Dolarul, Federal Reserve si Donald Trump: 3 motive de ingrijorare

Noiembrie 21, 2016 08:16


Dolarul se tranzactioneaza la maxime multianuale, pe Wall-Street indicele Dow Jones face noi recorduri istorice, presedintele-ales Donald Trump incepe sa dea semnale ca s-ar fi imblanzit cumva, o situatie pe care mai nimeni nu ar fi intuit-o inainte de alegeri. Insa, cu toate acestea, nu pot fi optimist...

Mesajul lui Janet Yellen

Intr-un discurs tinut pe 17 noiembrie in fata Congresului, Janet Yellen, presedintele FED, i-a avertizat pe politicieni ca punerea in practica a celor promise de Donald Trump in timpul campaniei electorale (spre exemplu acel plan de 1.000 de miliarde de dolari pentru infrastructura) va pune presiune pe nivelul datoriei publice - aspect care se adauga initiativei de reducere a taxelor promovata de presedintele ales al SUA - si ca aceste masuri, excelente in timpul unei crize, nu isi au rostul in prezent. In plus, in timpul unei perioade de recesiune sau criza, efectul de multiplicare a unor astfel de investitii in infrastructura poate fi supraunitar insa, intr-o perioada de crestere economica, demersul devine inutil, putand ajunge la un grad multiplicare pagubos, de doar 70%. Daca este sa facem acum o radiografie a economiei SUA constatam ca dinamica PIB-ului pentru cel de-al treilea trimestru a fost de 2,9%, iar rata somajului, la 4,9%, este foarte aproape de potential, in timp ce consumul este, de asemenea, pe crestere. Unde sta prost economia SUA? La capitolul datorie publica totala: 104% raportat la PIB.

"Mai usor cu economia pe scari"

In mare, cam asta doreste sa ne spuna Janet Yellen: "nu are niciun sens sa supraalimentam economia". Si, va propun astfel sa detaliem cateva aspecte care deriva din propunerile economice ale lui Donald Trump din campania electorala:

-pachet de stimuli fiscali + ridicare de bariere/tarife comerciale = inflatie. Daca masurile de Quantitative Easing implementate de Federal Reserve au avut un efect cumva limitat in ceea ce priveste cantitatea de lichiditate intrata efectiv in economie (exista sume imense de bani pe care bancile le "parcheaza" la FED in loc sa le injecteze in economie, de aici provenind diferenta), nu la fel putem spune despre efectele pe care reducerile de taxe le vor produce. Din ce cauza? Simplu: acele reduceri de taxe se aplica direct asupra actorilor economici, nu prin veriga intermediara a sistemului bancar. Pe de alta parte, cum SUA "stau" pe un deficit al balantei comerciale in zona a 40 de miliarde de dolari pe luna, ridicarea tarifelor vamale va duce la o scumpire a importurilor si, pe cale de consecinta, inflatia va creste;

-cresterea economica, a consumului si a crearii de noi locuri de munca, in urma politicilor izolationiste/protectioniste impuse de administratia Trump: de ce ar decide Apple, spre exemplu, sa-si mute facilitatile de productie in SUA? Doar ca sa isi creasca masiv costurile de productie? Mai departe: de ce ar creste consumul, in conditiile in care preturile vor fi mai mari? Si, in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca, daca acestea vor exista, vor duce la scaderea ratei somajului si, automat, la cresterea costurilor unitare cu forta de munca deci, din nou, presiune pe inflatie.

Intrebarea care se pune acum este: cu cat ar putea creste PIB-ul potential al SUA in urma masurilor pe care administratia Trump a promis, in campanie, ca le va lua? Si, ea este perfect legitima: exista riscuri majore ca economia SUA sa intre intr-o perioada de stagflatie (adica o crestere economica anemica insotita de o crestere substantiala a inflatiei), adica exact ceea ce s-a intamplat in decada anilor '70, chiar inainte de inceputul crizei petrolului.

Reactia din piete

Prima, si cea mai importanta reactie, a fost aceea de crestere a dobanzilor pentru titlurile de stat: daca in vara trecuta acestea purtau o dobanda de 1,5% acum ele se tranzactioneaza la o dobanda de peste 2,3%. Ca o consecinta directa, probabilitatea ca FED sa ridice dobanda de referinta pentru dolar la sedinta din 14 decembrie a urcat la 95%:

Grafic Probabilitate modificare dobanda FED, sursa: www.cmegroup.com

In acelasi timp, cotatia EURUSD si-a continuat trendul de scadere originat in ziua de dupa scrutinul electoral, ajungand astfel la un minim multianual la sub 1,0600.

Grafic EURUSD Daily. Sursa: MetaTrader 4, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets

Se poate constata din graficul cotatiei EURUSD ca suntem foarte aproape de nivelul de suport din zona 1,0520, dar si faptul ca oscilatorul RSI este deja sub 30, adica la un nivel estrem de redus, de unde si probabilitatea sporita macar pentru un rebound tehnic pe termen scurt.

Ce va urma in pietele financiare, inca este dificil de estimat. Cert este ca, analizand datele de pana acum, exista, in opinia mea, cateva verigi lipsa in argumentatia unui Wall-Street in crestere, mai ales in conditiile unui dolar, de asemenea, in crestere. Sa nu ne facem ca uitam de perioada in care dolarul ajunsese in aceeasi zona de tranzactionare si companiile multinationale incepusera sa "gâfâie" din aceasta cauza, a repercursiunilor negative asupra profitabilitatii lor.

Daca adaugam in acest mix premizele unei inflatii in crestere, deci a unei Federal Reserve mai "hawkish", coroborate cu consecintele negative ale izolationismului comercial, rezulta limpede din ce cauza nu pot fi optimist in urma celor 3 motive de ingrijorare: "Dolarul, Federal Reserve si Donald Trump".

Despre cat de mult va mai putea dura rally-ul dolarului si cresterile de pe Wall-Street, in webinarul de mai sus, din 20 noiembrie 2016, realizat de mine impreuna cu Radu Ciofu.


Liviu Moldovan

Colaborator Admiral Markets

Înscrie-te la cursul gratuit Zero to Hero - invata sa tranzactionezi in 21 zile

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.