Mesajele recente ale Federal Reserve și soarta dolarului

Septembrie 26, 2017 13:47

Sedinta de politica monetara si mesajele lansate catre piete de oficialii Federal Reserve au adus in prim plan radiografia macroeconomica a Statelor Unite precum si estimarile de politica monetara pentru trimestrele urmatoare. Ce va face dolarul in urma acestora?

Detaliile sedintei Federal Reserve

Chiar daca nu s-a luat decizia de modificare a dobanzii de referinta, estimarile economice si cele cu privire la mecanismul de normalizare a politicii monetare au tinut treaza atentia participantilor la piata si au generat efecte pe termen scurt in piete. Mai precis intarirea dolarului, asa cum se poate constata din graficul urmator:

[ Grafic EURUSD M5, sursa: platforma Admiral Markets ]

Motivatia principala: confirmarea, de catre FED, a intentiei de ridicare a dobanzii la sedinta din 12-13 decembrie 2017. Acest lucru se poate constata din diagrama cu nivelul estimat al dobanzii de catre fiecare membru al FOMC, rezultand de acolo un nivel situat in intervalul 1,25%-1,5%, deci o crestere a acesteia cu 25 de puncte de baza. Cum piata punea in pret doar o probabilitate usor peste 50% pentru ridicarea dobanzii, apare logic impusul dolarului de crestere din primele momente.

[ FED current projections septembrie 2017: sursa: federalreserve.org ]

Daca este insa sa analizam intreg spectrul de date furnizate constatam ca lucrurile, pe termen mediu si lung, nu mai sunt la fel de "hawkish" dpdv politica monetara. In ceea ce priveste anul 2018, acelasi grafic cu estimari indica un nivel mediu potential al dobanzii de referinta usor mai redus decat la precedenta serie, rezultata in urma sedintei de politica monetara din luna iunie.

Pe parte de anunt al Federal Reserve referitor la programul/mecanismul de retragere din Quantitative Easing, suma initiala de doar 10 mld. USD pe luna este mai mica decat estimarile din piata chiar si in conditiile in care, trimestrial, aceasta va creste cu 10 mld. si va ajunge, la final de 2018, la 50 de miliarde de dolari pe luna. Tinand cont de faptul ca FED are acum in bilant aproximativ 4.500 de miliarde de dolari, putem avea o imagine mai clara asupra faptului ca, de fapt, aceasta noua politica de normalizare are un debut (extrem de) modest.

Coroborand cele de mai sus ne rezulta limpede ca deciziile luate nu reprezinta un pas major in ceea ce priveste alterarea politicii monetare in sensul inaspririi considerabile a acesteia. De aici si reactia dolarului, reversata dupa miscarea initiala de intarire.

Datele macroeconomice si politica FED

Una dintre necunoscutele inca in vigoare ale prognozelor si analizelor staff-ului FED tine de relatia dintre stadiul pietei fortei de munca si inflatie. Cu alte cuvinte, despre curba lui Phillips: cu cat rata somajului scade si, deci, economia se apropie de "full employment", cu atat inflatia va creste. Cauza este simpla: pe masura ce numarul de someri dornici sa se angajeze scade, cu atat cresc pretentiile lor salariale. Pe cale de consecinta cresc, per ansamblu, costurile medii cu forta de munca.

Cu toate ca rata somajului a avut o traiectorie puternic scazatoare in anii recenti, pe parte de inflatie acest lucru nu si-a facut simtita prezenta, asa cum se poate constata din graficele urmatoare:

[ Grafic L-T US CPI, sursa: tradingeconomics.com, US. Bureau of Labor Statistics ]

[ Grafic L-T US UNR, sursa: tradingeconomics.com, US. Bureau of Labor Statistics ]

Una dintre cauze este aceea ca, in acelasi interval de 5 ani, indicele costurilor unitare cu forta de munca nu a crescut pe masura:

[ Grafic L-T NF Unit Labour Costs, sursa: tradingeconomics.com, US. Bureau of Labor Statistics ]

Pana la un punct, acest aspect poate fi explicat prin prisma faptului ca o mare parte din presiunile din piata fortei de munca au fost disipate prin job-uri part-time si, pesemne deseori, mai prost platite. Cat de mult va persista acest aspect este dificil de estimat acum. Cert este ca, in urma, lipsei de realizari din calendarul de masuri promis de catre Trump in campania electorala, putem afirma ca fenomenul va persista cel putin cateva trimestre de acum incolo.

Pe cale de consecinta, soarta dolarului pe termen mediu si lung pare scrisa deja: mici pusee corective de crestere urmate de reluarea trendului de scadere.

Liviu Moldovan

Analist Admiral Markets

Mai multe detalii, in webinarul saptamanal realizat impreuna cu Pavel Bistriceanu.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.