Lupta băncilor centrale

Decembrie 19, 2017 20:55

Două mari bănci centrale, două ședințe de politică monetară în zile succesive, două tendințe divergente imprimate pieței Forex de către Federal Reserve și BCE. Ambele entități duc aceeași luptă, dar mesajele au fost interpretate diferit.

Poziționarea din decembrie 2017, decisivă pentru 2018

Un final de an destul de aglomerat în ceea ce privește activitatea băncilor centrale, în mod special pentru Federal Reserve și BCE, ca urmare a fapului că, pe lângă ședințele de politică monetară, ele furnizează și proiecțiile lor asupra dinamicii PIB-ului, a inflației, a ratei șomajului pentru 2018 și 2019. În plus, oficialii FED au publicat și acele „plot charts", adică estimările lor asupra nivelului dobânzii de referință pentru finele lui 2018.

Grafic Plot Charts. Sursa: Federal Reserve

Din graficul de mai sus rezultă că scenariul central este ca Federal Reserve să efectueze 3 ridicări de dobândă in 2018. Însă: proiecțiile aceluiași staff al Federal Reserve în privința restului de indicatori ne relevă faptul că PIB-ul va înregistra o dinamică de 2,5%, rata șomajului va scădea puțin, la 3,9% iar inflația se va situa la 1,9%. Cu alte cuvinte, o ușoară creștere a inflației de la 1,7% la 1,9%. Sa justifice acest aspect necesitatea de a opera 3 creșteri de dobândă, în condițiile în care dinamica PIB-ului va fi similară iar rata șomajului va scădea nesemnificativ? Pare-se că nu...

Acesta a fost și motivul pentru care dolarul a scăzut la anunțul FED, așa cum se poate constata din graficul următor:

Grafic EURUSD M5 13 Decembrie 2017. Sursa: platforma Admiral Markets

A doua zi a fost rândul Euro sa scadă, tot în timpul unei conferințe de presă, de aceasta dată a lui Mario Draghi, Președintele Băncii Centrale Europene. În linie cu estimările din piață, oficialii BCE nu au alterat politica monetară însă Mario Draghi a luat piețele prin surprindere afirmând că „suntem gata să extindem programul de stimulare financiară dacă va fi necesar". Cu alte cuvinte există posibilitatea ca, deși outlook-ul economic furnizat este bun, să rămână suficiente șanse ca ECB sa prelungească acel program datorită lipsei de creștere susținuta a inflației. Aceasta a fost motivația pentru care, chiar în timpul conferinței de presă, cotația EURUSD și-a pierdut din avânt.


Grafic EURUSD M5 14 Decembrie 2017. Sursa: platforma Admiral Markets

De aici încolo, jocul din piețe se va duce pe baza calendarului macroeconomic. Cel puțin în prima parte din 2018, orice știre care va avea caracterul să inducă ideea ca FED va opera 3 (și nu 2) majorări de dobânda și/sau că BCE va prelungi (sau nu) programul de Quantitative Easing va modifica drastic traiectoria EURUSD, între 1,2500 și 1,1000 practic, orice fiind posibil.

Lupta băncilor centrale

La prima vedere am putea spune ca FED si BCE sunt într-un război al valutelor, fiecare încercând sa acționeze în așa fel încât să nu-și crească propria monedă. Însă, la o privire mai atentă, o să constatăm că principala problemă a lor este lipsa creșterii viguroase a inflației.

Și, deși sună complet contraintuitiv, se prea poate ca aceasta să fie tema principală a anului 2018: lupta pentru inflație!

====

Mai multe detalii puteți urmări în webinarul realizat împreuna cu Pavel Bistricianu, în care am tratat si aspecte legate de cotațiile aurului, petrolului si a indicilor piețelor de capital:


Doriți să aflați care sunt oportunitățile de investiții pentru 2018? Participați la unul din seria noastră de seminarii gratuite!

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.