Inflatia mica, inamicul dolarului. Dar nu singurul!

August 14, 2017 09:42

Datele despre inflatia din Statele Unite au generat, pe final de saptamana, reluarea tendintei de scadere a dolarului din perioada recenta. Un fenomen perfect justificat care vine in siajul tensiunilor internationale.

Datele despre inflatie si estimarile activitatii FED

Pe final de saptamana au fost publicate datele despre inflatia aferenta lunii iulie din Statele Unite. Nu mica a fost mirarea participantilor la piata cand au constatat ca tendinta este negativa pentru inflatia la nivel de producator si aproape nula la nivel de consumator.

Pe scurt: PPI (Producer Price Index) a inregistrat o scadere cu 0,1% in luna iulie, fata de estimarile care indicau o crestere cu 0,1%. In acelasi timp, CPI (Consumer Price Index) sau, mai nou, Inflation Rate, a crescut cu doar 0,1% fata de 0,2% estimari. La nivel de inflatie core (adica cea de dupa extragerea elementelor cu volatilitate mare, precum energia si alimentele), pe parte de PPI avem 1,9% (rata anuala) in timp ce la nivel de consumator avem 1,7%, nivel constant in iulie fata de luna anterioara.

Ce putem constata de aici? Faptul ca piata pusese in pret valori ceva mai ridicate (+0,2% pentru CPI si +0,1% pentru PPI) iar datele oficiale au relevat o variatie sensibil mai mica decat estimarile, cu 0,2% pentru fiecare. Pe cale de consecinta, estimarile din piata in ceea ce priveste sansele de ridicare a dobanzii la dolar la sedinta FED din decembrie au scazut substantial fata de sesiunile recente. Practic, piata pune in pret acum ramanerea neschimbata a dobanzii cel putin pana la finele anului, cu o probabilitate de 62% fata de una sub 50% in saptamana precedenta.

Pe acelasi principiu cotatia dolarului s-a depreciat, din graficul de mai jos rezultand limpede reactia din piete, de crestere a cotatiei EURUSD, odata cu publicarea datelor:

Inflatia nu este singurul inamic al dolarului

In plus fata de cele mentionate mai sus situatia din Coreea de Nord a condus, de asemenea, la exercitarea unei presiuni pe dolar, in special pe paritatea USDJPY, yenul reluandu-si functia de activ de refugiu. In momentul in care avem de-a face cu declaratii care mai de care mai belicoase si iresponsabile, situatia din zona nu are cum sa nu ingrijoreze investitorii. Spre exemplu, in sesiunea din 10 August, indicele de volatilitate VIX, acea masura a temerilor din piata, a crescut cu peste 40%:

Ce va urma?

Asa cum se poate constata din grafic zona din jurul valorii de 1,1740 (care coincide cu retragerea de 38,2 Fibonacci) pare sa se transforme intr-un prag de suport. Cu toate ca datele de pana acum, atat macroeconomice cat si geo-politice, tind sa favorizeze continuarea tendintei de scadere a dolarului, totusi analiza tehnica pare sa fie ceva mai conservatoare, nefurnizand deocamdata un indiciu limpede care sa raspunda la intrebarea: "False breakout sau nivel de suport?". Personal, tind sa merg mai degraba catre varianta a doua pe termen mediu si lung. Pe termen scurt n-as exclude si varianta in care cotatia sa fie tranzactionata lateral si, apoi, sa isi continue trend-ul de crestere.

====

Mai multe detalii si estimari, in webinarul de luni, 14 August 2017, realizat impreuna cu Radu Ciofu.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.