​Graficele ca instrument de comunicare

Septembrie 19, 2016 08:21

Sunt sigur ca vin in asentimentul tuturor atunci cand spun ca, in saptamana aceasta, principalul eveniment din pietele internationale va fi sedinta de politica monetara a Federal Reserve. Ea va dura doua zile cu incepere de marti, 20 septembrie, si va fi urmata de o conferinta de presa sustinuta de Janet Yellen.

In afara de statement-ul oficial al FED Janet Yellen va prezenta, in fata presei de specialitate, proiectiile in ceea ce priveste dinamica estimata pentru principalii indicatori macroeconomici: PIB, rata somajului, PCE Inflation (Personal Consumption Exptenditures – un indicator al inflatiei preferat de FED) si Core PCE Inflation (din care s-au extras elementele cu volatilitate mare, de genul alimentelor si al preturilor la energie), si va raspunde si la suita de intrebari adresate de jurnalisti.

Graficele fac parte din strategia de comunicare

In regula, poate ca veti spune, stiam deja aceste aspecte, deci care sa fie elementul important? Aspectul la care doresc sa fac referire tine de prezentarea acelui set de grafice cu evolutiile mentionate mai sus la care adaugam si acele "plot-charts" care ne prezinta estimarile FED in ceea ce priveste politica monetara. Punctele respective din acele grafice reprezinta estimarea oficialilor FED referitoare la nivelul dobanzii de referinta pentru o serie de momente din viitor.

Din ce cauza este atat de important acest grafic? Simplu: oficialii FED, prin politica lor de transparentizare a procesului decizional, doresc sa ne "pregateasca" pentru posibilele miscari de politica monetara pe care le-ar putea adopta in viitor. Cu alte cuvinte: graficele fac parte din strategia de comunicare.

Momentul decembrie 2015

[grafic FED Plot Chart Decembrie 2015]

Se poate vedea din graficul prezentat de Janet Yellen la sedinta FED din decembrie 2015 ca estimarea era ca masurile de normalizare a politicii monetare pentru 2016 sa implice 4 ridicari de dobanda peste cea decisa deja la sedinta respectiva. Cam (prea) multe, si-au spus participantii din piete si, cum nu era nici pe departe rezolvata problema din China (retrageri de fonduri, scaderi abrupte ale pietei de capital, crestere economica in decelerare), ceea ce a urmat apoi stim cu totii deja. Rezumand: o exagerare a estimarilor FED (aspect mentionat de mine in multiple randuri atat in webinariile Admiral Markets cat si in alte interventii publice) care a contribuit la acele scaderi de la inceputul anului 2016.

Schimbarile din partea FED

[grafic FED Plot Chart Iunie 2016]

Schimbarile au inceput sa apara odata cu sedinta din martie 2016 si au culminat cu aceea din iunie. Se poate lesne constata ca estimarile pentru nivelul dobanzii de referinta pentru finalul de an au fost reduse drastic. Motivatia nu este dificil de gasit: ea tine mai degraba de influentele negative pe care un trend accelerat de ridicare a dobanzii pentru dolar il va avea asupra economiilor emergente (care sunt dependente de costurile de finantare in dolari) – pe de o parte - dar si asupra marilor coporatii americane (care, multinationale fiind, sunt dependente de cotatia dolarului atunci cand isi consilideaza rezultatele financiare) – pe de alta parte.

Importanta viitoarei sedinte a FED

In opinia mea, cel mai important aspect va fi, din nou, cel extras din noul plot-chart: care va fi nivelul estimat al dobanzii la finele anului? Daca va rezulta ca nivelul va implica doar o singura modificare a dobanzii, aceasta va putea fi considerata, pe buna dreptate, ca o "telefonare" catre piete a intentiilor FED pe termen scurt. Cum temerile in ceea ce priveste China dar si cele referitoare la influentele Brexit-ului s-au mai diminuat intrucatva in perioada recenta, probabilitatea unei noi ridicari de dobanda pentru dolar la sedinta din decembrie va creste, de la actualul nivel de aproximativ 45%, dar fara implicatii majore in piete.

Al doilea aspect important va fi cel extras din estimarile pentru 2017. Daca acesta vor indica un FED mult mai hawkish (adica axat pe inasprirea conditiilor monetare), exista sanse sa vedem, din nou, un puseu de volatilitate si eventuale corectii in pietele de capital, precum si o intarire a dolarului.

In opinia mea, FED si-a invatat lectia si a devenit mult mai prudenta in ceea ce priveste procesul de comunicare catre piete. Adica a realizat ca graficele sunt un foarte puternic instrument de comunicare.

Mai multe detalii si estimari, in webinarul de luni, 19 septembrie 2016, cu incepere de la 18:30, realizat impreuna cu Radu Ciofu.


Înregistrează-te la Admiral Markets pentru a primi rapoartele zilnice și săptămânale de piață.

Tranzacționează cu Spread Zero și Comision Zero

TRADER 007: în lumea instrumentelor supreme de tranzacționare.


Tranzacționează SP500 cu levier pana la 1:200, comision 0 si spread tipic 0,5 puncte.


AM-SP500-banner-EN-1200x627.jpg


Descarca Metatrader 4 Supreme Edition cu peste 60 de instrumente aditionale.


MT4-Supreme-Facebook-Cover-1200x627.png


Admiral Markets

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți


Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 83% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.