Forex: Analiza indicatori economici 2009.08.31

August 31, 2009 13:52


Prima saptamana de toamna vine cu doua decizii de politica monetara si alti indicatori importanti din SUA. Asa cum am mai spus vom incheia un ciclu de 1/2 ani de la minime (pentru indici si maxime pentru dolar si yen), iar daca primele 3 luni au reprezentat un trend bine definit, urmatoarele luni, cele de vara au avut volum redus si o miscare laterala -sideways market. Poate ca evenimentele importante din aceasta saptamana vor trezi piata si range-ul chinuitor va fi incheiat.

Banca Australiei va mentine dobanda la nivelul actual de 3, dupa ce a negat speculatiile pietei privind reducerea ei, ceea ce a dus la aprecierea dolarului australian in ultima perioada. Cresterea economica este asteptatata la 0.5 anualizat, iar pretul incepe sa includa cresterea dobanzii, chiar daca nu in acest an. China intentioneaza sa reduca investitiile in infrastructura, ceea ce va dauna principalului partener de comert - Australia. Panica din Asia poate duce la scaderea apetitului pentru risc, iar AUD-ul va avea de suferit. De urmarit statementul RBA, daca se face referire la o posibila crestere a dobanzii in 2010. Alti indicatori de urmarit din Australia sunt GDP-ul si Trade Balance.

ECB va mentine cu siguranta dobanda la nivelul considerat de Trichet adecvat. Presiuni inflationiste in zona Euro nu sunt, singura chestiune din conferinta de presa va fi programul de relaxare a creditarii QE, restrans in Europa. Oficialii europeni vor prezenta viziunea asupra economiei in partea a doua a anului, iar tonul discursului poate influenta Euro. Alti indicatori importanti din zona Euro publicati vor fi Revised GDP, Retail Sales sau PPI, cu influenta limitata asupra pietei.

Principalul eveniment pentru dolarul american va fi FOMC Meeting Minutes, ce a creat volatilitate in ultimele luni, traderii incercand sa descifreze mesajele codate ale oficialilor. Extinderea sau restrangerea achizitiilor de bonuri de tezaur va tine capul de afis, in ultimul statement vorbindu-se de incetinire pe motivul stabilizarii economiei, ce a dus la aprecierea dolarului. Indicele manufacturier ISM este asteptat peste valoarea neutra 50 pentru prima data din ianuarie 2008, ceea ce arata in sfarsit revenirea acestui sector. Numarul de joburi pe august este asteptat la cel mai mic declin din acest an, -220k, ceea ce indica iesirea din recesiune. Asta nu inseamna ca va fi o revenire rapida, consumatorii fiind inca afectati.

Indicatorii publicati plus summit-ul G20 si revenirea investitorilor din vacanta pot crea o saptamana interesanta si inceputul unei perioade cu volatilitate si trenduri bine definite.

 

Cristian Cochintu
Analist Financiar
Admiral Markets Romania 

Acest material are scop informativ, si nu reprezinta o recomandare de tranzactionare pe pietele financiare.
Admiral Markets nu îsi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.