In asteptarea sedintei BCE

Septembrie 04, 2017 09:53

Pentru pietele valutare pesemne ca cel mai important eveniment macroeconomic al saptamanii va fi sedinta Bancii Centrale Europene. Teoretic, ar putea fi a doua ocazie pentru Mario Draghi sa anunte oficial ce anume intentioneaza in privinta programului de QE.

Datele macroeconomice si politica BCE

Banca Centrala Europeana, spre deosebire de Federal Reserve are un mandat singular: stabilitatea preturilor. Asta inseamna ca situatia ideala ar fi ca inflatia sa inregistreze o dinamica de aproximativ 2% (an fata de an). Acesta este motivul principal pentru care acum 2 ani si jumatate Banca Centrala a initiat acel program de relaxare cantitativa in valoare de 2,3 trilioane de euro, prin achizitii lunare de titluri obligatare. Daca atunci situatia era critica, in sensul ca exista un risc real de intrare in deflatie, acum lucrurile s-au imbunatatit substantial, luna decembrie fiind ultima luna in care BCE va face achizitii conform programului prestabilit.

1,5% a fost inflatia (an fata de an) a zonei euro in luna August, conform datelor Eurostat. Aceasta a venit peste valoarea din luna precedenta, 1,3%, dar si peste 1,4% cat era valoarea estimata de piata. La nivel de inflatie "core" (adica cea din care s-au extras elementele cu volatilitate mare, de genul alimentelor si al energiei) zona euro a inregistrat o dinamica de 1,3%, de asemenea peste estimarile din piata care indicau o dinamica de doar 1,2%.

Din punctul de vedere al Produsului Intern Brut, lucrurile stau si mai bine. Pentru cel de-al doilea trimestru din acest an, dinamica anuala a PIB-ului zonei euro a fost de 2,2%, peste valoarea din primul trimestru, 1,9%.

Constatam ca, la nivel de PIB, zona euro sta bine, cu o crestere destul de constanta si de viguroasa, cu o tendinta de imbunatatire certa in ultimii ani. De altfel, datele recente releva faptul ca de 17 trimestre zona euro a inregistrat o serie de cresteri fara intrerupere. Insa, aceasta dinamica pozitiva a avut loc fara vreo crestere sensibila a nivelului salariilor si fara sa fie insotita de o scadere consistenta a ratei somajului (in prezent la 9,1%). Cu alte cuvinte, o crestere economica care nu (prea) a pus o presiune de jos in sus pe inflatie. Acesta este si motivul pentru care oficialii BCE, cel putin pana in prezent, au sovait in a anunta ferm incetarea programului de stimulare monetara si, eventual, inceperea celui de normalizare a politicii monetare.

Sa fie 7 septembrie 2017 ziua in care Mario Draghi sa ne ia prin surprindere si sa ne livreze un anunt oficial, eventual si un calendar al schimbarilor de politica monetara? Greu de estimat, dar exista destul de multe sanse sa nu se intample asa. La reuniunea anuala de la Jackson Hole Mario Draghi a declarat cu subiect si predicat ca politica monetara stimulativa va ramane in vigoare ca urmare a conditiilor economice prezente si estimate. Sa vina la doar doua saptamani sa anunte contrariul? Greu de crezut asta. Cel mult, ar putea declara ca, la nivel de board al Bancii Centrale Europene s-au luat in discutie diferite variante ale tranformarii politicii monetare, atat la nivel de mecanism cat si din punctul de vedere al calendarului de implementare, urmand ca decizia finala sa fie luata la una dintre viitoarele sedinte ale BCE.

Roller-coaster pentru cotatia EURUSD

In urma celor declarate de Janet Yellen si Mario Draghi la intrunirea anuala de la Jackson Hole, cotatia EURUSD a capatat un nou impuls de crestere atingand, in sesiunea din 29 august un maxim al perioadei in zona 1,2070, nivel nemaiintalnit din decembrie 2014. La scurt timp dupa, asa cum se poate vedea si din grafic, cotatia a corectat destul de violent si cu volatilitate mare intra-day aproximativ 200 de pips, inchizand saptamana la 1,1860. Nici datele despre piata fortei de munca a Statelor Unite, desi dezamagitoare (doar 156.000 de noi locuri de munca pe care economia le-a creat in luna August, sub estimarile care indicau o valoare de 180.000), nu au avut darul sa stavileasca rebound-ul dolarului din partea a doua a saptamanii trecute.

Cu datele de pana acum o reversare de trend pentru cotatia EURUSD pare putin probabila acum. Cel mult, continuarea corectiei si/sau o perioada de consolidare urmata de reluarea trendului de crestere. Insa, lucrurile se pot modifica dramatic in functie de evolutia situatiei din Coreea de Nord sau, de exemplu, daca administratia Trump reuseste sa aduca in fata publicului programul de stimulare economica prin reduceri de taxe si investitii in infrastructura.

Articol scris de Liviu Moldovan
====

Mai multe despre evolutiile posibile din piete, in webinarul de luni 04 septembrie 2017, realizat impreuna cu Radu Ciofu.



Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.