Înfrângerea OPEC. Cine sunt beneficiarii?

Iunie 26, 2017 10:19

Am scăpat de temerile electorale din Europa, am scăpat de incertitudinile în ceea ce privește politica monetară a Federal Reserve, suntem cu Wall-Street-ul milimetric în zona recordurilor istorice însă avem un activ care continuă să scadă dramatic: petrolul.

Barilul de petrol, în bear market

5 săptămâni de scădere consecutivă, cu o închidere la 43 de dolari pe baril. Aceasta este (contra)performanța înregistrată de cotația barilului de petrol WTI (West Texas Intermediate), care se tranzacționează acum la minimele ultimelor 6 luni și se situează deja în bear market.

[Grafic WTI D1, sursa: platforma Admiral Markets]

Motivația este simplă: producția totală de petrol crește mai mult decât cererea din piață. Țările membre OPEC + Rusia au convenit, în luna iunie, să prelungească acordul semnat în noiembrie 2016 pe o perioadă de 9 luni, cu reducerea producției rămânând constantă la 1,8 milioane de barili pe zi. Cu toate acestea, țări precum Libia și Nigeria (care sunt exceptate de la prevederile acordului) își sporesc pe zi ce trece producția. Spre exemplu, recuperarea în urma atacurilor militare de anul trecut va permite Nigeriei să ajungă la o cifră a exporturilor de 2 milioane de barili pe zi. În plus, au început să apără incertitudini în ceea ce privește Rusia, în sensul nerespectării promisiunii făcute de reducere a producției cu Iranul fiind, de asemenea, un exportator care stă cu pedala de accelerație la maximum...

Situația din Statele Unite este, la fel, de natură să pună presiune de sus în jos pe cotația WTI, de la săptămână la săptămână redeschizându-se noi facilitați de producție. Conform unui raport al companiei Baker Hughes, cea care monitorizează activitatea punctelor de exploatare a petrolului de șist din SUA, am înregistrat încă o săptămână de creștere a numărului punctelor de exploatare: 758 față de 747 în săptămână precedentă.

[Grafic US Rigs, sursa: investing.com]

Înfrângerea OPEC

Existând pe piață un exces de petrol, membrii OPEC au decis să reducă producția zilnică, astfel încât să încerce reechilibrarea situației din piață, în sensul diminuării excesului stocurilor de petrol. Toate bune și frumoase până aici, la nivel declarativ, însă apare limpede deja că demersul nu a fost suficient de puternic. Însă, așa cum am arătat aici (https://admiralmarkets.com/ro/analytics/fundamental-an... ), o mare parte din reducerea OPEC ar putea fi anihilată de creșterea producției din Statele Unite și din țările menționate mai sus. Pe cale de consecință cotația petrolului nu va crește și, veniturile țărilor exportatoare vor scădea și, astfel, unele dintre ele vor fi nevoite să trișeze. Adică exact ceea ce reflectă acum și temerile din piață.

Cine sunt beneficiarii?

În afară de noi, cetățenii consumatori de petrol (a se citi benzină și motorină) și de alte produse petroliere sau care sunt rezultate în urma prelucrării derivatelor sale în industria chimică samd, principalii beneficiari vor fi economiile țărilor dezvoltate. Este mai mult decât evident că un cost al energiei în scădere va putea pune umărul la creșterea economică. Că efecte de runda a doua, pesemne că nici băncile centrale nu vor mai fi nevoite să apese pe pedala normalizării politicii monetare, deci încă o consectinta pozitivă pentru respectivele economii. Însă, toate acestea, sunt valabile doar în limite rezonabile, în sensul că este binevenit un baril ieftin, dar nu prea ieftin.

Concluzia: este binevenită această înfrângere a OPEC. Ideea este să fie doar una de etapă...

====

Mai multe detalii despre consecințele unui preț scăzut al barilului de petrol, în webinarul de luni, 26 iunie 2017, realizat împreună cu Radu Ciofu.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.