelor titlurilor de stat americane de la 1,5% la 2,4-2,5% iar cea de-a doua, pe cale de consecinta, 3 in loc de 2 ridicari estimate ale dobanzii de catre FED.

Cotatia EURUSD, sanse sporite sa ajunga la paritate

[Grafic EURUSD Daily, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets]

Din grafic rezulta accelerarea tendintei de scadere a cotatiei EURUSD in urma celor doua sedinte de politica monetara. Aspectele fundamentale s-au modificat, avem o banca centrala europeana mai "dovish" si, in acelasi timp, estimari din partea FED mai "hawkish", deci presiune de sus in jos pe Euro si de jos in sus pentru dolar.

Un alt aspect importat este acela al "spargerii" pragului-suport din zona 1,05, relevat in graficul urmator:

[Grafic EURUSD Daily termen lung, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets]

Coroborand influentele de mai sus, ne rezulta limpede un outlook de crestere a dolarului si unul de scadere a Euro, ambele cauzate de diferentialul in crestere dintre politicile monetare ale celor doua banci centrale. La care putem adauga si posibilele influente asupra dinamicii inflatiei ale deciziei recente de reducere a productiei zilnice de titei din partea tarilor producatoare, atat OPEC cat si non-OPEC.

Rezumand, toate acestea ne conduc la ideea ca sansele sa ajungem la paritatea Euro vs. dolar sunt intr-o crestere destul de importanta. Cu alte cuvinte aceasta probabilitate este, acum, la maximul ultimilor 15 ani. Dar va ajunge cotatia EURUSD la 1,0000? Nu este exclus dar, asa cum spuneam la inceputul materialului, lipseste ceva... Ce anume? Simplu: cate dintre promisiunile facute de Donald Trump vor ajunge sa fie puse in practica si in ce interval de timp? In opinia mea, acestea vor fi ghidajele pietei pentru 2017.

Va astept la webinarul de astazi realizat impreuna cu Radu Ciofu, incepand cu ora 18:30 pentru a discuta aceste aspecte si multe altele in detaliu.

Inregistreaza-te la webinar

Liviu Moldovan

Colaborator Admiral Markets

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți


Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 83% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.