Donald Trump: “Let's make the dollar weak again!”

Mai 22, 2017 10:10

Evident, nu a declarat așa ceva președintele Statelor Unite. Însă, dacă stăm și analizăm acțiunile lui recente, nu avem cum să nu constatăm că, de fapt, aproape orice inițiativă de la învestirea în Biroul Oval a avut consecințe negative asupra dolarului.

Dolarul, pe tobogan

Dolarul a înregistrat cea mai slabă săptămână a sa din luna aprilie 2016: pe minus cu aproximativ 2% la nivel de Dollar Index și pe minus cu 2,54% la nivel de cotație EURUSD. Astfel, dolarul a ajuns sub nivelul înregistrat înaintea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie a anului trecut.î

[Grafic DXY D1, sursa: Platforma Admiral Markets]

Motivațiile creșterii inițiale a dolarului țin de retorica lui Donald Trump din timpul campaniei electorale de genul "Let's make America great again!" și, implicit, și dolarul, de promisiunile de relaxare fiscală, de programele de investiții în infrastructură care, cumulat, ar fi condus la accelerarea creșterii economice, la o creștere a inflației în urma căreia dolarul ar fi benficiat de o bonificație suplimentară din partea Federal Reserve prin accelerarea programului de ridicare a dobânzii și, nu în ultimul rand, de promisiunea echilibrării deficitului balanței comerciale prin impunerea de tarife vamale.

Dacă ne uităm la realizări, constatăm că nu putem bifa nimic. Nimic, nada, niente! Cu mult noroc am putea vedea pachetul legislativ al administrației Trump depus în Congres abia în august, iar despre implementarea acestuia nu cred că se mai poate pune problema să aibă loc în acest an. Cauza: Trump și-a pierdut încrederea propriului său partid, fapt ce a ieșit la iveala odată cu primul mare bluff, acela al respigerii propunerii de modificare a programului Obamacare când reprezentanții republicani au trântit în Congres inițiativa lui Trump. Ori, aceea ar fi fost principala sursă de bani pentru punerea în aplicare a măsurilor de relaxare fiscală și a programelor de investiții publice. De aici încolo devine extrem de complicată respectarea promisiunilor electorale. Vreun motiv să crească dolarul? Niciunul.

Donald Trump, în afară de eșecurile înregistrate la nivelul politicilor economice, a avut două declarații destul de controversate în media, ambele având aceeași temă: dolarul. Prima, la jumătățea lunii ianuarie și a doua, la jumătățea lunii aprilie, au avut darul să ne arate un președinte al SUA care se declară nemulțumit de faptul că dolarul este puternic și că asta ar pune în pericol creșterea economică: "Dolarul începe să devină prea puternic și asta va afecta, în cele din urmă, competitivitatea Statelor Unite", a declarat într-un interviu pentru The Wall-Street Journal.

Riscurile mandatului și riscurile dolarului

Până aici am analizat efectele eșecurilor politicilor economice ale lui Trump și bine ar fi fost să ne fi putut opri aici. Dar, evenimentele recente au început să pună o presiune și mai mare asupra mandatului prezidențial iar, de aici încolo, lucrurile pot lua o turnură destul de periculoasă. Foarte pe scurt, este vorba despre motivațiile demiterii șefului FBI, James Comey: la începutul mandatului, Trump l-a rugat să accepte un nou mandat, apoi l-a rugat să oprească ancheta asupra influențelor Rusiei asupra campaniei electorale din SUA, Comey a refuzat și, astfel, Trump l-a demis. Cu alte cuvinte, o intervenție neconstiuțională asupra justiției. Consecințele posibile: impeachment (punere sub acuzare), care poate fi urmată apoi de suspendare. Chiar dacă nu se va ajunge în acest an la așa ceva este limpede deja că Trump, prin picajul sau în sondaje la doar 38% cotă de încredere, va pune în pericol menținerea majorității republicane în Congres după alegerile legislative din 2018. Dacă democrații vor dobândi atunci o majoritate confortabilă și dacă Trump nu se va "cuminți", șansele unui mandat întrerupt înainte de termen vor crește substanțial. De altfel, au și început să crească încă de pe acum: (http://www.cnbc.com/2017/05/19/this-political-market-predicts-a-40-percent-chance-trump-presidency-ends-before-2019.html).

Rezumând: dezamăgire pe linie și creștere a șanselor de a nu mai putea pune în practică niciodată promisiunile din campania electorală. Concluzia este simplă: reacția din piețe este perfect justificată.

Euro, în câștig de imagine

În același timp moneda unică europeană are parte de o evoluție "în oglinda": scăpată fiind de incertitudinile politice pe termen scurt și ajutată de un set de date macroeconomice bunicele, începe să câștige din ce în ce mai mult la capitolul imagine. Consumer Sentiment, la maximul ultimilor aproape 10 ani, a doua citire a PIB-ului aferent primului trimestru, la +1,7%, la care putem adăuga un nivel al inflației care îl va determina aproape cu siguranță pe Mario Draghi să își schimbe tonalitatea discursului în sensul pregătirii piețelor pentru etapa următoare a ECB, adică cea de normalizare a politicii monetare. De aici și diferențialul de dinamică dintre Dollar Index (-2%) și EURUSD (+2,5%) în această săptămână.

[Grafic EURUSD D1, sursa: Platforma Admiral Markets]

Din graficul daily rezultă că EURUSD a "spart" canalul ascendent precum și maximele înregistrate

înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Până unde va mai crește? În afară de micile corecții pe termen scurt, inevitabile de altfel, se prea poate să fim la începutul unui nou trend, consistent și lung, de creștere a EURUSD. 1,1440 (zona maximelor din aprilie 2016 ) și 1,1750 (retragerea Fibonacci de 38,2) ar putea fi primele ținte, așa cum ne relevă graficul săptămânal al cotației. În plus, constatăm că indicatorul DMI nu ne arată o situație de overbought.

[Grafic EURUSD W1, sursa: Platforma Admiral Markets]

Până unde va mai crește? În afară de micile corecții pe termen scurt, inevitabile de altfel, se prea poate să fim la începutul unui nou trend, consistent și lung, de creștere a EURUSD cauzată nu numai de tăria monedei unice europene cat și de slăbiciunile dolarului.

Adică "Let's make the dollar weak again!

Mai multe detalii și analize, precum și un preview în ceea ce privește ședința OPEC, în webinarul de luni, 22 mai 2017, realizat împreună cu Radu Ciofu.

 

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.