Barilul de țiței: aceeași știre, două abordări

Ianuarie 23, 2017 14:35

Evenimentele recente (investirea lui Donald Trump, publicarea minutelor ședinței FED, declarațiile lui Mario Draghi etc.) s-au plasat în centrul atenției investitorilor și a mass-media, piața de energie a rămas, cumva nemeritat, în umbră. Motiv pentru care astăzi voi aborda tema petrolului.

Ședința de compliance

Oficiali ai țărilor membre OPEC, dar și a țărilor non-membre s-au reunit la Viena într-o ședință ce are ca scop evaluarea măsurilor luate până în prezent în ceea ce privește reducerea producției zilnice de țiței, adică respectarea promisiunii făcute în noiembrie. 1,7 milioane de barili pe zi ar trebui să fie reducerea de producție, conform înțelegerii făcute atunci și pusă la îndoială de o parte a analiștilor din piață. Nu o să mai repet acum argumentele, le veți putea găsi aici și, respectiv, aici.

Vestea bună este că, se pare, semnatarii acelei înțelegeri au început să pună în practică demersurile respective. "Înțelegerea este un succes [...] Toate țările își respectă promisiunea făcută [...] și rezultatele sunt peste așteptări" a declarat Alexander Novak, ministrul rus al energiei. Deja 1,5 milioane de barili din reducerea de 1,7 milioane sunt deja aplicate și, până la finele lunii ianuarie, diferența va fi și ea aplicată. "Nu vom accepta altceva în afară de respectarea înțelegerii în proporție de 100%", un mesaj destul de dur emis de ministrul kuweitian al petrolului, Essam Al-Marzouq, la conferința de presă.

Piața, anticipând rezultatele întâlnirii, a împins ambele cotații ale țițeiului (WTI și Brent) în sus, acestea înregistrând creșteri de 2% în sesiunea de vineri, 20 ianuarie 2017, aspect nuanțat în graficul de mai jos.

[ Grafic WTI Daily, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets ]

Aceeași știre, două abordări

Până aici toate bune, nimic de comentat deocamdată: promisiunile făcute par să fie respectate, deci totul pare să fie ok. Cât de mare va fi impactul asupra cantității totale de țiței din piață este prematur să estimăm acum, pesemne că în câteva săptămâni o să putem avea o imagine mai limpede. Analiza va fi mai complicată, multe dintre rafinării începând să intre în programul de mentenanță anuală, motiv pentru care datele despre stocurile de țiței vor putea fi, cumva, alterate pentru o perioadă scurtă de timp și o să trebuiască să ne îndreptăm atenția către dinamica stocurilor de benzină și a altor produse distilate.

Țnsă, mai rămâne un aspect, extrem de important: nelipsitul Donald Trump și ale sale declarații în privința obținerii independenței energetice ale SUA, reiterate chiar în discursul său de la investire. Cu alte cuvinte, creșterea producției interne astfel încât SUA să nu mai depindă de importurile de țiței. Conform unei analize Bloomberg, în 2016, SUA au importat zilnic aproximativ 3 miloane de barili de țiței, din care 1,8 milioane din Arabia Saudită și Venezuela.

[ Grafic importuri titei SUA, sursa: bloomberg.com ]

Apare, astfel, evident faptul că realizarea independenței energetice nu se va putea realiza decît prin creșterea producției interne a SUA. Adică, presupunînd constant că consumul, exploatările americane să producă zilnic cu 3 milioane de barili în plus față decît produc în prezent.

Însă, aici apare o problemă: 3 miloane cu plus din partea SUA și 1,7 milioane cu minus din partea OPEC + non OPEC au ca rezultat 1,3 milioane de barili, pe zi, cu plus. Cu alte cuvinte, excesul de țiței din piață nu va scădea ci, din contra, va crește!

Bineînțeles, acest lucru nu se va întampla neapărat în zilele/săptămînile viitoare, dar este cu siguranță un aspect de care va trebui să ținem cont atunci cînd judecăm evoluțiile viitoare pe termen mediu și lung ale petrolului.

[ Grafic WTI weekly, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets ]

Din graficul săptămanal al țițeiului WTI ne apare limpede o tendință de oboseală a cotației în perioada recentă, în zona a 53-54 de dolari pe baril. Sigur, cîteva pusee de creștere pe termen scurt ar mai putea avea loc, însă o continuare în aceeași măsură a trendului de creștere începută acum un an este improbabilă, cel puțin cu datele de pînă acum.

Despre estimările aferente cotației țițeiului pentru 2017, dar și restul instrumentelor financiare, în webinarul din 23 Ianuarie 2017, realizat de Liviu Moldovan împreună cu Radu Ciofu, de la 18:30.

Autor Liviu Moldovan

Colaborator Admiral Markets


Avertizare asupra riscului

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 83% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD- urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.