Press kit

Informațiile de mai jos îți vor oferi o imagine de ansamblu asupra a tot ce reprezintă Admirals. Dacă ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm, ia legătura cu unul dintre partenerii noștri din presă.

Piața Forex & CFD

Actualizat: 02-2017

Piața valutară internațională, cunoscută și ca Forex, este piața financiară cu cea mai mare lichiditate. Conform raportului trienal a Băncii Reglementărilor Internaționale (BSI), volumul zilnic de tranzacționare la nivel global a atins cifra de 5.1 trilioane de dolari americani (USD) în Aprilie 2016. Acest lucru reprezintă o creștere de 20% față de 2010, când volumul mediu zilnic de tranzacționare era 4 trilioane de dolari.(1)

Chiar dacă volumul zilnic a scăzut ușor de la ultimul raport trienal (de la 5.4 trilioane de dolari USD), lichiditatea constantă mare demonstrează cât de volatilă ese piața Forex. Cifra de afaceri este aproape într-o continuă creștere din 2001, poziționându-se astfel ca, cea mai populară și tranzacționată piață financiară.

O diferență semnificativă între piața Forex și cea de mărfuri este lipsa unei pieți centralizate, unitare în comparație cu faimoasa Bursă Wall Street din New York. În schimb, există o mulțime de "market makers" mari pe piața Forex care execută ordine pe diferite pieți. Cele mai mari dintre acestea sunt băncile mari, care determină prețurile de referință ale valutelor. Conform publicațiilor financiare și firmei americane de consultanță Greenwich Associates, băncile cu cele mai mari cotații pe piața valutară internațională sunt German Deutsche Bank, Citigroup, Barclays, UBS, HSBC și JPMorgan.

Cea mai importantă piață Forex este localizată în Marea Britanie, Londra fiind unul dintre cele mai importante centre financiare, deținând 37% din total tranzacțiilor din 2016. După Londra, următoarele pe listă sunt Statele Unite ale Americii - 19% din randamentul global Forex 2016, urmată de Singapore (8%), Hong Kong SAR (7%) și Japonia (6%).(2) Cea mai tranzacționată monedă este, fără surprize, dolar ul american (USD), fiind în topul clasamentului cu 44% din totalul valutelor tranzacționate. Al doilea și al treilea loc sunt ocupate de Euro și Yenul Japonez, cu 16% și, respectiv, 11%. Urmează lira sterlină cu doar 6%.(3)

Creșterea cifrei de afaceri, atingând 4 trilioane în 2010 și, aproximativ, 5.1 trilioane de dolari USD în 2016 se axează parțial pe numărul tot mare a investitorilor din sectorul privat ce fac parte din piața valutară. Orele extinse de tranzacționare (24 de ore pe zi, 5 zile pe săptămână), lichiditatea mare și tranzacționarea cu levier sunt calitățile ce atrag o audiență mare de traderi din sectorul privat. Investitorii individuali și instituțiile mici au generat un randament zilnic de 150 miliarde de dolari în tranzacționarea pe Forex. Magnații Forex cuantifică volumul zilnic de tranzacționare valutară a clienților de retail la 270 miliarde de dolari americani la sfârșitul lui 2011.

Investitorii din sectorul privat deseori tranzacționează prin intermediul așa-numiților "furnizori de lichiditate" – cum ar fi Admiral Markets Group – care simplifică tranzacționarea pe Forex pentru utilizatorii privați. Conform rapoartelor Greenwich Associates, 12% din tranzacțiile pe Forex din 2009 au fost deținute de către acești furnizori de servicii. În 2010, influența lor a scăzut puțin, dar de atunci au avut o creștere constantă.

Evoluția tehnologică a procesării plăților electronice a facilitat mult numărul crescător a clienților de retail pe piața Forex. E-commerce și mediatizarea acestuia reduce costurile tranzacției și crește lichiditatea pieții – ducând, în schimb, la faptul că tranzacțiile mici devin mai profitabile. Adițional, tranzacționarea cu conturi Forex pentru utilizatori privați este fără taxele de comandă. Mai mult de 60% din valutele tranzacționate global sunt procesate electronic, estimează Greenwich Associates în raportul său din Aprilie 2012.

Mai mult de atât, un alt grup de instrumente devine tot mai important în această ramură a industriei. Așa-numitele CFD-uri sau Contracte pentru Diferență, oferă clienților de retail opțiunea de tranzacționa indici, chiar cu capital mic. Asemănător pieței Forex, tranzacționarea cu levier este posibilă și utilizată pentru a genera profituri mari cu risc minim.

CFD-urile permit traderilor să profite când tranzacționează indici, atât pe creșterea, cât și pe scăderea prețurilor, fiindcă permit să cumperi și să vinzi ordine. Contrar multor altor produse financiare, CFD-urile nu expiră și pozițiile poț fi deținute pe un termen nedifinit.

Acest este aspectul de ce mulți traderi privați preferă CFD-urile ca instrumente de investit pe piețele populare, cum ar fi DAX30, Dow Jones sau SP500. Confrom unui studiu din 2016 a Institutului Investment Trend, 50,000 de investitori au optat pentru instrumentele CFD doar în Germania. Comparativ cu ultimul raport, acesta reprezintă o creștere de 6%.(4)

Comisioanele minime și costurile spread-ului, cum și accesul facil și ușor la tranzacționarea indicilor, sunt factori importanți ce sporesc popularitatea indicilor CFD.

(1) http://www.bis.org/publ/rpfx16.htm

(2) http://www.bis.org/statistics/d11_2.pdf

(3) http://www.bis.org/statistics/d11_1.pdf

(4) http://www.cfd-portal.com/cfd-broker/cmc-markets-news/studie-investment-trends-2016-cmc-markets-bleibt-marktfuehrer-in-deutschland/