Creșterea EURUSD, datele NFP și speculațiile de presă

Martie 13, 2017 08:55

Maximul atins de cotația EURUSD în sesiunea de vineri, 10 martie 2017, a fost extrem de aproape de 1,0700, pe o creștere survenită în două valuri principale: unul generat de NFP, celălalt de o speculație de presă. Va putea continua creșterea?

NFP bun, dolar în scădere

Datele de vineri despre piața forței de muncă a Statelor Unite au fost așteptate cu nerăbdare de către participanții la piață mai cu seamă în contextul în care, pe 14 și 15 martie, va avea loc ședința Federal Reserve cu a sa mult așteptată ridicare de dobândă. Un preview al pieței forței de muncă am putut vedea miercuri, când ADP (acea companie care măsoară dinamica locurilor de muncă din sectorul privat) ne-a furnizat o cifră de 298.000, cu mult peste estimările care indicau o creștere de doar 190.000.

Vineri, anunțul oficial făcut de Bureau of Labor Statistics, ne-a relevat faptul că economia americană a creat, în luna februarie, 235.000 de locuri de muncă (sector de stat + sector privat).

[Grafic NFP. Sursa: tradingeconomics.com, Bureau of Labor Statistics]

Estimările analiștilor indicau o cifră situată undeva în zona a 190.000 de locuri de munca, deci la anunțul oficial logic ar fi fost ca dolarul să se întărească. Am avut, în schimb, o depreciere a dolarului, cu aproximativ 50 de pips, așa cum se poate constata din graficul de mai jos:

[Grafic EURUSD M5v1. Sursa: platforma Admiral Markets]

Un caz clasic de divergență între analiști și traderi

Este cel mai probabil ca, acea scădere a dolarului să fi fost cauzată de estimările proprii ale traderilor, independente de cele ale analiștilor care participă la sondajele făcute de instituțiile media și pe care le putem vedea în presa de specialitate sau direct în platformele de tranzacționare. Cu alte cuvinte traderii, după ce au văzut cifra de 298.000 furnizată de ADP, și-au actualizat estimările la, să zicem, un nivel de peste 250.000-260.000 și astfel să fi fost ușor dezamăgiți când BLS a raportat doar 235.000 de locuri de muncă, justificându-se astfel acea scădere a dolarului. Aceasta divergență între analiști și traderi nu este ceva ieșit din comun, având ocazia să constat personal în repetate rânduri fenomenul respectiv, mai cu seamă la raportările financiare ale companiilor (acele "whispered numbers").

Cotația EURUSD și un nesperat imbold

Cel de-al doilea val de creștere a cotației EURUSD a survenit la scurt timp după primul, având ca principală motivație o știre "pe surse" furnizată de agenția Reuters din care a rezultat că o parte din decidenții ECB au discutat posibilitatea de a ridica dobânda de referință la Euro încă înainte de încetarea programului de QE.

[Grafic EURUSD M5v2. Sursa: platforma Admiral Markets]

Așa cum se poate constata din grafic, cele două valuri de scădere a dolarului/creștere a Euro au însumat aproximativ 100 de pips, ceea ce înseamnă destul de mult ca dinamică pentru o singură sesiune. Spre final, cotația a cedat parțial terenul câștigat, dar a rămas totuși pe o creștere cu aproape 1%.

Va continua creșterea EURUSD?

Pe termen scurt și foarte scurt, nu cred. Mă aștept mai degrabă la o corecție după sesiunea de creștere de vineri în următoarele 1-2 sesiuni, mai ales că acea știre "pe surse" nu pare să aibă un fundament real. Să nu uităm că Mario Draghi, în conferința de presă de joi, 09 martie, a răspuns unei întrebări adresate de un jurnalist că "nici măcar nu s-a discutat în ședință despre programul de QE", deci nici pe departe n-ar trebui să luăm acum în considerare vreo creștere a dobânzii, cel puțin câteva trimestre de acum încolo. Estimarea mea este că ECB va înceta programul de QE în decembrie 2016 urmând apoi o ridicare a dobânzii de referință cel mai devreme în martie 2018.

Esențială în evoluția viitoare a EURUSD va fi ședința FED. Piața a pus deja în preț o probabilitate de 90% în favoarea unei ridicări cu 25 de puncte de bază a dobânzii deci din acest punct de vedere lucrurile par să fie reglate. Însă, ceea ce va urma va fi aspectul important, adică publicarea estimărilor staff-ului FED în ceea ce privește dinamică indicatorilor macro și, cel mai important, publicarea acelui "plot-chart", din care vom putea vedea numărul ridicărilor de dobândă pe care le consideră decidenții FED că vor fi necesare în 2017 și 2018. Dacă rămân doar 3 pentru 2017 (martie, iunie/septembrie și decembrie) am putea vedea o scădere în continuare a dolarului pe fondul unui FED care nu devine mai hawkish față de ceea ce este priced-in acum în piață și, astfel, zona de rezistență 1,0800-1,0850 a EURUSD să fie testată.

[Grafic EURUSD Daily. Sursa: platforma Admiral Markets]

Detalii suplimentare precum și o analiză actualizată, în webinarul de luni, 13 martie 2017, realizat împreună cu Radu Ciofu și în cel de miercuri, 15 martie 2017, cu ocazia ședinței FED.

Liviu Moldovan, colaborator Admiral Markets


Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți.

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.