Este cresterea titeiului fundamentata? Despre detalii si diavol

Iulie 31, 2017 10:27


Cea mai buna saptamana a cotatiei petrolului din acest an, cu o crestere de 8,6%, a fost consemnnata saptamana trecuta, aceasta ajungand la 49,71 dolari pe baril. Cat din aceasta crestere este, intr-adevar, fundamentata?


Bucuria consumatorilor, cosmarul producatorilor

Sigur ca situatia in care cotatia titeiului WTI (West Texas Intermediate) se afla in zona de sub 45 de dolari pe baril era una cu tendinte de supravanzare. Consumatorii se bucurau insa producatorii aveau cosmaruri. Si, asa cum ne-au obisnuit deja, urma sa intre in functiune mecanismul de "verbal intervention" prin care sa incerce sa ridice cotatia la un nivel acceptabil.

Ministrul energiei al Arabiei Saudite, Khalid al-Falih, a anuntat ca va implementa o reducere a productiei zilnice de titei cu incepere din luna august. Astfel, nivelul zilnic va fi de 6,6 milioane de barili, cu aproximativ 1 milion mai putin decat in luna august a anului trecut. Piata a reactionat puternic la auzul acestui angajament, mai ales ca venea la foarte scurt timp fata de cel al Nigeriei prin care aceasta se angajeaza sa intre, la randu-i, in segmentul tarilor care implementeaza un program de reducere/limitare a productiei zilnice (Libia si Nigeria au fost exceptate de la acordul general de reducere a productiei din noiembrie 2016).


Despre detalii si diavol

  • 6,6 milioane de barili pe zi, cu 1 milion mai putin decat in luna August 2016, conform Reuters via CNBC (https://www.cnbc.com/2017/07/24/oil-steady-after-fall-ahead-of-opecnon-opec-meeting.html). Destul de mult, nu? Adica toate tarile OPEC + Rusia au venit cu acel acord prin care se reduc 1,8 milioane si, acum, Arabia Saudia suplimenteaza acea reducere cu peste 50%! In realitate nu stim CU cat va reduce, ci doar LA cat. Ceea ce nu ne-au spus oficialii este nivelul curent, deci ne lipseste cel mai important aspect al ecuatiei. Cat producea Arabia Saudita in august anul trecut? 6,6+1 = 7,6 milioane de barili pe zi. Atentie, ceva nu se leaga aici: in prima parte a anului, cu tot cu reducerea agreata de 486.000 de barili, Arabia Saudita extragea cu putin peste 10 milioane de barili (https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-12/opec-boss-sees-producers-deciding-in-may-if-more-oil-cuts-needed). Sigur, intre timp a pierdut cota de piata, dar dinamica mi se pare mult prea abrupta. In regula, sa presupunem ca cifrele livrate sunt corecte, dar totusi nu stim cat de mare va fi reducerea fata de, spre exemplu, luna iulie a anului curent. Daca in iulie sauditii produceau 6,7 milioane de barili ar insemna ca reducerea va fi, de fapt, extrem de mica;
  • Rusia, prin vocea ministrului energiei Alexander Novac, promite ca va augmenta diminuarea productiei cu 200.000 de barili pe zi in momentul in care, per ansamblu, gradul de conformare va fi de 100%. Am putea lua aceasta afirmatie ca pe o gluma daca tinem cont de faptul ca, nu cu mult timp in urma, tocmai din partea OPEC am aflat despre nemultumirile in ceea ce priveste respectarea doar partiala a promisiunilor facute prin acel acord. Cu alte cuvinte, slabe sperante de ajungere la 100%;
  • Faptul ca Nigeria a acceptat sa isi limiteze productia nu este, in sine, o stire care sa justifice o miscare masiva in piete dat fiind faptul ca livrarile sale sunt de doar 1,7 milioane de barili pe zi.

Per ansamblu putem spune ca, desi la prima vedere cele de mai sus pot reprezenta un argumentatie puternica in sprijinul cresterii petrolului, la o analiza mai puternica vedem ca nu este chiar asa. Cu cat intram mai mult in detalii, constatam ca exista un "diavol" acolo...


Datele EIA si reactia din piete

Energy Information Administration ne-a furnizat datele saptamanale despre stocurile de titei din Statele Unite. Nu mica a fost surpriza din piete la aflarea faptului ca acestea au scazut cu 7,2 milioane de barili (cu mult peste estimarile din piata care indicau o scadere de doar 2,6 milioane), in timp ce si stocurile de benzina si de produse distilate s-au inscris pe o traiectorie negativa. Acest set de date poate fi un suport consistent pentru cotatia titeiului, cu conditia sa se prelungeasca in timp. Ori, cum se poate vedea din graficul de mai jos, piata nu pune un foarte mare pret pe o continuare a aprecierii titeiului pe termen ceva mai lung, contractele Futures tranzactionate la Chicago Mercentile Exchange aratand o curba "flat" pentru urmatoarele 12 luni.

Grafic CME WTI Futures, sursa: cmegroup.com

Ce va urma?

Ne putem astepta, pe termen scurt, cel mult la o retestare a zonei de 50-51 de dolari pe baril, pe ideea targetarii ordinelor stop-loss puse in piata de catre cei cu pozitii short, adica un spike/false breakout peste pragul psihologic de 50 de dolari. Interesant este insa si faptul ca, tot in aceeasi zona, se afla si retragerea de 61,8 Fibonacci, de unde putem estima ca acolo ar putea fi un prim nivel de rezistenta, asa cum reiese din graficul urmator:

Grafic WTI D1, sursa: platforma Admiral Markets


Coroborand toate cele de mai sus, personal n-as merge pe ideea continuarii cresterii cotatiei WTI si as considera dinamica recenta doar ca pe inca o incercare de "crestere administrativa" furnizata de OPEC % Co.

====

Mai multe detalii si estimari despre petrol dar si despre EURUSD si pietele de capital in webinarul de luni, 31 iulie 2017, realizat impreuna cu Radu Ciofu.




Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.