Mesajele lui Mario Draghi si cotatia EURUSD

Septembrie 11, 2017 10:34

De departe cel mai urmarit eveniment al saptamanii a fost sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene. Participantii la piata au asteptat un anumit mesaj din partea lui Mario Draghi, insa acesta nu l-a livrat. Cu toate acestea, cotatia EURUSD si-a continuat cresterea.

Sedinta BCE – da, decizie – ba

Inchiderea de saptamana pentru cotatia EURUSD a avut loc in zona 1,2034 (dupa un maxim intra-day la peste 1,2090), cel mai inalt nivel realizat din luna ianuarie 2015. Foarte interesanta evolutia, mai ales daca tinem cont de faptul ca, din punct de vedere fundamental, declaratiile lui Mario Draghi din timpul conferintei de presa au avut mai degraba un caracter "bearish", asa cum rezulta din cele de mai jos.

"Banca Centrala Europeana este gata sa extinda programul de stimulare financiara, daca situatia economica o va cere", a spus Draghi. Pana aici nimic nou, aceeasi fraza a mai fost folosita la precedentele sedinte ba chiar si cu ocazia intrunirii de la Jackson Hole. Impreuna cu "stimulentele monetare vor ramane valabile mult timp de acum incolo". Deducem ca board-ul BCE nu se grabeste sa modifice politica monetara si este nevoit sa amane procesul de normalizare a acesteia.

Datele macroeconomice justifica aceasta abordare: inflatia inca nu da semne de apropiere de zona-tinta, de 2%, ramanand ancorata in zona 1,3% - 1,5%, deci inca un argument "bearish". Insa, pe parte de PIB, pentru cel de-al doilea trimestru din acest an, dinamica anuala a PIB-ului zonei euro a fost de 2,2%, peste valoarea din primul trimestru, de 1,9%. In plus, Draghi anuntat ca staff-ul BCE a revizuit pozitiv estimarea de crestere economica pentru 2017, la 2,2%, acesta fiind primul argument "bullish" pentru cotatia EURUSD.

In ceea ce priveste anuntul deciziei de alterare a politicii monetare prin programul de QE, conform surselor agentiei Reuters, sedinta din 26 octombrie va fi cea in care va fi dezvaluit, se pare, programul de "tapering", adica de scadere treptata a achizitiilor de active financiare, ceea ce ar insemna de fapt o prelungire a actualului program insa cu sume de ordinul a doar 30-40 de miliarde de euro pe luna pana spre jumatatea anului viitor. Adica nu o intrerupere brusca a existentului program in decembrie ci o usoara prelungire a acestuia cu sume mai mici.

Din ce cauza octombrie si nu acum, in septembrie? Tot Mario Draghi ne-a dat raspunsul: "Nu pot fi scoase din calcul deciziile celorlalte banci centrale", deci o trimitere directa la sedinta Federal Reserve din 19 si 20 septembrie, sedinta urmata de o conferinta de presa sustinuta de Janet Yellen si de publicarea noilor estimari economice ale staff-ululi FED.

Motivatia este simpla: acelasi Draghi a facut o trimitere directa la cresterea recenta a euro afirmand ca "[...] banca centrala monitorizeaza felul cum aceasta afecteaza inflatia si cresterea economica din zona euro [...]". Cu alte cuvinte "noi am dori sa... dar, deh, cine stie cu ce mai vine FED si preferam sa ramanem in siajul lor". In opinia mea mesajul este ca board-ului BCE ii este cumva teama ca oficialii FED o sa vina, la randul lor, cu mesaje "bearish" pentru dolar, in special in lipsa implementarii programelor administratiei Trump si, pesemne, in urma pagubelor produse de seria de uragane care loveste acum Statele Unite.

EURUSD, la peste 1,2000

Momentum-ul din piata a fost extrem de puternic in lunile recente, cotatia EURUSD inregistrand putine corectii si de mica anvergura, asa cum apare si din graficul urmator:

[ Grafic EURUSD W1, sursa: Platforma Admiral Markets ]

Urmatorul target al cotatiei va fi in zona 1,2200 – 1,2250, acolo unde este si retragerea de 50 Fibonacci. Coroborand insa evolutia recenta cu aspectele fundamentale nu trebuie exclusa ipoteza ca raliul sa fi incorporat deja toate vestile bune pentru euro (idem, vestile rele pentru dolar) si sa asistam la o perioada de tranzactionare laterala, cu posibile corectii pe termen scurt, iar targetul mentionat mai sus sa fie usor amanat.

Mai multe detalii si estimari despre piete in webinarul de luni, 11 septembrie 2017, realizat impreuna cu Radu Ciofu.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.